30 Септември 2020сряда12:56 ч.

Младежка критика

"Лалугер" - гарова фонограма на самотата

/ брой: 150

visibility 2

Йорданка Белева

"Лалугер" от Александър Урумов, режисьор Юрий Дачев, сценография Виолета Радкова, копродукция на драматичен театър "Йордан Йовков"-Добрич и театър "Българска армия"

Никой не идва и всичко си отива. Тотална самота. Самотата да не те посрещат, когато пристигаш. И самотата да изпращаш. Да изпращаш собствения си свят през гласа на гаровия високоговорител, докато съобщава спирките на отдалечаването от родното, докато съобщава движението със закъснение към корените или изпуснатите влакове към идентичността. Може и така да бъде гледан моноспектакълът на Николай Урумов -  "Лалугер", през гаровото разписание на личните ни провинции и столици: кое поставяме  в центъра на живота си, кое избутваме в периферията; кои са важните думи на ежедневието ни, кои отлагаме да си кажем, докато влязат в червената книга на защитените разговори.
Защото зад цялата многопластовост на актьорския талант на Николай Урумов, в "Лалугер" има още нещо. То не се натрапва и като че ли минава през възторзите, ръкоплясканията, смеха и просълзяването. Вкарана повече в тишината и паузите, но блестящо изиграна от Николай Урумов, това е самотата на българския език. На онези забравени стари думи за забравени стари неща. Като обич, като вярност, грижливо съхранявани единствено в речниците на наивниците. Думи, поставени в абсурдната ситуация да стоят и чакат под часовника на Централна гарата, да им е наредено да не мърдат оттам, и така все още да има шанс за тях. Да бъдат спасени, да не се влеят в шума на моловете, да не станат фон в речевия поток на модерното обезличаване.
Дянко Лалугера де ла Прованса (нарочен аналог с Дон Кихот де ла Манча) като рицар на българския език в самотната му битка с рошката. Безлюбовната рошка, в която сме се забучили. Рошката на чуждото. И на отчуждението.
А колко по-лесно: да настръхваме от бодлите на нещо хубаво и родно. Като "Лалугер" на Николай Урумов.

 

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 479

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 390

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 204

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 217

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 187

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ