02 Март 2021вторник09:28 ч.

КОВИД в училище

/ брой: 216

автор:Велиана Христова

visibility 637

Все по-тежка става ситуацията в училищата заради пандемията. Според данните на образователния синдикат на "Подкрепа" почти 80% от учителите и директорите им искат цялата система да премине временно към електронно обучение от разстояние, а 77% се опасяват, че училищната среда е опасна за работа.

И е вярно. Малките деца до IV клас в цял свят учат присъствено, както и у нас, но те също са преносители на вируса. Големите се обучават онлайн, но никъде го няма нашият проблем - хиляди ученици да нямат компютър и достъп до интернет. А МОН какво? Вика им - оправяйте се на място според хала си. Има училища, в които голяма част дори от началните педагози са болни или под карантина, а панацеята "пенсионирани учители за заместване" не работи, понеже възрастните, притеснени от рисковата ситуация, отказват да влизат в класните стаи. Тези, които са в училище, се мъчат да заместват и колегите си, но как се работи с деца по 14 часа на ден? Сетете се какво е психическото натоварване. Тези хора падат в движение. Как отгоре на това да разделят малките примерно по 10 в стая? Кой да ги учи? А на много места нямат дори медсестра за спешна реакция. Защото системата не е добре осигурена и с медицински персонал, и тук са назначавани пенсионери.  

Ако има сектор, който можеше да се подготви през "лабавото" лято за тежката пандемия, това е именно образованието. Ваканция беше. Но и тук, както в здравеопазването, акълът дойде едва през октомври-ноември. Кой да се сети, че учителите също работят на първа линия и че трябват повече предварителни грижи за тях, повече подготовка за извънредната ситуация? Тогава трябваше да се мисли кой ще замества отсъстващите учители, които и без това не достигат в страната. Погледнете във фейсбук - педагози се оплакват, че в училищата им няма дори достатъчно дезинфектанти. Последното, за което се мисли в момента, е какво учат и особено какво ще научат децата, с които се работи онлайн. 

Спешни мерки трябват за оцеляването на учителите. В болниците привличат студенти, тук - не. Сега се дават още 81 млн. лв. за реорганизиране на болниците. А реорганизиране на училищата? През ум не им минава.

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 7

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 44

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 150

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 163

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 42

Противници на Пашинян нахлуха в държавни учреждения

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 295

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 273

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 210

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 206

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ