30 Октомври 2020петък13:09 ч.

Контрол ли?

/ брой: 196

автор:Аида Паникян

visibility 748

Не е необходимо нито да се затягат мерките, нито да се въвеждат нови. Този лайтмотив от здравните власти слушаме от десет дни, откакто отново се увеличиха случаите на КОВИД-19. Защо се увеличиха е въпрос, който изисква много отговори. Но единият е съвсем ясен, дори човек да няма никакви познания по медицина (макар че в последните 6-7 месеца "медиците" у нас наближават 5 милиона души) - причината е неглижирането на маските и неспазването на отстояние. А и това е логично, щом непрекъснато ни обстрелват с "теории" как маската е едва ли не еквивалент на носенето на талисман против уроки. И най-интересното е, че срещу маските днес са онези, които през февруари изкупиха от аптеките маски, дезинфектанти и витамин Д.

Да, няма нужда от нови ограничения, щом признатите в цял свят от десетилетия предпазни средства у нас в момента не се ползват. А и как да накараш българина да носи маска, щом премиерът не го прави?

Решението е едно и то е в ръцете на властта: глоби. Като по света. Грозно, недемократично, нецивилизовано? А по-цивилизовано ли е хората да се разболяват, да не могат да работят, да загубят работата си, да натоварват здравната и осигурителната система? И без това държавата нехае за гражданите, освен когато те са в ролята на гласоподаватели. Цената на запазването на властта е много висока в този момент, но жонглирането със здравето на милиони и поставянето в залог на живота им е цинизъм. 

Контролирането отсъства от политиката на властта, но отсъства и думата контрол. Днес той е еквивалентът на здравето на нацията, ала кой да мисли за това? Пиар акциите по пазарите едва ли ще свършат работа - за половин час хората си сложиха маските (под носа), а днес и утре, и вдругиден - пак без тях. За жалост, проблемът не е само в маските. Контролът отсъства и от строежите, на които 90 на сто от работещите са без предпазни каски. Той липсва навсякъде в държавата. Щом един може да строи незаконна тераса, а друг - собствен асансьор, безнаказано, защо и останалите да не го сторят? 

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 42

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ