18 Октомври 2024петък20:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА ще предложи Казанлъшката болница да бъде обявена за „защитено лечебно заведение“

автор:Дума

visibility 214

производство в общината, изглежда, че Казанлък се правя добре, но зад фасадата соят огромни проблеми. Казанлък не е само туризъм и специално производство, земеделието и животновъдството са в тежко състояние, липсват агрономи и ветеринарни лекари, хлебозаводът не работи, раждат се все по-малко деца, а младите хора напускат общината.

Това бяха част от коментарите на хората в препълнената зала на ДК „Арсенал“ по време на срещата с водача на листата на Коалиция БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА Драгомир Стойнев и кандидати за народни представители от левицата. „Изборите се превърнаха в ежедневие, но ние искаме ежедневието ни като политици да бъде посветено на реформи. Една от основните ни задачи като социалисти е да  оставим за обсъждане пакет от мерки за насърчаване на раждаемостта, данъчни облекчения за млади специалисти, които остават да работят в България и  държавна помощ за закупуване на първо жилище на семейства с повече от еднодете и осигурени родители. Тези насърчителни мерки трябва да бъдат подкрепени и с реформа в здравеопазването.“ Това каза Драгомир Стойнев пред хората в Казанлък.

Според социалистите в бюджета на Здравната каса има достатъчно средства за изпълнение на мярката им за безплатни лекарства по рецепта за деца до 16 г. и възрастни над 75 г. Това, което категорично трябва да се случи обаче е болниците да престанат да бъдат търговски дружества, а бюджетът от 10 милиарда лева на НЗОК да бъде насочен само към държавни и общински лечебни заведения, а не и към частни, смятат социалистите.

Моника Динева, която е номер 3 в листата на БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВЦА и дългогодишен юрист на казанлъшката болница МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“, обяви, че като представител на Казанлък ще настоява тя да придобие статут на „защитено лечебно заведение“ пред бъдещото Народно събрание,  Министерството на здравеопазването и Областната управа в Стара Загора.

Отмяната на търговския ѝ статут означава, че лечебното заведение вече няма да съществува с цел печалба. Освен това, болницата ще получава за дейността се целева финансова субсидия от държавния бюджет.

Казанлъшката болница е единствената у нас, обслужваща население на 5 общини - Казанлък, Гурково, Николаево, Мъглиж и Павел баня. Това са повече от 100 хил. души. Жителите на четирите по-малки общини нямат по-близък достъп до адекватно и своевременно лечение. Обичайно в тези общини има по един личен лекар и с това се изчерпват възможностите за здравна помощ.

Това е само една от причините МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ да бъде обявена за стратегическа. Казанлък се развива като индустриален град – тук функционират множество предприятия, които осигуряват препитание за голяма част от жителите, но това създава и предпоставки за различни видове травматизъм. Само в най-голямата фирма у нас – „Арсенал“ АД, работят 10 000 човека, част от тях в специализирано производство с висок риск от трудови злополуки. Подобни предприятия са базирани и в Мъглиж.

В непосредствена близост до Казанлък се намират два от най-натоварените старопланински проходи – Шипка и Прохода на Републиката, които често стават арена на пътно-транспортни произшествия. Казанлък и регионът залагат изключително много на туризма и особено на балнеолечението – примери за това са Казанлъшките минерални бани и Павел баня. Това означава, че освен обичайното население на 5-те общини, които обслужва, МБАЛ „Христо Стамболски“ се ангажира и с туристите в региона.

Не на последно място болницата в Казанлък е база за обучение на лекари-специализанти в различни области и обявяването ѝ за стратегическа ще даде възможност за развитие на младите лекари и медицински специалисти, както и стимул да останат тук.

Вчера стана ясно, че в класацията „Лекар на 2024 г.“ за Стара Загора и областта в категорията за млад лекар отличието „Ти си нашето бъдеще“ е връчено на д-р Ванеса Пиличева – Хаджиева, работеща в казанлъшката болница. Тя е сред първите лекари, доброволно включили се в денонощния график на сформираното преди 4 години ковид-отделение в болницата.

Чуждите инвестиции се сринаха със 77% за година

автор:Дума

visibility 544

/ брой: 199

Завършването на първия лот от "Хемус" се отлага

автор:Дума

visibility 550

/ брой: 199

61% от питейната вода у нас се губи

автор:Дума

visibility 1257

/ брой: 198

Планът на Зеленски удари на камък в НАТО

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 199

Атина против двустранните мигрантски споразумения

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 199

София и Скопие ще строят Коридор №8

автор:Дума

visibility 635

/ брой: 199

Аржентина и България заедно на Антарктида

автор:Таня Глухчева

visibility 701

/ брой: 199

Безсрамие!

автор:Мая Йовановска

visibility 653

/ брой: 199

Мутра „спасител“

автор:Юри Михалков

visibility 575

/ брой: 199

100 решения за България

автор:Дума

visibility 515

/ брой: 199

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ