27 Септември 2024петък02:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Живот, посветен на изкуството

Творби на именития оперен певец и художник Никола Гюзелев ще бъдат показани в галерия "България" в Рим

/ брой: 180

автор:Дума

visibility 1429

Самостоятелна изложба с творби на Никола Гюзелев ще бъде открита на 20 септември в галерия "България" в Рим, в резултат на сътрудничество между Българския културен институт в Рим и фондация "Никола Гюзелев".
"Живот, посветен на изкуството - така накратко и точно може да бъде представена личната живописна изложба на световноизвестния оперен певец Никола Гюзелев, който е бил и академичен художник. Рисунката и живописта са още един талант на големия художник, който през цялата му професионална кариера му дава възможност майсторски да изразява емоции и характери, провокиращи фината му чувствителност", разказват организаторите.
По думите им, изложбата представя негови творби от различни периоди от творческата му кариера и очертава израза на четката и цвета, чрез които Никола Гюзелев постига силен и емоционален контакт с публиката - както на сцената, така и в изложбената зала. Куратор е д-р Олга Босева, а слово на откриването ще произнесе критикът и издател д-р Мария Пиа Чаги.
По-рано тази година - на 30 май, в Сполето (Италия), в една от централните галерии в града на изкуствата, бяха изложени картини на прочутия оперен бас и академичен художник. На 30 септември, отново в Сполето, в рамките на "Меноти арт фестивал" на Никола Гюзелев и неговото изкуство ще бъде посветена престижната в музикалния свят награда на името на Томас Шиперс. Публиката ще може да чуе незабравими негови изпълнения на видео от Златния фонд на театро "Реджо" в Парма.
Юбилейният концерт, на който ще бъдат връчени петите международни награди "Никола Гюзелев" - за оперно-изпълнителско и изобразително изкуство, е на 5 октомври в Софийската опера и балет. Новите лауреати са сопраното Александрина Пендачанска, басът Бисер Георгиев, мецосопраното Даниела Дякова и диригентът Найден Тодоров.
Софийската изложба с творбите на Гюзелев се открива на 3 декември в галерия "Средец".

Безплатни прегледи във ВМА за Деня на сърцето

автор:Дума

visibility 3

Как да подадем сигнал до КАТ?

автор:Дума

visibility 235

Габриел Вълков: БСП подава ръка на младите хора в България

автор:Дума

visibility 418

Държавният договор за превоз на пътници с БДЖ ще бъде удължен

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 183

Изкуственият интелект е заплаха за работните места

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 183

Брюксел разреши продажбата на Йетел

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 183

БНБ предупреди за риск пред банковата система

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 183

Гърция и Турция заедно срещу трафика на хора

автор:Дума

visibility 510

/ брой: 183

Изпълнили сме всичко за Шенген

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 183

България домакин на учение на НАТО

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 183

Богоугодно

автор:Мая Йовановска

visibility 1648

/ брой: 183

Майка плаче...

автор:Боян Дуранкев

visibility 1482

/ брой: 183

За тежките комплекси на македонците към България

visibility 471

/ брой: 183

Бедността като свинско със зеле

автор:Аида Паникян

visibility 597

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ