04 Август 2020вторник03:12 ч.

Кольо Колев: Купуването на избори се е превърнало в бизнес

автор:Дума

visibility 503

Констатациите, които направи президентът Румен Радев на вчерашната среща за изборните правила, са абсолютно верни. Купуването на избори наистина е бизнес, в който участват десетки милиони, ако не и повече. Има корпоративен, тоест принуден вот. Проблем са недействителните бюлетини. И въпросът е какво да се прави. Това коментира социологът Кольо Колев в интервю за "Фокус". Той обаче се съмнява, че машинното гласуване е панацея за всички тези проблеми.
Много малко хора си дават сметка, че практически няма абсолютно никакъв контрол на преброяването на бюлетините, първичното преброяване на бюлетините. Фактически те се броят един единствен път и край. След това в медиите се появяват някакви изказвания „първото качване на бюлетините“, „второто вкарване на бюлетините“ – това не е вярно. Там се качват само протоколи. Затова тези хора, които са в час с този процес от години, казват, че трябва да се даде квота, примерно да кажем 5% на повторно преброяване, смята Колев. По думите му трябва да се въведат административни и достатъчно наказателни санкции за СИК и предумишлени изкривявания на преброяването.
Веднъж съставен един прилично изглеждащ протокол без грешки, от тук нататък е много трудно да бъдат отворени първичните документи. Сами си давате сметка, за какво става дума. Освен това, казва се много недействителни бюлетини и така нататък. Добре. Защо? Има ли анализ на това? Няма реален анализ, защото такъв анализ може да бъде направен само на базата на работата с реалните бюлетини. Да се види за какво става дума: за умишлена девалидизация, за неумение на избирателите да работят с тази бюлетина, за технически грешки. Затова казвам – трябва да има възможност да бъдат отваряни чувалите с бюлетини и да бъде работено с първичните материали. Без това е невъзможно директно да се каже, какъв е проблемът, изтъкна още социологът.
Кольо Колев припомни, че на евроизборите, където имаше възможност за машинно гласуване, в 23 секции имаше загубени флашки. И се наложи да бъде работено отново с протоколите. Но същите тези протоколи са изработени от същите тези секционни избирателни комисии. И машините няма да решат това нещо. Особено при сегашните системи, където имаме двойния тип гласуване – или машинно, или хартиено. И може да се гласува и на хартия, и на машина, обясни тезата си Колев.
Според него дори и да се премине изцяло на машинно гласуване, ще останат около 20% от избирателите, които не могат да се оправят с тези машини. "Хора, които не пипат компютри, за които телефонът е червеното копче, което трябва да се натисне, за да може синовете и внуците да се обадят. Така че вижте, машините са напълно възможни и като обект на умишлено посегателство, като всяка машина извинявайте като отидете на касата в който и да е супермаркет казва: тук ми свърши хартията, изчакайте сега да сложим нова ролка...", обясни социологът.

Борисов радва администрацията с 30% скок на заплатите

автор:Дума

visibility 5

Търсят кой е записвал Борисов

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 147

Половината българи не одобряват Гешев

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 147

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 147

В АПИ още не знаят колко са опасните мантинели

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 132

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 142

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ