20 Октомври 2019неделя23:15 ч.

снимка Емилия Костадинова

Актуално

Крум Зарков: БСП никога не е предлагала данък "Телевизия"

Средствата, предвидени за БНТ и БНР за догодина, трябва да влязат във фонд "Радио и телевизия", който да ги разпределя, смята народният представител

/ брой: 182

автор:Павлета Давидова

visibility 571

- Г-н Зарков, появиха се медийни спекулации, че БСП иска да въведе данък "Телевизия", вярно ли е, или е провокация?

- Българските обществени радио и телевизия са разтресени от големи скандали. Много се изговори за отстраняването и връщането на Силвия Великова в БНР, което само по себе си беше скандално показно - първо това как може да бъде махната, и после - това какво е влиянието на изпълнителната власт в медията, тъй като тя бе върната след обаждане от премиера.

За поредна криза се говори в БНТ - относно нейното финансиране. От години тази телевизия "виси" на волята на правителството - колко, кога и как да й се даде. Въпреки че финансирането минава през бюджета, очевидно е, че кабинетът има пълен контрол над обществената медия.

Всичко това ни накара да се замислим какви стъпки трябва да бъдат предприети, така че обществените медии да заемат своето място на естествен регулатор в изключително замърсената българска медийна среда. 

Данък "Телевизия" БСП никога не е предлагала! Такъв данък-такса, ако трябва да сме точни, съществува в българското законодателство от десетки години. Тя не е прилагана досега и не трябва да се прилага! Ние предлагаме тя да бъде официално отменена и вместо това да бъде създаден фонд "Радио и телевизия", който да функционира като буфер между парламента, приемащ бюджета, и генералните директори на БНР и БНТ, които го изразходват.

- Щом средствата няма да се осигуряват от такса въз основа на всеки регистриран електромер, откъде ще идват?

- Нашата идея е да идват от бюджета. Говорим за финансиране на обществени медии, затова средствата трябва да са публични. Естествено, фондът ще бъде натоварен със задачата да търси и собствени ресурси чрез реклама и други методи.

- До каква степен това може да подобри финансовата независимост на БНТ и БНР? 

- Този дебат се е водил още през 1998 г., когато десните и Иван Костов решават да въведат модел на финансиране, подобен на съществуващите в други западни страни. Така и не се е стигнало до реалното му прилагане. Необходимо е да се създаде такъв фонд. В него трябва да влязат както представители на различните заинтересовани министерства, така и на медиите, както обществени, така и частни. Това би трябвало да осигури минималната финансова независимост на журналистите и ръководството на обществените медии така, че те да могат да отразяват спокойно фактите такива, каквито са. Това е изключително важно не само за обществената телевизия, а и за обществената ни среда като цяло.

- Т.е. според вас трябва да остане предвиденият преди години формат от хора, които разпределят средствата от фонда, включени са и частните медии?

- Сега е разписано, че в него трябва да влизат по един представител на Министерството на финансите и на Министерството на транспорта и информационните технологии. В УС влизат и по един човек от обществените медии и един от частните. Подкрепяме текстът да остане така. Ние искаме фондът най-сетне да бъде създаден. Той е разписан преди 20 години и никога не е започвал да функционира - всеки път с приемането на поредния бюджет влизането му в сила се отлага с година напред. Това просто трябва да престане, време е да започне да действа.

- В сегашния ЗРТ е разписано, че СЕМ ще определя членовете на Управителния съвет на този фонд, предвиждате ли изменения във функциите на СЕМ и изобщо промени, свързани с медийния регулатор?

- Засега не. Продължаваме разговорите с експерти, с медии и финансисти, за да може да направим разумно предложение за изменения още тази седмица.

- Откога трябва да започне да действа фонд "Радио и телевизия"?

- Ще предложим той да започне да действа отсега, като следващата година парите от бюджета, които са заделени за БНТ и БНР, да не се представят директно на техните генерални директори, а да бъдат дадени на този фонд, който да започне да оперира с тях. Смятаме да предложим механизъм, с който през този фонд да бъде насърчавано излъчването на българска музика по радиостанциите. 

- Как ще избегнете евентуални обвинения, че подобно изискване е намеса в редакционната политика на частните медии?

- Това е метод на насърчаването, а не на задължението. Когато някой изпълнява дадени квоти за определено количество българска музика, тогава ще може да получава пари от фонда. Ние не се намесваме в тяхната политика, но ако искат да имат достъп до този ресурс, ще трябва да изпълняват определени изисквания.

Синове на кметове се облажили с евтина земя

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 201

Глоба до 15 хил. лв. грози Борисов за незаконна агитация

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 201

Детският дом във Видин става комплексен център

автор:Аида Паникян

visibility 67

/ брой: 201

Гурбетчиите пращат по 3,4 млн. евро на ден

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 201

Половин тон заразена риба стигна до потребителите

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 201

Светът прахосва храна за 400 млрд. долара

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 201

Нарушава се примирието между Анкара и кюрдите

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 201

Джонсън поиска отлагане на Брекзит, но с уловка

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 201

Северна Македония върви към избори

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 201

В Хонконг прилагат Майдана от Киев

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 201

"Зиги-Заги, Ой-Ой-Ой, Адолф Хитлер наш герой!"

автор:Велислава Дърева

visibility 135

/ брой: 201

И ядно тупаме с краче

автор:Константин Иванов

visibility 90

/ брой: 201

Николай Радев: "Златният дъжд" от пари към Пловдив е мит

автор:Павлета Давидова

visibility 78

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ