21 Октомври 2024понеделник00:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА: Само ние предлагаме решения за справяне с бюджетния дефицит, причинен от сглобката

автор:Дума

visibility 692

В провела се дискусия „Държавен бюджет 2025г. Лявата алтернатива – Как да преодолеем дефицита и да осигурим стабилно развитие на България през 2025 г. и за в бъдеще“, организирана от коалиция „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“,  взеха участие председателят на лявото обединение Атанас Зафиров, председателят на „Българска социалдемокрация – Евролевица“ проф. Александър Томов, кандидатът за народен представител от левицата в София – област Силвия Чернева, десетки експерти в сферата на икономиката и бюджетната политика.

Атанас Зафиров: Даваме ясен отговор откъде ще дойдат средствата за социалните ни мерки – борба с корупцията, свиване на сивия сектор и данъчна реформа

„Нашата предизборна програма може лесно да се превърне в работеща управленска такава. Тя е възможна за реализиране, в нея има протегнати ръце към останалите политически сили, няма залагани нереалистични неща, които да провалят тези разговори“, заяви по време на дискусията председателят на „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ Атанас Зафиров. Той благодари за организирането и участието в дебата и подчерта, че тези въпроси ще са на дневен ред само след седмици.

Атанас Зафиров коментира, че левицата има амбициозни решения, касаещи бюджета на България -  5% от БВП да отива за образование, 1% - за култура, помощ за хората в неравностойно положение и още много. „Ако не ги подплатим обаче с отговор откъде ще дойдат тези пари, са само празни приказки. Именно днес даваме този отговор“, категоричен бе той и подчерта, че основните източници ще бъдат изсветляване на сивия сектор и данъчна реформа. „Бедните и богатите никъде по света не плащат според един аршин като у нас“, подчерта той.  Социалистът пое категоричен ангажимент, че ще се работи усилено за реализация на всичко, което се предлага.

„Очакваме резултат на изборите, който да ни позволи да бъдем незаобиколим фактор в политиката. Ние ще работим за гаранции за ускорен икономически растеж, справяне с демографската криза и за мира“, наблегна председателят на лявото обединение.

 Александър Томов: Държавата може да регулира, така че да постига социална справедливост

„Искаме да реализираме ново ляво разбиране за държавата - собствеността е доминиращо частна, но държавата регулира, така че да постига социална справедливост, преодоляване на бедността, стабилна средна класа“, коментира модераторът на дискусията и председател на „Българска социалдемокрация – Евролевица“ Александър Томов.

Той подчерта, че в този дух се предлагат нови ходове от страна на държавата за излизане от кризата: да осигурява изпреварващ растеж на БВП и доходи; да стимулира структуроопределящи сектори за икономиката и инвестициите; да създава условия за прилагане на нови авангардни технологии; да се осигурява мултиплициране на преките чужди инвестиции.

По повод на изнесените данни за дефицит от 18 млрд. лв. в бюджета, той заяви, че има варианти за излизане от тази ситуация. Според него партиите от сглобката – ГЕРБ и ПП-ДБ, които са довели страната до този бюджетен колапс, в момента мълчат и не случайно не предлагат решения. „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА е единствената, която има алтернатива за преодоляване на бюджетната криза и развиването на икономиката“, заяви Томов и подчерта, че става въпрос за две групи решения – бързи и стратегически.

Като първо от бързите решения Томов посочи нови финансови технологии за финансиране на инфраструктурни проекти и освобождаване на бюджетни разходи за около 6-8 млрд. лв. при едновременно стимулиране на растежа. Като такава мярка той определи и преминаването от плосък към прогресивен данък, което може да увеличи приходите с около 3-4 млрд. лв. „Предлагаме и облагане на печалбите на банките в частта им "такси", което ще увеличи приходите с 1-2 млрд. лв.“, обясни икономистът.

Томов посочи и още бързи решения ,като въвеждане на единен сървър за всички български фирми и група икономически индикатори за контрол върху данъчните им задължения (ефект от 5-7 млрд. лв.); изграждане на пристанищна инфраструктура по р. Дунав и около Варна изцяло с чужди инвестиции; създаване на публично-частни инвестиционни фондове с цел превръщане на българското селско стопанство в стратегически производител и износител на храни.

Александър Томов подчерта, че трябва да се мисли в перспектива и представи и стратегическите решения, предвиждани от левицата: приемане на група национални стратегически проекти, които гарантират ускоряване темповете на растеж до 5-6 на сто; увеличаване на държавните гаранции и помощи за чужди  инвеститори; данъчни преференции при публично-частно партньорство програма за малки и средни  бизнеси и не на последно място - увеличаване на относителния дял на разходите в бюджета.

„Ако не се вземат такива бързи и стратегически решения, ако не се приеме навреме Бюджет 2025, положението ще бъде много тежко през следващата година и не само“, заключи Александър Томов.

Като много важен въпрос по време на дискусията бе поставен проблемът за нарушената връзка между икономиката и образованието във всичките му степени, което влияе върху всички отрасли.

Чуждите инвестиции се сринаха със 77% за година

автор:Дума

visibility 2192

/ брой: 199

Завършването на първия лот от "Хемус" се отлага

автор:Дума

visibility 2205

/ брой: 199

61% от питейната вода у нас се губи

автор:Дума

visibility 2847

/ брой: 198

Безсрамие!

автор:Мая Йовановска

visibility 2983

/ брой: 199

Мутра „спасител“

автор:Юри Михалков

visibility 2642

/ брой: 199

100 решения за България

автор:Дума

visibility 2310

/ брой: 199

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ