20 Май 2024понеделник06:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимки MP-STUDIO

София отново засиява с изкуството на светлините

Различен облик на някои от най-популярните столични сгради и градски пространства придават участници във фестивала "Lunar"

/ брой: 85

автор:Дума

visibility 1301

Третото издание на Фестивала на светлините "Lunar" ще се състои в София между 9 и 12 май. Арт събитието ще преобрази централната част на града в огромна и сияеща галерия под открито небе, в която изкуството си ще покажат над 20 артисти и творчески студия от 12 държави. Произведенията на творци от България, Великобритания, Германия, Индонезия, Полша, Румъния, САЩ, Тайван, Тайланд, Украйна, Франция и Швеция ще озарят 22 локации в столицата, в четирите вечери, от 21 ч. до полунощ.
Тази година ще бъдат представени две технологични иновации в сферата на светлинното изкуство в световен мащаб. Първата е светлинен флашмоб, в който, използвайки мобилните си телефони, публиката ще стане част от видео 3D мапинг шоуто на красивата фасада на ул. "Княз Александър I" 4. Следващата изненада ще бъде представена на новата фестивална локация - Южен парк 2. Първата по рода си колективна творба, създадена с помощта на публиката, ще краси задната фасада на Софийския арсенал - Музей за съвременно изкуство.
Организатор и основен артистичен колектив зад проекта е българското студио за визуални ефекти MP-STUDIO, в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света - Festival of Lights International. Събитието се реализира с институционалната подкрепа на Бюрото на Европейския парламент в България, Представителството на Европейската комисия в България, Столичната община и с финансовата подкрепа на програма "Създаване" на НФ "Култура". Достъпът до всички произведения е свободен, научи ДУМА от Ангелина Петкова от MP-STUDIO.
Над 450 хиляди жители и гости на София посетиха всяко от първите две издания на "Lunar", а повече от 40 артисти от 15 държави създадоха творби, които придадоха нов облик на вечерния град. И тази година столицата ще се нареди сред едни от най-иновативните градове в света, които представят завладяващо дигитално изкуство по своите улици. Четирите фестивални вечери ще предложат на публиката възможност да се потопи в оживелите сгради, паркове и площади. Със своето впечатляващо изкуство, артистите ще отправят важни послания, като насочат погледа на посетителите към значими теми - опазването на планетата, силата на личния избор, свободата на себеизразяване, технологичното развитие и други.
За да могат младежите в България да получат нови знания в сферата на съвременните аудио-визуални изкуства, по време на събитието отново ще бъдат организирани безплатни обучения за млади таланти.

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1435

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 1386

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1408

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 1530

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1454

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1549

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 1352

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 1665

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1640

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 1551

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ