29 Юни 2024събота07:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Съюзът на съдиите настоява за нова комисия „Нотариуса”

Само чрез цялостно и прозрачно разследване може да се гарантира, че ще бъдат извършени реални реформи в съдебната система, категорични са магистратите

/ брой: 118

автор:Дума

visibility 899

Съюзът на съдиите в България настоява депутатите в 50-ото НС  отново да направят временна комисия по случая „Нотариуса", която да разследва на дейността на групата около Мартин Божанов.  Въпреки че в предишния парламент имаше такава, работата й не беше завършена. Събраните доказателства не са анализирани, а докладът на комисията не е приет, заявяват съдиите.
От там припомнят, че първата сесия на новия парламент започна с обещания за отговорно управление, но остават сериозни проблеми, с които трябва да се справи. Едно от най-важните е борбата с мрежите за влияние в съдебната система, разкрити в началото на годината, заявяват още от организацията.
Според магистратите депутатите трябва да предприемат няколко стъпки.
"Нужно е да се разшири обхватът на разследването. Освен групата на Мартин Божанов, трябва да се проучат и други случаи на влияние върху магистрати, като "кръгът Осемте джуджета" и частните клубове за магистрати", пишат от Съюза на съдиите.
Според тях трябва да се направи анализ на събраните материали. Комисията да получи достъп до документите, изисквани от прокуратурата, МВР, ДАНС, КПК и ВСС, и да ги анализира в съвкупност с протоколите от изслушванията.
Съдиите препоръчват да бъдат изслушани ключови фигури, свързани с разследването. Задължително е да бъдат изслушани бившият главен прокурор Сотир Цацаров, изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, както и членовете на групата на Божанов - адвокатите Велимир Атанасов, Калин Чанков и Емил Писков.
"Само чрез цялостно и прозрачно разследване може да се гарантира, че ще бъдат извършени реални реформи в съдебната система. Очакваме 50-то Народно събрание да поеме отговорност и да осигури правосъдие, което е честно, ефективно и равно за всички български граждани", пише още в позицията на съдиите.
В противен случай, върховенството на правото, което е не само основна европейска ценност, но и основата на държавността, ще остане под въпрос.

БСП срещу продажбата на оборудването за "Белене"

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 121

Законът за надценките на хляба е неприложим

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 121

Официално ни отрязаха за еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 1010

/ брой: 120

НАТО с нова мисия за подкрепа на Украйна

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 121

Германско гражданство след пет години

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 121

Провали се опитът за военен преврат в Боливия

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 121

Накратко

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 121

Пак гоним дивото

автор:Нора Стоичкова

visibility 349

/ брой: 121

Зор да се покажем

автор:Аида Паникян

visibility 397

/ брой: 121

Самоунижението в Благоевград

автор:Александър Симов

visibility 372

/ брой: 121

Съкровище на българската медицина

автор:Аида Паникян

visibility 394

/ брой: 121

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ