19 Юни 2019сряда20:43 ч.

Конгресът ще решава дали да има пряк избор на лидер на БСП

Политическият доклад ще бъде доработван, а 25 души внесоха проект за промени в устава

/ брой: 108

автор:Юлия Кулинска

visibility 739

Националният съвет (НС) на БСП реши да предложи на делегатите на заседанието на конгреса на партията, който ще се проведе в неделя, точката за начало на пряк избор на лидер на партията да отпадне от дневния ред. Тя беше поискана от Корнелия Нинова след оставката й. За новото предложение, в рамките на дискусията по организационната подготовка на конгреса, гласуваха 52 души, 12 бяха против, а 2 се въздържаха. Същите членове на НС на осмия час от заседанието гласуваха проект за решение конгресът да констатира прекратяване на правомощията на Нинова и да насрочи заседание на НС, който да избере временен председател. 

Още в началото на пленума Чавдар Георгиев обяви, че 25 членове на НС внасят предложение за промени в устава, с които се предлага новият лидер да се избира от конгреса. Беше решено искането да бъде предложено на делегатите и те да решат дали да го включат в дневния ред на форума.

Продължителни дебати предизвика проектът за политически доклад за резултатите от евровота и за участието на БСП в местните избори, предложен от работна група, водена от Валери Жаблянов. Мненията се люшкаха от позитивни до отрицателни. Критики към документа отправиха Сергей Станишев, Георги Пирински, Михаил Миков, Лъчезар Костов, Стоян Мирчев, Юрий Асланов. Станишев припомни, че през 2017 г. не е е бил направен анализ на загубата на изборите. "Сега ситуацията се повтаря. Избори не се печелят или губят за един месец кампания, а за години", обясни той. Стоян Мирчев предложи да отпадне цял раздел от доклада, свързан с работата на предизборния щаб. Деница Златева възрази, че не приема обвиненията, че кандидатите за ЕП са пренебрегнали европейската тема и са говорили само за националните проблеми, а Юрий Асланов разкритикува ИБ, че е пренебрегнало решението кампанията да бъде позитивна.

В крайна сметка НС реши докладът да бъде допълнен като се отчете дискусията в събота и окончателния му вариант да бъде готов до днес вечерта. В работната група по дописването му бяха включени още хора и тя набъбна до 17 души. Беше отхвърлено предложението на Янаки Стоилов групата да се оглави Корнелия Нинова и на тази позиция остана Жаблянов. НС прие доклада на комисията по идейно и програмно развитие за ролята на "Визия за Европа" в предизборната кампания. В решението по документа стои изводът, че платформата е недостатъчно използвана от кандидатите в кампанията.

НС прие още политическите изисквания и механизма за оценяване дейността на кметовете и съветниците от БСП и за издигане на кандидатите за местните избори. Бяха гласувани програмата и регламентът за провеждането на заседанието на 49 конгрес на БСП. 

Междувременно Корнелия Нинова коментира пред журналисти избора на евродепутата Петър Витанов за ръководител на групата на депутатите от БСП в ЕП. Тя обясни, че решението е взето с тайно гласувано от петимата евродепутати. "Няма решение на ИБ. Няма мое решение и изказване", заяви Нинова. Тя посочи, че евродепутатите сами са направили своя избор.

Предлагат конгреса да избира председател

Възстановяване на старите уставни текстове конгресът да избира председателя, предлагат 25 членове на НС на БСП, сред които Димитър Дъбов, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Красимир Янков, Георги Божинов и др.

Основната промяна се предлага в чл. 16 от устава, като се запазва възможността и за пряк избор, но само по изрично решение на конгреса, и то когато това съвпада с пълен цикъл отчети и избори. Оставя се и вратичка - при оставане на по-малко от година до края на мандата конгресът да делегира това право на Националния съвет.

Едрият бизнес свали шефа на НЕК

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 116

Дончев праща шпиони в администрацията

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 116

Турция иска да намали зависимостта си от долара

visibility 52

/ брой: 116

Техеран се държи твърдо в битките си с Тръмп

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 116

Тръмп иска втори мандат

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 116

Испанка оглави групата на социалистите в Европарламента

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 116

Герой на света - наци № 1 на САЩ

автор:Христо Георгиев

visibility 63

/ брой: 116

Сагата с язовирите продължава

автор:Ростислава Иванова

visibility 49

/ брой: 116

Поредната "случка" с журналист

visibility 48

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ