22 Февруари 2020събота03:50 ч.

Корпус от учители ще спасява проблемни училища

76 милиона лева струват на МОН националните програми за годината

/ брой: 20

автор:Деси Велева

visibility 513

Корпус от учители ще спасява проблемни училища по национална програма на Министерството на образованието. В този корпус ще влизат най-добрите педагози, които ще трябва да допринесат за подобряване на средата в училища с проблемна образователна среда. За тази година ще се финансират 80 преподаватели. По същата програма още 100 учители ще получат допълнителна специализация, а други 100 - ще придобият педагогическа подготовка. За цялата програма ще бъдат отделени 1,7 млн. лв. 

В МОН бяха представени част от 17-те национални програми, които ще бъдат финансирани от държавния бюджет чрез министерството. Те са на стойност 76 млн. лв. Един от новите проекти е за навлизане на фирми от ИТ сектора в училищата. Те ще мотивират учениците да се насочат към развитие в тази област, ще правят семинари и ще обучават учители.

За първи път ще бъдат отделени пари за подпомагане на ученици и деца от детските градини в прехода им от една образователна степен в друга. Ще се мисли и как родителите да участват в адаптацията на хлапетата при постъпване в детска градина. 

Повече средства са предвидени за участие в олимпиади и състезания, като основната част от тях ще отидат за преподаватели от университети и БАН за подготовка на учениците. Цялата програма е в размер на 3,2 млн. лв. 

От миналата година учениците могат да посещават музеи като част от образователния процес, а от тази ще бъдат включени театри, галерии и други културни институции. 

В областта на иновациите се предвижда групи учители и ученици да влизат в други училища, за да представят иновативните си проекти, които могат да включват представяне на различен начин за обучение в клас. Ще продължат да се финансират програми за по-голям обхват на децата в училище и работа с родители. 

Всички програми ще бъдат качени в сайта на МОН за обществено обсъждане.

Облаци и вятър в събота

автор:Дума

visibility 40

„Лафка“ фалира, затварят павилионите от утре

автор:Дума

visibility 245

Предлагат намаление на половина на стажа за отпуск

автор:Дума

visibility 126

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 36

Какво разказа Еl Periodico за Борисов

автор:Дума

visibility 185

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 1232

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 281

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 356

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ