22 Август 2019четвъртък08:19 ч.

Здраве

Кръвната група и закуската имат връзка с риска от инсулт?

/ брой: 12

автор:Дума

visibility 1169

Хората от кръвна група В и АВ са с по-висок риск да получат инсулт. Това сочат резултатите от 20-годишно изследване на учени от Харвардската женска болница "Брайъм" (Harvard's Brigham and Women's Hospital) в САЩ. Те събирали и обработвали данни от над 20 000 души на различна възраст от двата пола за евентуална връзка между кръвната група и риска от инсулт. Оказало се, че вероятността от инсулт е повишена със 17% при жените от кръвна група В, но при мъжете от тази кръвна група нямало такава тенденция.

В същото време, рискът и при двата пола от кръвна група АВ от инсулт е с 29% по-висок в сравнение с тези от група 0 и А. 

Според американските учени, изнесли своите данни в доклад пред научния конгрес на Американската асоциация по лечение на сърдечни заболявания (American Heart Association), в зависимост от кръвната група, в човешкия организъм по различен начин се формират гликопротеините по повърхността на червените кръвни телца. А това влияе на развитието на имунната система и съответно върху риска от инсулт.

Междувременно изследователи от университета в Осака заключиха, че отказът от сутрешна закуска допринася за развитието на инсулт с 36%. Експертите анализирали данни, събирани 25 години за 83 хил. души между 45 и 74 г. Учените стигнали до извода, че липсата на закуска може да повиши кръвното налягане, причинявайки кръвоизлив в мозъка. А както е известно, високото налягане сутрин е голяма опасност за мозъка.

Инсултът отнема живота на 6,5 милиона души годишно в света. Поради застаряващото население и нарастващата честота на рисковите фактори, сред които затлъстяване, пресърдно мъждене и хипертония, се предвижда, че случаите на инсулт ще се увеличават. Въпреки това специалистите отчитат, че до 80% от случаите на инсулт могат да бъдат предотвратени. Рисковете за инсулт могат да бъдат повлияни чрез различни политики и промяна на някои фактори, сред които тютюнопушене, нездравословно хранене, висока консумация на алкохол и други.

ДУМА припомня, че инсултът е третата най-честа причина за смърт у нас, а по този показател страната ни се нарежда на едно от първите места в Европа. Междувременно стана ясно, че НЗОК намалява парите за лечение на инсулт. Ако преди месец са отпускани по 3000 лв. за лечение с най-модерната терапия в цял свят -  тромболиза, което предпазва от смърт и инвалидизация, то през т.г. сумата намалява със 700 лв., според Националния рамков договор. За това сигнализират невролози.

Голям риск от нови пожари и утре

автор:Дума

visibility 13

Срути се част от таван в Александровска болница

автор:Дума

visibility 241

Подлудиха държавата с бомбени заплахи

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 161

БНБ очаква 3,7% ръст на икономиката

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 161

Обезщетения за изкланите прасета - след 1 септември

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 161

Тол системата може да тръгне от февруари

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 161

Криза в Италия

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 161

САЩ се окопават в Румъния

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 161

Тръмп се обиди на отказа да купи... Гренландия

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 161

Русия се връща в Г-8

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 161

Цветелина Пенкова: В Еврокомисията ще търсят компромис

visibility 97

/ брой: 161

Откриват рудника на Ада тепе

автор:Велиана Христова

visibility 94

/ брой: 161

Ставащото в БСП - не промяна, а подмяна!

автор:Георги Пирински

visibility 157

/ брой: 161

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ