19 Април 2024петък11:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Темата днес

Миш - маш с цената на тока

Излизането на свободния пазар на битовите потребители ще надуе сметките

/ брой: 40

автор:Евгени Гаврилов

visibility 4840

Още през 2007 г., когато стана член на ЕС, България прие изискванията за преструктурирането на енергийния отрасъл, предвиждащо поетапно освобождаване на цените на енергоносителите. Процесът вървеше крайно мъчително, но все пак в крайна сметка, се стигна до създаването на енергийна борса. Тя обаче не подобри положението, а напротив, откри нови възможности за злоупотреби и спекулативни сделки. В резултат на това електроенергията за индустрията у нас стана една от най-скъпите в Европа. В тези условия се очаква от 1 юли да започне освобождаването на цената на тока и за битовите потребители. Според една от тезите, либерализацията става по изричното настояване на Брюксел, и ако България иска да й бъде одобрен механизъм за държавно подпомагане на въглищните централи, трябва да я наложи. Рамката на тази либерализация все още изобщо не е ясна, но една подобна операция ще бъде съпроводена с много дълбоки промени в законите - енергийни и социални. Очаква се управляващите в крайна сметка да предложат във фактурите на хората сложен тюрлюгювеч от регулиран дял в цената на тока и плюс компонент, чиято цена се определя от свободния пазар.
Либерализацията така или иначе е задължителна и трябва да се случи, но е учудващо твърдението на управляващите, че включването на битовите потребители на свободния пазар няма да доведе до покачването на цените за тях. Това няма как да е вярно по няколко причини. Основната от тях е, че в момента токът на регулирания пазар се продава под себестойност. Дълги година Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изкуствено натискаше цените надолу, за да бъдат "социално поносими". КЕВР стана заложник на практиката да се провежда социална политика чрез цената на тока и водата за битовите потребители. Тъй като рамката на българската либерализация още не е готова, е невъзможно да се изчисли с колко ще се повиши токът за бита след прехвърлянето му на борсата, но като ориентир може да се ползва Румъния, където след освобождаването цените скочиха с 30%. Според депутата от БСП Драгомир Стойнев поскъпването на електроенергията за битови потребители ще бъде най-малко 15 но сто. Затова няма как изкуствено натискани цени да останат същите след освобождаването им.


От 1 юли сметката ще зависи от базова цена и компенсация

С частичната либерализация на електроенергия пазар у нас, от 1 юли 2024 г. цената на тока за бита вече няма да се определя от енергийния регулатор по познатия от години начин. Това ще прави правителството, което ще решава каква да е едногодишната базова цена за домакинствата. Формулата за изчисляването й все още не е готова. Предполага се, че ще следва досегашния модел за осредняване на борсовите стойности за минал период и прогнозиране на бъдещи пазарни цени с инфлация и други фактори.
Министерският съвет ще определи базовата цена от 1 юли 2024 г., която ще плащат крайните потребители, но електроснабдителните дружества вече ще трябва да купуват тока за клиентите си от борсата, където тарифите варират.


Досега КЕВР определяше за регулирания пазар квоти за доставки от четири мощности: от АЕЦ "Козлодуй", чиито цени са най-ниски, от двете т.нар. американски ТЕЦ - "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", чиито тарифи са фиксирани в дългосрочни договори и в последните две години са около и дори под пазарните на борсата, както и държавната ТЕЦ "Марица Изток 2". Именно нейният ток е най-скъп и ако не се пласираше за домакинствата, централата щеше съвсем да го закъса финансово.
Според промените в закона за енергетиката от 1 юли трите електроснабдителни дружества - "Електрохолд", ЕВН и "Енерго-Про"- ще купуват тока за бита от борсата. Когато обаче цената на свободния пазар е по-висока от базовата, разликата в сметката за ток до базовата цена ще се покрива от Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС). Ако пък електроенергията на борсата е по-евтина, трите дружества ще внасят разликата под базовата цена във ФСЕС. В сметките си крайните потребители ще виждат на каква стойност е изразходваната от тях енергия, каква част от крайната сума е базисната цена, която те трябва да платят, и каква компенсация ще дава на снабдителните дружества ФСЕС или те ще му дават.
Енергийният регулатор ще продължи да определя само таксите за мрежови услуги – за пренос и разпределение на електриенергия и за достъп да мрежите. Какви ще са те, ще зависи от признатите от комисия оперативни и инвестиционни разходи.
Вложенията на ЕРП-тата от години са потискани, за да не се вдига цената на тока. Най-вероятно това политическо решение ще продължи да се прилага, въпреки че в много региони има проблеми с електрическата мрежа.
Засега не е ясно по какъв начин ще се формира базовата цена и дали ще има повишение на мрежовите услуги, каквото най-вероятно ще поискат и държавният "Електроенергиен системен оператор", и частните "Електрохолд", ЕВН и "Енерго-Про".
Според председателя на КЕВР Иван Иванов отпадането на квотите за производителите на ток за пазара на бита, които са 12 тераватчаса, означава, че на борсата ще се предложат толкова повече количества. Затова и регулаторът трябва да извършва много по-силен контрол за предотвратяване на евентуални злоупотреби при сделките за купуване на ток, които може да се отразят върху цените.
Енергийната борса е готова за пълната либерализация на пазара, която по закон трябва да е факт на 1 януари 2026 г. Не очаквам никакви проблеми от 1 юли, твърди пред форума изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) Константин Константинов.
Според него системите на енергийната борса са напълно автоматизирани, а в допълнение и близо 20% от търговските участници вече използват роботи за търговия – това са предпоставки за осигуряване на пълна прозрачност на процеса по търговия през борсата, създават се и още по-добра конкурентна среда.


КЕВР предупреди за риск от поскъпване

Има опасност цената на тока за бита да скочи драстично още от 1 юли 2024 г., ако не бъде спазен преходният период за задържане на цените на регулирания пазар до 2026 г. Това предупредиха от КЕВР. Регулаторът изразява несъгласие с предложения пазарен модел. Според този модел от 1 януари 2024 г. НЕК вече няма да бъде обществен доставчик на ток, а КЕВР няма да определя на производителите на ток месечна разполагаемост, която да се предлага на регулирания пазар.
От КЕВР са притеснени, че подобна промяна с премахването на обществения доставчик НЕК и замяната му с частни търговци се прави толкова бързо - буквално за няколко месеца. Затова регулаторът препоръчва преходен период на оттегляне на обществения доставчик да е поне 2-3 години.
Една от големите неясноти е откъде ще се осигури финансирането на разликата в цените на регулирания (за домакинствата) и свободния (за небитовите потребители) пазар на електрическа енергия на дребно. Според КЕВР, за да няма сътресения на пазара на ток за бита, са необходими допълнителни около 1,4 млрд. лв. на година във ФСЕС за компенсации. От регулатора предупреждават, че тази сума може да набъбне заради несигурната геополитическа обстановка, голямото търсене на енергия в световен мащаб, действията на основните централни банки и др.
"Нереалистично е до средата на 2024 г. новите доставчици на ток за бита да успеят да сключат споразумения за закупуване на електрическа енергия от нискоемисионни източници за 60% от необходимите им количества електрическа енергия - сегмент на борсовия пазар, който още не е създаден", казват още от КЕВР.
Оттам са е притеснени, че вече няма да контролират разходите на доставчиците на ток за бита. Това създавало предпоставки за непазарно поведение и търговски практики, чиято цел е преследване на прекомерни печалби. Така цените на тока за битовите потребители може да скочат необосновано високо, а с това и разходите на ФСЕС за компенсации.


Евтините нощни тарифи отпадат

От 1 юли се премахва евтината нощна тарифа и домакинствата ще плащат тока по една цена. Това е една от промените, които ще настъпят с либерализацията на пазара на едро от лятото.
Мотивите за премахването на по-евтиния ток през нощта са, че вече няма излишък на енергия в тъмните часове на денонощието. Дори обратното - през нощта търсенето се е увеличило.
Тарифата с по-ниска цена бе въведена преди много години заради големите блокове V и VI на АЕЦ “Козлодуй”, защото не е е имало ползване на електроенергията им. Точно затова е построена и ПАВЕЦ “Чаира”, за да може помпите през нощта с евтиния ток от атомната централа да качват водата от язовир “Чаира” в язовир “Белмекен”, а след това да се произвежда енергия, когато е нужна. Тези времена обаче са в миналото, ПАВЕЦ “Чаира” не работи поради авария и сега вече се търси къде да се пласира токът в слънчевите часове на деня - от 12 до 17 ч, заради фотоволтаиците, чието производство на електроенергия напоследък трудно намира реализация.
Експерти коментират, че вместо нощна тарифа може да има други планове - например в зависимост от потребяваната енергия или пък това, което се харчи в пикови часове. Заедно с “премахването” на нощния ток от 1 юли се задава и поскъпване, убедени са експертите. Прогнозата им индиректно потвърди и председателя на КЕВР Иван Иванов, който препоръча да се вземат предвид инфлацията и други фактори при определяне на новите тарифи.
В момента, заедно с надбавката за снабдяване и със стойността за мрежови услуги на “Електрохолд продажби”, цената за Западна България за домакинствата е 190 лв. Електричеството на “Енерго - Про” за източната част на страната до контакта струва 197,99 лв., а на юг, където снабдител е ЕВН, е 191,82 лв. Средната с мрежовите услуги и без ДДС за страната е 192,58 лв. за мегаватчас. Ако тази цена се индексира с инфлацията от 9,5%, става 210,58 лева
Само че експертите предвиждат, че мрежовите услуги - за достъп и за пренос, ще поевтинеят. Причината - цените на борсата са по-ниски. Сметнато е, че разходите на ЕРП-ата за електроенергията, с която покриват технологичните загуби по мрежата, намаляват. Така поскъпването на тока до контакта с всичките такси и надбавки ще бъде между 4 и 5%. Това прави крайна цена 202 лв. за мегаватчас, или 20,2 ст. на киловатчас. Сметките обаче са предварителни и условни. Крайната цена зависи от това какво ще се случи на свободния пазар.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 508

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 485

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 479

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 586

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 543

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 605

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 499

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ