02 Октомври 2022неделя22:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

Корнелия Нинова: БСП винаги ще бъде честната, диалогичната и отговорна партия в управлението на България

С успешната работа на министрите на левицата в това управление създадохме едно добро лице на партията, заяви лидерът на БСП

/ брой: 146

автор:Нора Стоичкова

visibility 444

Интервю на Нора СТОИЧКОВА


  • "Безспорно най-голямото ни постижение в този кабинет е социалната политика. Само за шест месеца ние направихме чудеса. Осъществихме политики, за които десет години сме се борили"

  • Г-жо Нинова, върнахте мандата на президента Радев неизпълнен. Какво бъдеще очаква България?

- Очакват ни много трудни месеци есента и зимата. Защото служебен кабинет на президент, без работещ парламент, не може да реши наболелите въпроси. Ние внесохме програма със 79 закона, за да дадем перспектива, яснота какво трябва да се направи. Бяхме готови да го направим, за да внесем сигурност и спокойствие у хората. Виждате, че заради войната в Украйна, в целия свят, в Европа и България търпим тежки последици. Няма яснота как ще се развият енергийните въпроси, инфлацията. Ще има ли рязък скок на цените и как ще се компенсират доходите.

ГЕРБ, ИТН, ДПС и "Възраждане" хвърлиха държавата в хаос, сваляйки кабинета и настоявайки веднага да върнем мандата, без парламентът да е решил тези много наболели въпроси. Така че - тревожна съм за следващите месеци.

- За съжаление, това тяхно поведение вкарва страната в изборна спирала, тъй като социолози и анализатори твърдят, че следващите избори няма да донесат политическа стабилност и да решат проблемите. Вашето мнение?

- В последните месеци доста се изостри политическият тон. Ходя в парламента през ден, такова политическо озверяване в ГЕРБ и ДПС не съм виждала. Знаете, аз съм депутат няколко мандата, били сме много остри опоненти с тях, но такава ярост, злоба, омраза, желание за реваншизъм и връщане на старото статукво - ГЕРБ-ДПС като модел на управление, не съм виждала. Това ме притеснява.

Каквото и да покажат изборите, ще трябва да се търси формула на управление. Има и още една тревожна тенденция. ГЕРБ и ДПС се мъчат да се върнат във властта под формата на евро-атлантическо мнозинство. Това всъщност е опит да се изтрие и забрави целият корупционен модел: кражбите от 10 млрд. лв. годишно, за които отдавна говорим и се борим срещу тях. Именно така се опитват да го опаковат като уж евро-атлантическо управление. По същество това е търсене на реванш на стария модел.

За тези шест месеца в управлението, въпреки грешките, които сме допускали - не сме безгрешни!, ние дадохме да се разбере, че борбата с корупцията, с кражбите, с несправедливостта за нас е най-важна. Уплашихме ги. Статуквото се уплаши, че ако продължим в този дух, наистина ще подредим България. Организираха се и много агресивно и злостно сложиха край на този кабинет. И ще се борят на следващите избори да реставрират този модел.

Засега поне партия "Продължаваме промяната" категорично отрича възможността да направи правителство с ГЕРБ и ДПС в следващия парламент. За нас е ясно. От години се борим срещу техния модел и за нас е абсолютно недопустимо да участваме с тях в правителство. ГЕРБ вече са ни канили в голяма коалиция и ние сме отказвали, защото виждаме друг път за България и друг начин на развитие.

Така че много е важно да има висока активност на изборите. Ако хората са малко, ако се изплашат, има опасност старото да се върне. 

- Предложението на БСП за промени в Изборния кодекс и връщането на смесено гласуване - с машини и хартиена бюлетина, няколко пъти беше бламирано, за да не влезе дори в дневния ред на правната комисия. Включително с гласа на Крум Зарков. Как оценявате работата на парламентарната група?

- Като цяло оценявам работата на парламентарната група "БСП за България" много високо. Това са бойци, принципни и подготвени хора. Те работиха всеотдайно с внасяне на законопроекти, с изказванията си от трибуната. Парламентарната група е ударна, юмрукът на "БСП за България" в парламента. За съжаление, Крум Зарков обърна гласуването за хартиената бюлетина. От това съм много разочарована, защото, първо, имаме решение на нашите колективни органи за връщането на хартиената бюлетина и смесено гласуване и би трябвало парламентарната група да го изпълни. Второ, това е в ущърб на нашите избиратели. Знаете, че някои от по-възрастните хора се притесняват да гласуват с машини. Когато го внесохме, беше тежка обстановката с КОВИД-пандемията. Специалистите оценяват, че БСП е загубила около 70-80 000 гласа от въвеждането на машинното гласуване. Т.е. това, че не мина връщането на хартиената бюлетина, ще ни се отрази и на следващите избори. Отново призовавам за много висока избирателна активност, да не се страхуват хората и да отидат да гласуват, за да можем да продължим по пътя, който сме започнали. 

- Според Вас кои са най-големите успехи от участието на министри от БСП в досегашния кабинет?

- Безспорно това е социалната политика. Само за шест месеца ние направихме чудеса от храброст. Може да не е всичко, може и да не е достатъчно. Но направихме неща, за които 10 години сме се борили при управлението на ГЕРБ, които тогава не помръднаха и на милиметър. А сега, за шест месеца, в много трудна, дори критична ситуация - кризи, война, инфлация и много сложна коалиция, постигнахме много. За нас свършеното дотук ще бъде лицето, с което ще се явим на следващите избори. Ние се зарекохме да бъдем социалния стълб в това управление и мисля, че го постигнахме. 22 млрд. лева от бюджета отидоха в социални политики, в помощ на най-уязвимите групи.

Първо, обърнахме внимание на децата и на младите. Направихме безплатни детските градини и ясли. Това не го помним от времето на социализма. А за онези деца, за които няма място в градините и яслите, осигурихме средства на родителите за тяхното отглеждане.

За младите семейства въведохме данъчните облекчения - семейно подоходно облагане. Ако имаш 1 дете - 600 лв. отстъпка от данъците, за 2 деца - 1200 лв., и т.н. Заложихме сега в актуализацията безплатни учебници за децата до 12 клас. Безплатни лекарства за децата до 14 години. 

Другата група хора, върху която съсредоточихме нашите усилия, са възрастните и уязвимите групи. Увеличихме в няколко стъпки пенсиите. Заложихме преизчисляване на пенсиите от 1 октомври - наша битка от години. В тази ситуация обаче не съм сигурна, че тя ще се случи. Бих искала да знам дали президентът Радев със служебния си кабинет имат намерение да реализират тази политика в помощ на възрастните хора. 

За работещи хора - увеличихме ваучерите от 80 на 200 лв., както и възможностите за тяхното използване. Да могат да си плащат с тях други разходи. Да ги използват като културен чек или да отидат на море с тях. Това е друга наша политика с внимание към културните дейци. 

Помогнахме на малките и средните предприятия с компенсации за тока. 

Особена наша гордост е, че постигнахме растеж на индустрията, която постави България на първо място в Европа. Знаете, че обикновено страната ни е първа в негативните класации - по смъртност, по бедност, по неравенства. За пръв път сега България е на първо място, и то по растеж на индустрията. И това го постигнахме в тези безумно трудни шест месеца - война, спиране на газ, прекъсване на вериги от доставки. Успяхме да стабилизираме икономиката и постигнахме този голям ръст. И най-важното - успяхме да запазим работните места. Безработицата се сви. Защото като министър на икономиката и индустрията винаги съм гледала икономиката да расте, но винаги с цел - запазване на работните места и гарантиране на доходите на хората.

- На какво се дължи този ръст?

- Първо, спряхме рекета върху бизнеса. При Борисов това беше масова практика и беше страшно. Фирмите бяха подложени на безумен натиск. Второ, мерките, с които подпомогнахме бизнеса с компенсации за скъпия ток. Трето, облекчихме ги административно, намалихме бюрокрацията. Помогнахме с политиката за осигуряване на износа. Самите работодатели също помогнаха, разбира се. В министерството с тях денонощно сме разговаряли и заедно сме търсили решения. Горди сме с това постижение - за пръв път България е на първо място по нещо добро за цялата страна - по икономика и индустриален растеж, отчетена от "Евростат", което изненада и нашите европейски партньори. 

Отнасям се с голямо уважение и към работата на земеделския министър Иван Иванов. Там също беше много трудно. Осигури се огромно количество средства към фермерите, за да се гарантира храната на българския народ, защото не знаем какво ни чака. В тези сложни времена виждате, че започва да се поставя продоволственият въпрос.

В туризма министър Христо Проданов също проведе много добри и полезни политики, притиснат от бежанска вълна, от кризи в туризма. Туристическият сезон е добър и оттам ще дойдат приходи в държавата. Общо оценяваме работата на нашите министри като професионална, социално ангажирана, положителна, антикорупционна. В нашите министерства всяка седмица изваждахме наяве корупционни практики от времето на Борисов и ги пращахме в прокуратурата. Мисля, че се справихме добре в това правителство и имаме очи и лице, с които да отидем при хората и да кажем: Ето, това направихме за вас и за България.

Понеже наближава зимният сезон, да кажем, че увеличихме броя на семействата с достъп до социални помощи за зимата, както и техният размер. Осигурихме и дърва за огрев на ниски цени за хората. Увеличихме стипендиите на даровити деца, както и на бедни дечица - да имат стипендии, за да учат. Едно добро лице на БСП.

- Попитахте президента Радев дали смята да задържи парламента до приемането на необходимото законодателство за усвояване на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, да се избере нов шеф на КЕВР. Президентът обаче странно бърза да разпусне парламента, преди да си е свършил работата. На какво се дължи това?

- На желанието за власт. Президентската институция не дава много възможности за реална власт. Така е според Конституцията. На президента му се услади да управлява чрез служебни кабинети. Това обаче е донякъде безотговорно. Защото, пак казвам - служебен кабинет без действащ парламент не може да реши нито един от тези въпроси.

Радев днес (вчера - б.р.) ни поставя условия до петък парламентът да реши някои важни въпроси в енергетиката. Когато получихме третият мандат, ние подходихме много отговорно и разбирахме тежестта, която носим. Третият мандат е последен и знаем какво чака България, ако той остане неизпълнен. Положихме изключителни усилия, търпение и диалогичност, за да проведем преговори с всички несъвместими партии. Много трудно беше да съберем ПП и ИТН на една маса след разрива между тях. Разговорите тръгнаха добре и за мен най-важното бе, че направихме програмата. Там се вижда, че ние от БСП имаме цел и посока как трябва да се случат нещата. Ето ви политическите приоритети, ето ви законодателна програма, която да се приеме и да си подредим страната. Вместо това, ни нападнаха, и мен персонално - много грубо и грозно, с всякакви обиди, че едва ли не държим този мандат на всяка цена, за да останем още една седмица на постовете си. Това е абсурдно.

Но видях една организирана кампания от ГЕРБ, ДПС, хора на президента да говорят непрекъснато - връщайте, връщайте, връщайте мандата. Не е конституционно да го държите... Миналия път го държахме 11 дни и всички тези хора ни молеха да го държим още, за да приемем бюджета миналата година. Този неистов напън да върнем мандата, включително от президентската институция, ще бъде тежко изпитание за България. Съжалявам!

Ние си свършихме работата отговорно, но в последния момент на ИТН им дръпнаха шалтера от ДПС и ГЕРБ. Разумно беше ние и парламентът да поработим още поне две седмици. За да се подреди КЕВР. Ако там не се подредят нещата, чака ни цунами. Ако не работи КЕВР, не може да определи цените на енергоносителите, не може да се продължат лицензите на търговците на ток, не може да се пусне връзката с Гърция, по която да дойде азерският газ, не може да се освобождават количества от хранилището в Чирен, ако се наложи. Съвсем добронамерено и отговорно предложих да поработим още две седмици и да задържим мандата. Не! Изядоха ни. Добре, върнахме мандата. А сега накъде?!

- А дали правителството не падна заради онези пари, които пътищарите искаха и заради които сега блокираха пътищата в страната?

- Така стана. ИТН си изтеглиха министрите именно заради скандала с тези пари. Ако трябва да го кажа по-общо - уплашиха се от начина, по който щяхме да продължим да работим. Особено когато тръгнахме антикорупционно. Уплашиха се още при първото четене на Закона за КПКОНПИ и предложението Бойко Рашков да я оглави. Старото статукво видя в това заплаха за себе си. Но не само заради това, че ще изнасяме данни, а че ще има реални процеси срещу тях и търсене на отговорност.

Това сплоти иначе несъбираеми партии. Например, как може ДПС и "Възраждане" да гласуват заедно? Това не го разбирам. Има някакъв морал в политиката, граници... Бях изумена как "Възраждане" гласува за ратификацията на  сделката с изтребителите Ф-16. ПГ "БСП за България" гласува против. "Възраждане", които се пишат за патриоти, омайват хората и ги лъжат с едни хубави приказки, гласуваха с ГЕРБ и ДПС за сделката. Ето тази симбиоза от интереси, страх от търсене на отговорност за стореното и справедливост ги събра и с много агресия, омраза и, разбира се - с много финанси, свалиха кабинета.

Всъщност те бързат за предсрочни избори без грам мисъл за това, което чака народа. Никаква мисъл за хората. В последните две седмици сме постоянно на преговори с всички в опит да спасим България и виждам липса на всякаква заинтересованост. Не - ходете си! Ама хаос, ама разруха в държавата, ама бедност, че ще настъпи, изобщо не ги интересува. Така че, според мен, основното, заради което бутнаха кабинета, са страх и пари.

- Има ли шанс за подобряване на отношенията между България и Русия, особено в контекста на желанието да се възстановят газовите доставки по договора с "Газпром"?

- Това беше един от най-трудните въпроси в преговорите. Преди да падне правителството, се срещнахме с представители на индустрията и те професионално и аргументирано доказаха, че икономиката ни и домакинствата няма да се справят без редовни доставки на руски газ. Още в началото на април предупредих за това на пресконференция в министерството и дадох сигнал, че трябва да се възстановят тези връзки. Сега отново поставихме този въпрос по време на преговорите и той залегна в управленската програма. От ДБ бяха категорично против - за тях това не е червена, а кървава разделителна линия. От ПП също бяха против, от тях именно дойде прекратяването на отношенията с "Газпром". Това беше изключително труден разговор и за нас беше голямо удовлетворение, че постигнахме в програмата на правителството да се запише, че преговаряме с всички доставчици на газ, включително и "Газпром". Ако беше стартирала тази програма, щяхме да възобновим диалога с Руската федерация за възстановяване на дипломатическите отношения след изгонването на 70-те руски дипломати, както и с "Газпром" за бъдещи редовни доставки на газ.

Отнасям се с уважение към партньорите, които въпреки всичко накрая приеха това наше предложение. Убедихме ги, че това е националният интерес на България. Че това е от интерес на всяко българско домакинство. Сега ще видим какво ще направи по този въпрос служебният кабинет. Отговорността за това вече е в ръцете на президента. 

- В кондиция ли е БСП за предстоящите избори?

- С оглед на всичко, което ви разказах - да, в кондиция сме. Шест месеца работихме в сложна ситуация в България, Европа и света, справихме се добре със задачите си в това правителство. Това, което обещахме на хората, го изпълнихме в максимална степен, доколкото ни позволяваха бюджетът и партньорите.

Така че влизаме със самочувствие в изборите наесен, защото дадохме всичко от себе си. Особено в социалната сфера направихме неща, за които сме си мечтали през годините. За нас основните приоритети остават цени, инфлация, бедност и неравенства. След изборите, ако участваме в новия кабинет, за нас това ще бъде пътят: грижа за хората, стабилност в държавата, сигурност за икономиката. За България БСП ще остане честната, диалогичната и отговорна партия в управлението.

- Каква е Вашата прогноза за участието на БСП в тези избори?

- Много зависи от обстоятелствата. Дано да не се развихри КОВИД-вълната отново през октомври. Дано да има висока избирателна активност. Да има осъзнаване у хората, че това, което започнахме като промяна, трябва да продължи. Дано да има воля да не се върне старото статукво, което е крайно ретроградно. Дано да няма реставрация на Борисов и модела ГЕРБ-ДПС. Вярвам обаче, че хората са мъдри и ще направят правилния избор. 


Какво е за Вас Бузлуджа?

Мир, солидарност, справедливост - това са нашите, изконни леви ценности. Винаги ще ги споделяме. За мен Бузлуджа е изключителна емоция. В политиката трябва разум, но ако не я правиш с емоция и със сърце, не се получава. Трябва да гориш с вярата, че правиш необходимото за хората. Много малко знаят какво е да се изправиш срещу това множество на Историческата поляна на Бузлуджа. Там се събират по 50 000, събирали сме и по 70 000 души. Това е невероятна емоция. Като си го представиш, и изтръпваш. Особено когато звучи химнът на България на поляната. Толкова хора, обединени зад общи идеи, и разчитат на теб за тяхното осъществяване. Изтръпваш от чувството за отговорност пред тях. Освен емоцията и вълнението, това е и огромна отговорност... Няколко пъти след събора на Бузлуджа съм си казвала - пожелавам на всеки политически лидер да преживее същото. Дори и на опонентите си - да изпитат същата емоция, която изпитвам всеки път на Бузлуджа. 

Този събор на Бузлуджа обаче ще бъде различен. Това ще бъде началото на нашата предизборна кампания.

Иван Иванов: Необходимо е модернизиране на икономиката

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 190

Банките вдигат лихвите от октомври

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 190

ЕБВР повиши прогнозата за българската икономика

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 190

Арменският поп

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 190

Безплатно ли?

автор:Деси Велева

visibility 397

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ