04 Август 2021сряда20:58 ч.

Избори

Крум Дончев: ГЕРБ ни тикат към бездната на обезлюдяване и занемаряване

Намаляването на социалните неравенства е ключът към разрешаването на демографския срив у нас, казва водачът на листата на "БСП за България" в Габрово

/ брой: 60

автор:Деси Велева

visibility 1477

КРУМ ДОНЧЕВ е роден на 6 септември 1978 г. в  София. Като автомобилен състезател е четири пъти рали шампион на България. Прекратява активната си спортна кариера в началото на 2015 г. Има над 20 години опит и експертни умения в транспортно-логистичния сектор. Владее английски, италиански и сръбски език. Външен консултант е в 43-тото Народно събрание към парламентарната Комисия по транспорт и далекосъобщения. Експерт е в съветите по икономика, транспорт и спорт на БСП. Работи активно по платформата "Визия за България". Член е на клуб "Партньори" към БСП "Оборище".

- Г-н Дончев, между какво ще избират българите на предстоящите избори?

- Като държава, която е първа по смъртност, първа по бедност, първа по корупция и последна по нарастване на БВП в Европа, ясно можем да кажем, че Борисов и екипът му са изключително слаби и неподготвени, тикащи ни към бездната на обезлюдяване и занемаряване.

Време е за промяна, и то не в политическата система, а във възприятието на хората за политиците и политиката. Време е истинското значение на думата "политика", която означава с грижа за хората, да стане реалност. Това е и единствената възможност, по която страната ни трябва да тръгне, за да се отърси от безпътицата, в която се намираме. А за да се случи всичко това, политиците трябва да заслужат сами доверието на хората, като инструментът за постигане е само един и той се нарича "прозрачни действия". 

- Бихте ли посочили три основни проблема на страната, които трябва да се преодолеят? 

- Приоритетът ни е да поставим основите за разрешаването на демографския срив в България, което ще отпуши самостоятелното функциониране на икономиката ни. Елиминирането на социалните неравенства е ключът към тази стъпка. Хората трябва да имат равен достъп до здравеопазване, образование и технологии. Колкото повече едно общество има общ достъп до блага, толкова по-бърз е неговият подем. Демокрацията не е партийна принадлежност, а право на всеки човек, и ние трябва да я уважаваме и ценим.

Заобикалящата ни действителност е изключително тъжна и основният въпрос, който си задаваме, е защо, с какво го заслужихме, защо децата и внуците ни ги няма, защо всичко, за което сме работили цял живот, се разруши, защо не можем да отидем на доктор, защо едвам оцеляваме? Намираме се в социално-икономическа криза, криза на доходите, криза в здравеопазването и сме първи по корупция. Време е да кажем стоп на всичко това. Време е да сменим посоката на България. 

- А кои са проблемите на Габровско, където сте водач на листа?

- Демографската криза е общонационален проблем на България и за най-голямо съжаление е посоката, в която се движим с огромни темпове от 2010 г. досега. Направих анализ, който да ми покаже основните факти за територията на Габрово и областта. Извадих данни от 2010 до 2019 г., от които стана ясно, че не само няма развитие, но и наблюдаваме много сериозен проблем. Тревожното намаление на населението от 127 000 на 106 000 души е спад с 16,9%, раждаемостта е третата най-влошена от областите в България - 7 промила, а смъртността е 19,7 промила, което е над средните нива за страната. По коефициент на възрастова зависимост, или така наречения коефициент, показващ остаряване на населението, Габрово се нарежда на второ място в България след Видин с 49%, при средни нива за страната 33,8%. По коефициент на икономическа активност Габрово е с по-ниски стойности от средните за страната - с 51,5%, при средни 56,6%. Безработицата е на ниво от 4,5%, при 4,1% за страната, което е нисък резултат, но е логично обясним вследствие на демографския отлив и темпа на застаряване. Предпочитам да спра, тъй като не обичам да говоря за миналото. Аз съм човек, който е фокусиран върху настоящето и бъдещето, но това, което категорично мога да заявя, е, че фактите за Габрово и областта са стресиращи и не ми харесват. Като държа да отбележа, че те не са резултат от кризата с коронавируса, това е посоката на движение от 2010 до 2019 г.

Всичко изброено води до ответна реакция, която е логичното продължение на заобикалящата ни действителност; реакция на обществен отпор, като той не е от политически опоненти на статуквото, а от хората, от гражданите на България. Живеем в демократична и парламентарна държава, където "демокрация" е само дума, а "парламент" означава недоверие. Причините за тази катастрофа могат да бъдат две - или умишлено отваряне на дупката, наречена социални неравенства с цел власт и контрол над обществото, или тотална некомпетентност. Но фактът е един - все повече пропадаме в тази бездна.

- Какви хора са включени в листата ви?

- Листата ни е изпълнена с опит, младост и професионализъм. Това са изключителни хора от Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново, доказали се в своя житейски и професионален път. Вярвам, че ще получим подкрепата на гражданите от област Габрово, за да можем да реализираме своята програма, която има една единствена цел - социална политика с работеща икономика и перспектива за младите.

Получавам доверие да съм водач в регион, в който винаги съм посрещан изключително топло и приятелски. Габрово е родният град на човека, който ми даде желанието за състезание и устрема към победата - легендарния Илия Чубриков. За мен ще е чест да се боря именно за такива хора, които са нашият житейски пример за честност, устрем, достойнство и родолюбие.

Винаги съм твърдял, че БСП не е поле за лична реализация, а за действия в полза на България. Програмата ни "Визия за България" е създадена според нуждите за развитие на страната ни, а именно - социална политика чрез икономически подем с грижа за хората. Искаме доверието и подкрепата на хората, за да направим възможна така желаната от всички ни промяна, защото искрено вярвам, че ние, българите, го заслужаваме.

- Какво залагате като приоритет в бъдещата ви работа?

- За пръв път участвам в парламентарни избори, но това съвсем не означава, че не съм близо до проблемите на страната ни. Благодарение на колеги и приятели в БСП, имам възможността да съм постоянно информиран, както и да работя по програмата ни "Визия за България" в Националния съвет и експертните съвети на партията. Моят житейски опит се свързва с транспорта, икономиката и спорта. Вярвам, че в тази материя бих могъл да бъда полезен.

- Как ще убедите българите, че БСП е шансът на страната за поемане в по-добра посока в този момент?

- Истината е, че най-лошото за една нация е нейната безпътица, усещането за безперспективност, страхът за здравето на децата ни, за нас и за нашите родители, чувството за натиск от страна на държавата, разделението между бедни и богати, елиминирането на ценностите, идеалите и историческата ни памет. 

В последните четири години БСП заложи именно на промяната - първо в нея самата, а след това излезе със заявка за промяна на България. БСП осъзна, че приемствеността е единственият начин за промяна чрез плавното предаване на щафетата от по-опитните към по-младите, поставяйки на преден план динамиката, вписваща се в съвремието, и в същото време запазвайки своята идеология. Това е процесът, който всички ние наричаме еволюция.

БСП завърши този процес и сега категорично заявява, че е единствената, която може да демонтира срутището ГЕРБ от властта и България да поеме в посоката, която всички ние заслужаваме. Най-важното в една демократична страна е хората да могат свободно да изразят своята воля, своето право на глас, своето мнение и позиция. Моят призив към тях е да излязат и да гласуват. За когото пожелаят, това е тяхно право.

Ценови удар

автор:Дума

visibility 754

/ брой: 148

САЩ гонят още 24 руски дипломати

автор:Дума

visibility 598

/ брой: 148

Грузинци призоваха Путин за рестарт на отношенията

автор:Дума

visibility 553

/ брой: 148

Протест в Прищина пред посолството на Албания

автор:Дума

visibility 387

/ брой: 148

Кратки новини

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 148

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 0

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 9

/ брой: 149

Победата може да се роди и от поражения

автор:Николай Шопов

visibility 31

/ брой: 149

Опасна абракадабра

автор:Велиана Христова

visibility 35

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ