27 Май 2019понеделник00:45 ч.

ново:

Рекордно ниска избирателна активност на четвъртите евроизбори Рекордно ниска избирателна активност на четвъртите евроизбори

"Кокалчето" на ходилото може да докара болки в тила

Вече 8-10-годишни момичета имат тази деформация

/ брой: 233

автор:Аида Паникян

visibility 2820

Кокалчето на ходилото (hallux valgus) е много често срещано страдание. То е 10 пъти по-често при жените, отколкото при мъжете. За съжаление възрастовата граница пада значително - среща се вече дори при 8-10-годишни момичета, казва ортопед - травматологът доц. д-р Атанас Кацаров. В последната година при него идват пациентки на 6-8-10 г., водени от родителите си. Тези момичета, на 10-12 г. възраст, вече са с индикации за оперативна корекция.

Причините

за поява на „кокалчето“ са много и различни. Според статистиката наследствеността има превес в 60-70% от случаите, но тесните обувки и високите токчета също са сред водещите причини. Тази деформация не е свързана и с расовите особености. Мит е, че населението на Африка няма халукс валгус, защото ходят боси, казва доц. д-р Кацаров. Проблемът е често срещан при  жени, които носят тесни обувки на високи токчета и чиято работа изисква продължително време да стоят прави. Има изследвания, които твърдят, че „кокалчето“ няма нищо общо с обувките, но има и изследвания, в които се твърди обратното. Истината навярно е по средата, но се намесват и други фактори на средата плюс наследствеността. Лигаментарният (връзковият) апарат на децата през последните 15 години се промени значително. В Европа има специализирани институти, които се занимават с проблемите на съединителната тъкан и до момента не може да се обясни откъде идва промяната в еластичността. "Съществуват ненаучни твърдения, че такъв вид акселерация е характерна основно в градовете, но не и в села или райони сред природата. Това се свързва се с факторите на урбанизацията. Най-вероятната причина според мен са електромагнитните излъчвания - те са навсякъде около нас - микровълнови печки, GSM антени, wifi мрежи и пр. Електромагнитните излъчвания омекотяват ставите и връзките и те стават еластични. Децата са изложени по цял ден на подобни вредни влияния от телефони, таблети, компютри и заобикалящите ги други източници на електромагнитно лъчение.
Друг проблем е наличието на  растежни и полови хормони в храната. По сложен физиологичен механизъм това се отразява на съединителната тъкан. Връзките, които държат костите на ходилото, стават разтегливи (подобно на ластик) и не могат да задържат костите в правилното положение", обяснява лекарят. Според него все пак водеща причина са хормоните. "За последните 5 години съм оперирал само едно момче на 12-годишно и повече от 10 момичета", казва доц. Кацаров. Той е категоричен, че проблемите в

ходилото се отразяват на целия опорно-двигателен апарат

на човек и може дори да докарат главоболие в тилната област. "Много често при мен идват възрастни пациентки, които казват: докторе, боли ме коляното или тазобедрената става. Когато ги питам за кокалчетата, пренебрежително отговарят, че ги имат от 20-25 или 30 години и се оказва, че приспособяват обувките си по най-различни начини, но така и не са потърсили лекар за кокалчето". 

Всички деца веднъж годишно

трябва да бъдат преглеждани от ортопед, категоричен е специалистът. Това са т.нар. профилактични прегледи, които някога се провеждаха в началото на учебната година във всяко българско училище. Сега обаче грижата за такива ежегодни прегледи е на семейния лекар и на родителя.
Когато се оформя детското ходило, е много по-лесно да се влияе с външни средства, предимно стелки. Те спират пропадането на надлъжния свод, поставят ходилото в правилна конфигурация и намаляват до минимум риска от възникване на „кокалче“. За щастие малцина са тези, при които стелките не действат и тогава се пристъпва към оперативно лечение. Нелекуваното кокалче променя походката и стойката, а това води до неправилно изтриване на останалите стави по оста на крайниците, включително и гръбнака.
Не може при всички видове деформитети да се прилага един вид оперативно лечение. В наши дни има строги индикации да прецизиране на всеки вид деформация и се прилагат различни хирургични методи.

Операцията

на "кокалчето" в наши дни не е това, което е било преди 40 години. Тогава основно се е прилагало т.нар. "изрязване на кокалчето". Но тази деформация не е натрупване на кост, поради което изрязването не е решение и често кокалчето отново се връща след време. Халукс валгус се получава поради това, че когато започне да пада надлъжният свод на ходилото, първият лъч също пропада и "бяга" от втория. Връзката между първата и втората кост като ластик се отпуска. Тогава палецът, теглен от сухожилията, които са захванати за него, се отмества навън и изпъква кокалчето. При това положение, колкото и да се реже кокалчето, пропадането и изкривяването продължават. Това е патологоанатомичният механизъм. При съвременните операции, които са минимално инвазивни, целта е кракът да върне обичайното си положение, без да се реже костта. Имплантира се специална система, която прилича на пружина и имитира връзките между предноходилните кости. Тя "събира" първата и втората предноходилни кости и неутрализира сухожилието, което "дърпа" палеца навън към малкия пръст на крака.
Тази техника се прилага изключително при ювенилния халус валгус.
"На втория-третия ден след операцията, когато отмине болката от хирургичната намеса, препоръчвам на пациентите да натоварват крака си с обичайните движения, но в специална обувка, за около месец", обяснява доц. Кацаров. Този метод се прилага в световната медицина от около 15 години и случаите на повторна поява на кокалче са изключително редки. "Моят опит е от 6 години и досега при нито един от оперираните ми с този миниинвазивен метод пациенти кокалчето не е рецидивирало", казва лекарят.
Друг съвременен метод е т.нар. перкутанна хирургия, при която операцията се извършва посредством няколко дупчици около 5 мм през кожата, без никакви разрези. Тя изисква специализирана техника и доста подготовка. Показана е, когато деформацията не е много голяма и пациентът е с приключил костен растеж. През дупките се срязват костите, пренареждат се и се фиксират с винтове. Това е максимално щадяща операция. След месец специалната обувка се заменя от ежедневна, по-спортна обувка. Тестът за доброто срастване и правилно направена операция е високото токче, към 6-ия месец след операцията.

Отлагат магистрала "Струма" за 2030 г.

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 98

БНБ очаква рекордно висока инфлация

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 98

МВФ: Търговските войни отнемат 0,3% от растежа

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 98

ОИСР отложи приемането на България

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 98

Осмина се борят за поста на Мей

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 98

НАТО разработва нова стратегия срещу Русия

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 98

Ирландия подкрепи по-лесните разводи

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 98

Кратки новини

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 98

Магарета летят из облаците

visibility 75

/ брой: 98

Докога ще задаваме само въпроси

автор:Зорница Илиева

visibility 74

/ брой: 98

Български бизнес в Лондон

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ