15 Септември 2019неделя13:30 ч.

Конгресът ще решава дали да има пряк избор на лидер на БСП

Политическият доклад ще бъде доработван, а 25 души внесоха проект за промени в устава

/ брой: 108

автор:Юлия Кулинска

visibility 1274

Националният съвет (НС) на БСП реши да предложи на делегатите на заседанието на конгреса на партията, който ще се проведе в неделя, точката за начало на пряк избор на лидер на партията да отпадне от дневния ред. Тя беше поискана от Корнелия Нинова след оставката й. За новото предложение, в рамките на дискусията по организационната подготовка на конгреса, гласуваха 52 души, 12 бяха против, а 2 се въздържаха. Същите членове на НС на осмия час от заседанието гласуваха проект за решение конгресът да констатира прекратяване на правомощията на Нинова и да насрочи заседание на НС, който да избере временен председател. 

Още в началото на пленума Чавдар Георгиев обяви, че 25 членове на НС внасят предложение за промени в устава, с които се предлага новият лидер да се избира от конгреса. Беше решено искането да бъде предложено на делегатите и те да решат дали да го включат в дневния ред на форума.

Продължителни дебати предизвика проектът за политически доклад за резултатите от евровота и за участието на БСП в местните избори, предложен от работна група, водена от Валери Жаблянов. Мненията се люшкаха от позитивни до отрицателни. Критики към документа отправиха Сергей Станишев, Георги Пирински, Михаил Миков, Лъчезар Костов, Стоян Мирчев, Юрий Асланов. Станишев припомни, че през 2017 г. не е е бил направен анализ на загубата на изборите. "Сега ситуацията се повтаря. Избори не се печелят или губят за един месец кампания, а за години", обясни той. Стоян Мирчев предложи да отпадне цял раздел от доклада, свързан с работата на предизборния щаб. Деница Златева възрази, че не приема обвиненията, че кандидатите за ЕП са пренебрегнали европейската тема и са говорили само за националните проблеми, а Юрий Асланов разкритикува ИБ, че е пренебрегнало решението кампанията да бъде позитивна.

В крайна сметка НС реши докладът да бъде допълнен като се отчете дискусията в събота и окончателния му вариант да бъде готов до днес вечерта. В работната група по дописването му бяха включени още хора и тя набъбна до 17 души. Беше отхвърлено предложението на Янаки Стоилов групата да се оглави Корнелия Нинова и на тази позиция остана Жаблянов. НС прие доклада на комисията по идейно и програмно развитие за ролята на "Визия за Европа" в предизборната кампания. В решението по документа стои изводът, че платформата е недостатъчно използвана от кандидатите в кампанията.

НС прие още политическите изисквания и механизма за оценяване дейността на кметовете и съветниците от БСП и за издигане на кандидатите за местните избори. Бяха гласувани програмата и регламентът за провеждането на заседанието на 49 конгрес на БСП. 

Междувременно Корнелия Нинова коментира пред журналисти избора на евродепутата Петър Витанов за ръководител на групата на депутатите от БСП в ЕП. Тя обясни, че решението е взето с тайно гласувано от петимата евродепутати. "Няма решение на ИБ. Няма мое решение и изказване", заяви Нинова. Тя посочи, че евродепутатите сами са направили своя избор.

Предлагат конгреса да избира председател

Възстановяване на старите уставни текстове конгресът да избира председателя, предлагат 25 членове на НС на БСП, сред които Димитър Дъбов, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Красимир Янков, Георги Божинов и др.

Основната промяна се предлага в чл. 16 от устава, като се запазва възможността и за пряк избор, но само по изрично решение на конгреса, и то когато това съвпада с пълен цикъл отчети и избори. Оставя се и вратичка - при оставане на по-малко от година до края на мандата конгресът да делегира това право на Националния съвет.

Бизнесът предупреди: Кризата за индустрията вече е тук

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 176

Левицата: Властта проспа чумата по свинете

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 176

Информацията за състава на бирата става задължителна

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 176

Премиерът притеснен да не избягат инвеститори

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 176

Защо ЕС да търпи една страна, която не знае какво иска

автор:Дума

visibility 110

Пороите в Испания взеха шест жертви

автор:Дума

visibility 58

Бахамските острови застрашени от нова стихия

автор:Дума

visibility 172

Спряха фериботите на някои пристанища в Гърция

автор:Дума

visibility 1787

Белезниците чакат

автор:Павлета Давидова

visibility 1093

/ брой: 176

На един протест

visibility 443

/ брой: 176

Олег Косих: "Бесарабски гердан" показва същността ни

автор:Альона Нейкова

visibility 550

/ брой: 176

За престъпленията на комунистическия режим

visibility 535

/ брой: 176

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ