19 Януари 2022сряда16:38 ч.

ново:

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус

Криворазбрана демокрация

Трагедията идва най-вече тогава, когато хората не си знаят мястото в живота

/ брой: 227

автор:Петра Ташева

visibility 1251

Слушам новините и разбирам, че eдни хора пак дават акъл на Русия. Всичката сме я оправили, та и акъл на световна сила ще даваме! Чувам гласа на баба ми Петра, която, като дочуеше, че одумваме някого, ни шъткаше назидателно: "Шът! Всичката Мара втасала!" Та и нашата работа сега.
Ние сме малка страна с малки възможности и с големи проблеми. По нашите национални медии какви ли не знаещи и незнаещи се изказват. Добре си правят англичаните, като си имат Хайд парк! Трибуни за всякакви люде, желаещи да ораторстват, да се изявяват. Качи се нависоко там и проповядвай - ако има кой да те слуша! Хубаво правят и японците, дето уреждат една стая с боксови круши с ликовете на началниците. Иди там, блъскай колкото щеш и си изкарвай и яда, и ангелите! Ама да се месиш там, където не ти е работата - това си е липса на образование и най-вече ЛИПСА НА ВЪЗПИТАНИЕ! Демокрация ли? Не това е СЛОБОДИЯ, това е КРИВОРАЗБРАНА ДЕМОКРАЦИЯ! А и най-важното на демокрацията, пък и на дипломацията, е ТОЛЕРАНТНОСТТА!
 То и у нас е така! Видяха преди време нашите младежи протеста на момичетата от "Пуси райът" и нахлузиха качулки на фигурите на паметника на руските воини. Че може ли така? С Паметника това място сме го посветили, сме го определили за загиналите за свободата на страната ни, значи то е вече "чужда" територия и ние сме длъжни да се отнасяме към този "обект" с необходимата почит. То е все едно, че е гроб на наши близки. Добре ли ще се чувствате, ако гробът на вашите близки, на вашите роднини е така осквернен? Питам вас, млади и протестиращи хора? Има ли за вас свети места?
У нас се е развихрила такава слободия навсякъде и във всичко, че няма да се учудя, ако някой дойде в моята кухня и почне да ми бърка в тенджерата, за да ме учи, да ме наставлява как да си готвя боба! Или пък, което най-често и става в действителност, да ми изпошари с графити варосана стена в стаята или прясно боядисаната ми с труд и много пари собствена къща! Това не е ли вандалщина?! Като искат изява тия "графитаджии", дайте им един лабиринт от варосани стени и да си плескат там щуротиите! "Ама, че свят!" - чувам пак гласа на баба ми Петра. Виждам я как изпитва брат ми за урока за Втората световна война и боботи: "Ми тоя Хитлер, роден за бояджия, пък взел палката на човека пред оркестъра! Държава да управлява, свят да оправя! И що свят затри, що хора зачерни!"
Пък аз си припомням вица за онзи инженер, който се страхувал да отиде на лекар. И като го питали защо тъй, той казвал: "Ми като знам аз какъв съм инженер, ако и докторът така?"
Трябва да се вслушваме в мъдростите на старите, да си припомняме фолклора, че и вицовете, които са си истински фолклор! Защото живеем във време, в което "докато мъдрите мъдруват, лудите лудуват"! То кой мъдър, кой луд  - се не знае...
Най-важното е човек да има реална представа за себе си и за околния свят. Но за това се иска ИНТЕЛИГЕНТНОСТ! Това обаче се постига със солидно образование, с правилно възпитание, с душа и със сърце! Иначе човек се вижда на неправилните места. Като знаеш да риташ добре топка, не значи, че можеш хората да управляваш, държавата да водиш, света да променяш! Затова стават белите по белия свят - защото хората не познават себе си, не се виждат в истинско огледало! Гледат се в кривите огледала от панаирите, дето те правят или смешен великан, или жалък дребосък. Трагедията идва най-вече тогава, когато хората не си знаят мястото в живота. Най-страшното става тогава, когато хората не могат реално да оценяват и себе си, и света! Тогава стават белите, тогава се вършат световните катастрофи! И затова днес имат много работа психиатрите! Затова отново психологията е най-търсената специалност за учене от младите. Луднали са хората, луднал е светът! Ето сега зашетаха съвременни еничари по учебниците ни, затършуваха ни в историята, разбърникаха се и в литературата ни. Класиката ни ще оправят! Те ще я променят, ще я осъвременяват! Ама тия хора наред ли са? Кои са те, какви са? Май отново не са на правилното място!
Ей, Боже, в нормален свят ли живеем или в лудница!

Скопие прие наше искане за името си

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 12

Шефът на ЦРУ посетил Украйна

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 12

Роберта Мецола е новият председател на ЕП

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 12

Турция променя името си

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 12

Барабар Петко с мъжете

автор:Дума

visibility 385

/ брой: 12

Културата остава след бурите

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 12

Политически димки

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 12

Вяра Емилова: ДУМА трябва да бъде стандарт за левия печат

автор:Дума

visibility 756

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ