18 Юли 2024четвъртък11:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Собственици на празни жилища ще плащат такса водомер

Отново се прави опит за бъдат въведени помощи за водна бедност

/ брой: 110

автор:Дума

visibility 2191

Министерството на регионалното развитие се опитва да въведе такса, която силно ще засегне собствениците на необитаеми жилища. В проекта на Закон за водоснабдяването и канализацията, който е пуснат за обществено обсъждане, се предвижда съвсем нов начин за определяне на цената на водата Вместо досегашните три услуги - довеждане, отвеждане и пречистване на водата, които са изписани на всяка сметка , се прави двукомпонентна тарифа и хората вече ще плащат твърда такса и променлива стойност, която ще зависи от конкретното потребление. Има вероятност тази такса да бъде определена като такса “водомер” и да е приблизително половината от сегашните сметки. Съответно цената на самата вода ще трябва да се намали, за да може крайната стойност да не скочи изведнъж с много. Експерти дават следния пример - ако човек има няколко жилища, но част от тях не са обитаеми, не дължи нищо на ВиК дружеството за местата, където няма консумация. По новите правила ще трябва да се плаща такса за всички жилища и отделно сметка за потребената вода в жилището, което се обитава. Причината - в празните имоти също има инсталация за вода и канализация, които трябва да се поддържат. Според статистиката около 30% от апартаментите в София са необитаеми. В тях не живее собственик, негови роднини или наемател. Въвеждането на новата тарифа обаче ще удари и хората с имоти в малки и обезлюдяващи се селища, каквито у нас има много.
Проектът на воден закон предвижда и нов орган, който да регулира цените на водата и дейността на ВиК фирмите. Сега това се прави от Комисията за енергийно и водно регулиране, а занапред – от Комисия за водно регулиране.
Идеята се появи още преди 5 г., когато бе написан първият проект за нов воден закон, както и в следващите му варианти, които все не могат да стигнат до парламента и да бъдат гласувани. Поредният проект пък прави опит да въведе т.нар. водни помощи за бедните – идея, която също се появи преди 5 години. Тя гласи, че социалнослаби граждани ще получават безплатно до 1,5 кубика студена вода месечно и ще плащат само за консумираното над това количество.
Редът за отпускане на водните помощи е същият като за енергийните – онези, които отговарят на условията, подават молба пред местната социална служба и ако бъдат одобрени, бюджетът ще плаща в продължение на 12 месеца на местното ВиК по 1,5 кубика вода за всеки член от семейството.
Така социално слабите ще получават сметка, в която тези 1,5 кубика са приспаднати. Ако след една година продължават да отговарят на условията, пак подават молба и продължават да получават водна помощ още 12 месеца.
В проектозакона има изцяло нова глава за намаляване на общите загуби на вода. Комисията за водно регулиране ще определя максималния размер на допустимите общи загуби на вода. ВиК операторите, доставящи най-малко 10 000 куб. м на ден или обслужващи най-малко 50 000 души, ще правят оценка на мащаба на течовете , която трябва да представят В МРРБ до края на юли догодина.
Нова глава разписва и отговорностите на потребителите и реда за решаване на спорове. Абонатите, които са неизправни длъжници, носят отговорност за задълженията си по Гражданско - процесуалния кодекс, независимо от размера на задължението, предвижда законопроектът. Повредите на ВиК системите, включително на водопроводните и канализационните отклонения, ще се отстраняват за сметка на причинителя. Вреди и пропуснати ползи ще се търсят по общия съдебен ред.

Чуждите инвестиции намаляха с 62%

автор:Дума

visibility 1019

/ брой: 134

НАП засякла само 255 кешови плащания над 10 000 лв.

автор:Дума

visibility 919

/ брой: 134

Възраждат идеята "донос-бонус"

автор:Дума

visibility 1710

/ брой: 134

Европейският парламент се събра на първа сесия

автор:Дума

visibility 982

/ брой: 134

Тръмп избра сенатор за вицепрезидент

автор:Дума

visibility 996

/ брой: 134

Пожари бушуват на Балканите

автор:Дума

visibility 1192

/ брой: 134

Накратко

автор:Дума

visibility 1096

/ брой: 134

Касапи на Конституцията

автор:Александър Симов

visibility 1371

/ брой: 134

За нуждата от ТЕЦ-ове

visibility 1069

/ брой: 134

Глад за медицински сестри

автор:Аида Паникян

visibility 989

/ брой: 134

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ