03 Юни 2024понеделник17:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Румен Гечев към ГЕРБ: Борисов гръмко обяви готовносттта за Шенген още през 2011-а – какво правихте 15 години?

БСП доказахме, че каквото обещаваме - го изпълняваме, ще работим категорично за българския интерес в енергетиката, за развитие на ядрената енергия и защита на ТЕЦ-овете

автор:Дума

visibility 2084

 „БСП категорично ще защитаваме позицията, че всички страни-членки на ЕС са равни, че решенията в Европейския съюз и Европейския парламент ще бъдат взимани с консенсус по ключови въпроси, така че да бъде чуван гласът на България. Ще работим за прекратяване на санкциите срещу Русия, които очевидно нанасят по-голяма вреда на ЕС, отколкото на Русия и други странни, намаляват конкурентноспособността на европейската икономика и създават сериозни проблеми пред българската икономика. Затова, ние от БСП в Европарламента ще направим всичко за връщането на мира чрез дипломацията и преговорите. Категорично ще защитим интересите на България в ЕС за запазване и развитие на ядрената енергия и за защитата на ТЕЦ-овете, за да бъде гарантирана енергийната стабилност на България”. 

Това заяви проф. Румен Гечев, втори в евролистата на „БСП за България” на дебат, организиран от bTV.

БСП е за мир и сядане на масата на преговорите за прекратяване на войната в Украйна, заяви Румен Гечев и се обърна с реплика към представителя на ГЕРБ Андрей Ковачев: „Войната в Украйна избухна, защото президентът Зеленски денонсира, не пожела да изпълни европейското предложение и Минските споразумения от 2014 и началото на 2015 г. когато президентът на Франция Оланд, канцлерът на Германия Меркел, президентите на Русия и Украйна - Путин и Порошенко подписаха споразумение. Европа направи всичко възможно за да се постигне мирно споразумение и се реши въпроса в Украйна. Но г-н Зеленски каза, че няма да изпълнява това споразумение и дори издаде декрет през 2022 г. забрани всякакви мирни преговори между Украйна и Русия. Така, че виновникът не е само един”, посочи кандидатът за евродепутат от „БСП за България”.

Поставяйки реалните проблеми пред Европа и България, социалистът посочи: „Европа от две години е в икономическа криза, докато САЩ си удвоиха икономическия растеж през 2023 г., по време на разрастването на конфликта. Европа направи така, че прехвърлихме евтините ресурси, а те не са идеологически, като природен газ, петрол, цветни метали, от Русия към най-големия конкурент на нашия общ дом Европа - към Китай и Индия. Удвоен растеж на Индия, на Китай, удвоен растеж на САЩ. А Европа е набутана в този конфликт със санкции, които разсипат икономиката и на Европа, и на България. Ние ще работим в ЕП за решаването на този конфликт, за връщането на европейската икономика в траекторията на растежа”, подчерта проф. Румен Гечев.

Той цитира разчети на български икономисти и индустриални асоциации, според които е безспорно, че България  губи годишно около 1.1 млрд лв. евро от това, че не е пълноправен член на Шенген. БСП категорично подкрепя членството на България в Шенген и тук ние нямаме различия с колегите”, заяви социалистът, но подчерта: „Нека обаче да кажем какво беше направено – не 3 % , 0, 03 от процента е търговията на България по въздух. 99.9, както се казва е по суша, така че в момента частичното ни приемане от 1 април тази година по въздух и море, касае само пестенето на 20-30 секунди на летището. Два пъти минавам Дунав мост-Видин-Калафат, има колони от превозни средства, камиони с хранителни стоки, които чакат да преминат границата по Дунав мост – Видин-Калафат.

Провокиран от думи на Андрей Ковачев за постигнатото от ГЕРБ, Румен Гечев цитира думи на лидера на ГЕРБ Борисов: 

2 февруари 2011 г., Борисов след среща с канцлера  на Австрия Файман в София: „Остава само да измажем една сграда и сме готови за Шенген”. 4 февруари 2011 , Борисов в Брюксел: „България е абсолютно готова за Шенген”, След което попита: „Какво правихте 15 години?”

Проф. Румен Гечев се обърна към избирателите с думите: „Премиер, излъчен от БСП подаде официално молбата за членство в ЕС. При премиер-социалист България стан ачлен на ЕС. БСП е за силен Европейски съюз, мирен и проспериращ. Но ние категорично ще защитаваме националния интерес – по това се различаваме от слугинажа на част от политическия елит на България, който толкова години слугува на Брюксел, вместо да защитава българските интереси, това се видя и от Шенген.

БСП е за достойна България в мирна Европа! Подкрепете ни с номер 24 в бюлетината”, призова проф. Румен Гечев, втори в листата на "БСП за България.

Стойнев предлага 5 години предпенсионен отпуск за миньорите

автор:Дума

visibility 356

/ брой: 102

БСП ще защитава на българските производители

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 102

Храните поевтиняват четвърти пореден месец

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 102

Обещават още 17 км от " Хемус тази година

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 102

Българка става президентка на Мексико?

автор:Дума

visibility 414

/ брой: 102

Нетаняху се съгласи на примирие

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 102

Наиб Букеле се закле за втори мандат

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 102

Накратко

автор:Дума

visibility 351

/ брой: 102

Различният празник

автор:Александър Симов

visibility 376

/ брой: 102

Царят в Брюксел е гол

visibility 342

/ брой: 102

Забележително невежество

visibility 337

/ брой: 102

Възкресяването на фашизма

автор:Александър Симов

visibility 350

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ