20 Февруари 2019сряда03:42 ч.

Корнелия Нинова няма да участва в Когреса на ПЕС заради Истанбулската конвенция

автор:Дума

visibility 990

Няма да участвам в конгреса на Партията на европейските социалисти, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента. Тя  припомни, че БСП е издигнала кандидатурата на Сергей Станишев за президент на ПЕС, остава твърдо зад нея, а той ще получи гласовете на делегатите в Лисабон. „ой е и единствен кандидат, така че ще бъде преизбран. Желая му успех и здраве, защото го чакат тежки битки догодина на европейските избори, подчерта Нинова.
БСП подкрепя редица от проекторешенията на конгреса, които касаят темата за социална Европа, политиката за млади хора, зелена икономика, но има и такива, с които левицата не е съгласна, подчерта лидерът на партията. Конгресът ще приеме резолюция за равенство между половете, в която се призовава всички държави-членки да ратифицират Истанбулската конвенция и да я приложат в националното си законодателство като „единствен начин за защита на жени от насилие“. Не приемаме това. Изпратила съм писменото си възражение, то вече е депозирано в Конгреса. Нашата делегация няма да подкрепи тази резолюция с гласовете си, категорична бе Корнелия Нинова.
Очаква се Конгресът да приеме и резолюция относно политика по миграция, в която се предлага всяка държава в ЕС да поеме солидарна отговорност за приемане на мигранти, което също не се приема от българската левица. Позицията на европейските социалисти и БСП се разминава още и в международната резолюция, с която ПЕС се солидаризира с Пакта по миграция на ООН и го подкрепя.
Ето защо помолих Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП да ме освободи от присъствие на конгреса и съм тук, уточни Нинова и допълни, че делегацията ще бъде водена от зам.-председателят на партията Деница Златева.

Парламентът е пред разпад

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 35

България се поклони пред Левски

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 35

29 тона отрови са изхвърлени край гара Яна

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 35

Американски мита върху европейския автомобилен внос

автор:Дума

visibility 57

Очаквано Караиванова си тръгва от КФН

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 35

БДЖ пуска в движение ремонтирани вагони

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 35

Меркел разтревожена от натиска на САЩ

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 35

Шестнадесет щата съдят Тръмп

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 35

ЕС: Ще позволим отлагане на "Брекзит"

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 35

МПЦ поиска автокефалност

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 35

Картел или контрабанда - изберете сами

автор:Евгени Гаврилов

visibility 125

/ брой: 35

"OBUVKI.BG"

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 60

/ брой: 35