18 Юни 2024вторник14:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП са над 80 хиляди социалисти, а не 60 души, които казват „ние ще решим” – при нас решенията винаги са се взимали по волята на мнозинството

Свиленски: Развелите транспаранти да кажат пред младежите от страната как са работили - за или срещу тях и БСП

Като е победител със 68 гласа, Борисов да си намери подкрепа за партиен кабинет – БСП сме категорични: експертно правителство с 3-4 ясни приоритета

автор:Дума

visibility 2124

„Чуваме хора, които говорят от името на 5-10 души, представители на ръководството на младежката организация. В същото време, младежки организации от страната заявяват, че не са на това мнение, започват да се обаждат и да казват как, примерно, в Смолян на 30 млади хора е отказано именно от това ръководство на Младежкото обединение да бъдат приети в БСП, по време на кампанията”.

Това заяви народният представител от "БСП за България" и зам.-председател на парламентарната група в 49-то Народно събрание Георги Свиленски пред националното радио тази сутрин.

В позицията си за това, че когато се критикува, това трябва да става с факти, Свиленски посочи: „Точно Георги Ангелов, който само преди 2 години беше парламентарен секретар в Министерството на труда и социалната политика, благодарение на Корнелия Нинова – тя го предложи. Сега той казва, че Корнелия Нинова не предлагала младежите. Парламентарен секретар е част от политическия кабинет, от най-високите позиции в държавната администрация. Георги Ангелов беше на второ място в листата в най-големия район, в 23-ти. А казват, че нямали представителство. Попитайте Георги Ангелов в колко мероприятия на БСП е участвал лично – аз ще ви кажа: в две. 30 дни кампания – в две мероприятия”, посочи зам.-председателят на парламентарната група на социалистите в 49-то Народно събрание.

Относно това кога са се срещали с Корнелия Нинова Свиленски припомни, че  председателят на Младежкото обединение Габриел Вълков е член на Националния предизборен щаб и като такъв всяка седмица е бил на среща.

„Да си работил през цялата кампания срещу БСП, срещу това младежите да участват в кампанията и сега да излизаш и да даваш оценки на лидера, на ръководството, не е начинът. Хубаво е, че когато се критикува – да се критикува принципно, с аргументи”, подчерта социалистът и добави:

„За съжаление, тези наши млади хора не разбраха, че партията не се управлява с транспаранти, с митинги, с протести. И сега отново призовават в събота пред „Позитано” – елате. Пленумът е вътре, в зала, от членове на НС, пленумът се свиква по определен ред”.

Георги Свиленски постави въпроса: „Какво чухте в тези критики по линията на БСП, по поведението на БСП, по политиките на БСП, по работата на парламентарната група на БСП? Критиките са единствено кой не е намерил място в листите”.

На реплика на водещия за отношението на БСП към различното мнение, Свиленски отговори: „Разбира се, че има различни мнения – пленумите на НС протичат по 7-8 часа, в него членуват 180 човека, изказват се по 20-30 човека и всеки си казва мнението. Когато има различни мнения – се гласува. И мнозинството взима решенията. Но, някои хора не могат да приемат, че в партията решенията се взимат с мнозинство. Това е демократичното функциониране на всяка една политическа партия”, подчерта социалистът.

В разговора за председателя на БСП, Георги Свиленски подчерта: „Корнелия Нинова е избрана от българските социалисти. Корнелия Нинова е получила тяхната подкрепа. Сега, когато тя не е съгласна с резултата, който сме получили и го оценява като катастрофален, отива при българските социалисти и казва – ето ви, другари, моята оставка, няма да бъда председател. Когато бъде насрочен прекият избор през септември – всеки един социалист може да се яви и да поиска подкрепата отново на българските социалисти. Корнелия Нинова връща властта при тези, които са я избрали”, каза пред БНР Свиленски и репликира:

„Само, че от г-н Ангелов чухме как той няколко пъти казва – „ние” трябва да изберем, „ние” трябва да кажем. Кои сте вие? Вие - това са 70-80 хиляди български социалисти, не 60 човека, които ще гласуват в Националния съвет”.

За правителството: „Борисов типично в негов стил направи някаква смесица от идеи на различни парламентарни партии. Ние ясно сме заявили, че експертен кабинет, програмен кабинет, национално отговорен кабинет може да бъде такъв, в който не фигурира нито едно политическо лице. Борисов постави предварително условие премиер от ГЕРБ, трима министри – отбраната, външните работи, как си ги избира – не знам. И казва - оттук нататък, сядайте и се съгласявайте с мен”, коментира Георги Свиленски и на въпрос на водещия отговори:

„Като е първа политическа сила с 68 народни представители да си намери подкрепа от още 68 за такъв кабинет и да си го избере.

Само, че за такъв кабинет не може да намери подкрепа, защото ти си победител, ама си победител със 68 гласа – като станеш победител със 120 гласа, тогава може да предлагаш премиер, министри. Да, първа политическа сила, да уважение към резултата, който има, само че и той е много мъничък, и той е с 68 депутата. Хайде, върнете назад във времето да види кога първата политическа сила в парламента е била със 68 депутата, за да викаме – аз съм големият победител”, заяви в коментара си социалистът.

В разговора за изхода от ситуацията и това да не се отива на нови избори Свиленски подчерта, че БСП е заявила своята позиция и това е кабинет, в който не участват политически лица, кабинет с 3-4 ясни приоритета, „Виждаме че тази рамка започва да намира подкрепа на политолози, социолози, в обществото, казва се, че това, вероятно, е правилният път. Иначе септември – отново на избори. Само, че едва ли това очаква българският избирател”, кометира социалистът.

Свиленски прогнозира, че драма с избора на председател на Народното събрание няма да има: „Мися, че ГЕРБ и ДПС са го договорили. Но, наистина е важно какъв човек ще предложат. Трябва да е пръв сред равни, да спазва Правилника на българския парламент и да не го погазва, така, както правеха предишните председатели и председателстващи”, заключи Георги Свиленски.

Канят се да забранят най-старите коли у нас

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 113

Енергийният министър обещава под 1,5% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 113

Реконструират Бетонния мост в Пловдив за 6 месеца

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 113

Експерт: Докладът ще каже, че не сме готови за еврото

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 113

НАТО иска още ядрени оръжия в готовност

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 113

Визита на Путин в Ханой скара САЩ и Виетнам

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 113

Нетаняху разпусна военновременния кабинет

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 113

ООН: Светът се проваля в битката с бедността

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 113

Екощуротии

автор:Мая Йовановска

visibility 284

/ брой: 113

Пламъкът, който продължава да гори

автор:Евгений Белий

visibility 309

/ брой: 113

Нови "ценности"

автор:Таня Глухчева

visibility 283

/ брой: 113

Социално инженерство

/ брой: 113

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ