01 Юни 2020понеделник19:48 ч.

Няколко думи

Кой както може

/ брой: 69

автор:Павлета Давидова

visibility 1215

Във времена на тежки изпитания хората показват истинските си лица. Тогава виждаш кой е състрадателен и кой мисли само за себе си. В кризисни ситуации ролята на държавата е да осигури нормалния живот на своите граждани. Правителството обаче оставя твърде много хора да се справят както могат. Концентриран в жалбите на бизнеса, проблемите на медиците и увеличаващия се брой заразени, кабинетът забрави местната власт. Или поне не желае да помисли за нея.

Кметовете трябва сами да осигурят дезинфекция, да се погрижат за реда, че и да подпомогнат лечебните заведения и медиците си. Някои общини вече изнемогват заради ограничените парични постъпления. Кметове се отказаха от заплатите си и ги пренасочиха към борбата с вируса - за болници и маски, за храна на нуждаещи се. Някои общини като Русе проявиха разбиране и освободиха родителите от плащането на такси за градини и ясли. Други подадоха ръка на наемателите. Сигурно ще им излезе скъпо, поне в краткосрочен вариант.

Трети общини обаче играят не по правилата - искат си таксите за забавачка, пращат чиновници и служители в неплатен отпуск, вместо в платен, и ги оставят без стотинка за препитание.

Колкото и да им е трудно на кметовете, не може да обричат хората си на безпаричие. Всеки има нужда от заплата, защото още утре може да му спрат телефона, тока или водата. Управляващите така решиха. Неплатеният отпуск е по-лош и от уволнението. Защото оставаш без пари, а няма как да отидеш и на борсата - още се водиш на работа. Храната, лекарствата, ипотеката и наемът чакат. 

Кметовете се оплакват, че властта не чува жалбите и предложенията им. Финансовият министър продължава да си "трайка", май вече на всички е ясно, че сметките му са криви и все не излизат. Лъснаха поредните пробойни и липса на управленска мисъл. А градоначалниците искат указания, че и пари. Ситуацията на полудецентрализация "а ла ГЕРБ" ги докара до там - твърде много задължения и твърде малко средства.

И все пак - някой да им напомни, че принудителният неплатен отпуск е не само неетичен, но и незаконен! Ако властта нарушава правилата, как да очакваме отговорност от частника? Държавата, подчинена на ГЕРБ, за пореден път е майка за едни и мащеха - за други. Време е обаче кризата да събуди повече отговорност и състрадание у тези, които взимат решенията. Защото от тяхното безхаберие страдат всички "брънки" по веригата.

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 73

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 101

Отвориха хотели и къмпинги в Гърция

автор:Дума

visibility 70

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 299

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 404

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 582

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 651

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 472

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ