29 Септември 2024неделя15:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СНИМКА: БЧК

Световен ден на сърцето: Как да го запазим здраво

автор:Дума

visibility 458

„Действай със сърце“ е мотото, под което ще се проведе Световният ден на сърцето тази година. Денят се отбелязва на 29 септември в глобален мащаб, а целта е повишаване осведомеността за сърдечно-съдовото здраве.

Сърдечно-съдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света с над 17,9 милиона смъртни случая годишно, което е близо една трета от всички смъртни случаи (по данни на Световната здравна организация). От тях 85% се дължат на инфаркти и инсулти. Въпреки напредъка в медицинската технология, сърдечните заболявания продължават да бъдат значителна заплаха за здравето, особено в страните с ниски и средни доходи.

Сърдечно-съдовите заболявания могат да засегнат хора от всички възрасти и социално-икономически статус, което прави осведомеността и превенцията критично важни. Фактори като нездравословни диети, липса на физическа активност, тютюнопушене, прекомерна консумация на алкохол и замърсяване на въздуха допринасят значително за нарастването на сърдечните заболявания. Риск се явяват и състояния като диабет, хипертония и висок холестерол, пояснява полк. проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиниката по кардиология на ВМА.

Статистиката за България е тревожна. Случаите на инфаркт сред младите българи се увеличават. По данни на Националния център по обществено здраве през миналата година в болница с инфаркт са приети 59 души под 35 години, а през 2022 г. – 45. Сърдечно-съдовите заболявания са причина за смъртта на над 60% от починалите у нас през миналата година. По данни на ОИСР и Европейската обсерватория за здравни системи и политики, сърдечно-съдовите болести, най-разпространени, сред които са инсултът и исхемичната болест на сърцето, са основна причина за смъртността у нас през 2021 г. Въпреки това, значителна част от тези случаи могат да бъдат предотвратени.

Именно поради това тазгодишната кампания по повод Световния ден на сърцето се фокусира върху насърчаването на проактивни стъпки за подобряване на здравето на сърцето в световен мащаб.

Превенцията е по-добра от лечението

По-голямата част от сърдечните заболявания могат да бъдат предотвратени чрез прости промени в начина на живот, като поддържане на балансирана диета, редовна физическа активност, избягване употребата на тютюн и ограничаване консумацията на алкохол. Затова и в Световния ден на сърцето ние насърчаваме хората да направят избор, здравословен за сърцето им, подчертава проф. Даскалов.

heartБалансирано хранене: Здравословна за сърцето диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини, може значително да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

heartОграничаването употребата на преработените храни, сладките напитки и продуктите с високо съдържание на мазнини също е от съществено значение.

heartФизическа активност: Редовните упражнения укрепват сърцето, понижават нивата на холестерола, намаляват кръвното налягане и помагат за поддържане на здравословно тегло. Световната здравна организация препоръчва поне 150 минути упражнения с умерена интензивност на седмица.

heartБез тютюнопушене: Пушенето е водещ рисков фактор за сърдечни заболявания. Преустановяването му може драстично да намали риска от инфаркт и инсулт, както и да подобри цялостната сърдечна функция.

heartОграничете алкохола: Прекомерната консумация на алкохол повишава кръвното налягане и допринася за сърдечни заболявания. Умереността е ключът към поддържането на здраво сърце.

Значението на редовните сърдечни прегледи

Много хора може да не знаят, че са изложени на риск от сърдечни заболявания. Високото кръвно налягане, високият холестерол и диабетът често не показват симптоми, докато не бъдат нанесени значителни щети. Редовните прегледи при специалист могат да открият тези състояния рано, което позволява по-добър контрол за предотвратяване на допълнителни усложнения, изтъква проф. Ивайло Даскалов.

Мониторинг на артериалното налягане: Високото кръвно налягане е един от най-значимите рискови фактори за сърдечни заболявания. Редовното наблюдение и ако се налага лечение може да предотврати инфаркти и инсулти.

Нива на холестерол: Високите нива на атерогенният (лошият) холестерол (LDLc) могат да доведат до натрупване в стената на артериите и формиране на атеросклеротична плака, увеличавайки риска от миокарден инфаркт. Лесно изпълними кръвни тестове могат да предоставят информация за нивата на холестерола и да насочат към промени в диетата, начина на живот и ако е необходимо лекарствена терапия.

Нива на кръвната захар: Диабетът е тясно свързан със сърдечните заболявания, като диабетиците са два до четири пъти по-склонни да развият сърдечни заболявания. Поддържането на нивата на кръвната захар е от решаващо значение за здравето на сърцето.

Ролята на психичното здраве

През последните години все повече се признава връзката между психичното здраве и здравето на сърцето. Хроничният стрес, безпокойството и депресията могат да повлияят негативно на сърдечно-съдовата система. Управлението на стреса чрез техники за релаксация, физическа активност и търсене на професионална помощ, когато е необходимо, е жизненоважно.

Управление на стреса: практики като йога, медитация и упражнения за дълбоко дишане могат да помогнат за облекчаване на стреса и понижаване на кръвното налягане.

Баланс между работа и личен живот: Поддържането на здравословен баланс между работа, лично време и почивка е от ключово значение за намаляване на стреса и предотвратяване на сърдечните заболявания.

Сън: Лошото качество на съня и нарушенията на съня като сънна апнея са свързани с по-високи нива на сърдечни заболявания. Стремежът към 7-8 часа качествен сън, всяка нощ, поддържа цялостното здраве на сърцето.

Световният ден на сърцето през 2024 г. служи като напомняне, че здравето на сърцето е колективна отговорност. От индивидуалния избор на начин на живот, до отделните политики, всеки има роля в предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания. Като се обединим и повишим осведомеността, можем да намалим глобалното бреме на сърдечните заболявания и да осигурим по-здравословно бъдеще за бъдещите поколения, казва още проф. Даскалов.

 ВМА

58% от българите печелят колкото за разходи

автор:Дума

visibility 2168

/ брой: 184

Плоският данък е по-изгоден за богатите

автор:Дума

visibility 2516

/ брой: 184

Забраняват да си продаваме колата на части

автор:Дума

visibility 2185

/ брой: 184

Такситата с двойна тарифа по празниците

автор:Дума

visibility 2250

/ брой: 184

ЕС започва преговори с Албания за членство

автор:Дума

visibility 2263

/ брой: 184

Русия променя ядрената си доктрина

автор:Дума

visibility 2861

/ брой: 184

Призив за край на огъня между Израел и Ливан

автор:Дума

visibility 2488

/ брой: 184

Накратко

автор:Дума

visibility 9150

/ брой: 184

Кметът-бомба

автор:Александър Симов

visibility 6902

/ брой: 184

Линията на осъдените души

автор:Барбара Пейчинова

visibility 3345

/ брой: 184

За колко ни оценяват

автор:Евгени Гаврилов

visibility 3940

/ брой: 184

Глобалният мир е пред безпрецедентна заплаха

автор:Дума

visibility 2397

/ брой: 184

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ