29 Май 2024сряда13:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Колонката на д-р Събина Петканска

Време за преосмисляне

/ брой: 89

автор:Събина Петканска

visibility 4518

По време на отбелязването на Деня на Европа, започването на предизборната кампания у нас на изборите две в едно - и за ЕП, дойде смразяваща новина за изборните резултати в Северна Македония. Победата с над почти три пъти повече гласове на антибългарските и антиевропейските настроения, представлявани от ВМРО-ДПМНЕ, в сравнение с проевропейски настроените досега управляващи в лицето на СДСМ. За ВМРО-ДПМНЕ са дали глас 43% от избирателите, а за СДСМ - само 15%.
Тези резултати ясно показват антибългарските настроения в Северна Македония и най-вече провала на българската външна политика спрямо Македония в последните 30 години. Това е резултатът от безхаберието и незаинтересоваността ни към най-близкия ни и най-важен съсед. Вместо да използваме факта, че България чрез Желю Желев първа призна Македония за независима държава, и да започнем интензивен културен и икономически обмен чрез инвестиране, съвместни инициативи, радиа, вестници, поне една телевизия, пътища и бизнеси, да разясняваме работата на историческата комисия между Българи и Македония, ние проспахме тези 30 години.
И накрая, като капак на всичко, Каракачанов при участието му в управлението с ГЕРБ наложи диалог на ултиматуми със Северна Македония. България наложи вето на членството й в ЕС. Действие, което явно е засилило антибългарските настроения, улеснило е сръбската пропаганда и видяхме смазващия му резултат.
Отделно от това Слави Трифонов, с мотива "Македония", свали правителството на четворната коалиция между ПП, БСП, ДБ и ИТН на Кирил Петков, което беше започнало опити за подобрение на отношенията със Скопие и преговори за отмяна на ветото. Със свалянето на правителството на четворната коалиция прекъсна процесът на опитите на България да подобри отношенията със Северна Македония и да започне изграждането на икономически и добросъседски отношения.
Единствено за добро постижение може да се приеме в българската международна политика фактът, че при правителството на четворната коалиция с участието на БСП, въпреки съпротивата на ИТН, Трифонов и неговия външен министър Генчовска, беше прието френското предложение за отпадане на ветото на България за членство на Северна Македония в ЕС и заместването му с промяна на конституцията на РСМ с отразяване на българите в нея, преди приема й в ЕС.
В България, загледани във вътрешните ни проблеми, досега никога не сме обръщали нужното внимание на отношенията ни със Северна Македония. Но при този изборен резултат при тях, при който антибългарските и антиевропейските настроения имат смазващ превес, българската политическа класа трябва да се събуди. И да осъзнае отговорността си за изграждането на добросъседски отношения, да не тласка Северна Македония към Сърбия и Унгария, с което се поставят условия за разединение в ЕС.
Сега е моментът, със започналата предизборна кампания, всички български партии и политици да обърнат нужното внимание на бъдещите отношения на България със Северна Македония. Всички български политици и общественици да добият някаква представа за историческите отношения между тях в различните периоди, за сегашната международна обстановка и всички да изградим обща българска позиция спрямо Северна Македония. Която всички да споделят и следват, и която да доведе до приобщаването на Северна Македония към ЕС и България.

Авторката е кандидат за евродепутат от БСП - Бюлетина 24, преференция 108

А1 вдига цените на филмови и спортни канали

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 99

Правителството увеличи дълга с още 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 99

2023 г. счупи рекорда по назначени чиновници

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 99

МФ обеща ниска инфлация заради еврото

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 99

Европа да се готви за евентуална война

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 99

Започнаха процедури за признаване на Палестина

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 99

Първа оставка в кабинета на Милей

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 99

Обвиниха президента на Перу в "пасивна корупция"

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 99

Избирате Денков, получавате Пеевски

автор:Александър Симов

visibility 136

/ брой: 99

София приветства Третата световна

автор:Мартин Карбовски

visibility 132

/ брой: 99

Путин, спаси Европа

автор:Юри Михалков

visibility 132

/ брой: 99

Изобщо не смятам да мълча в Брюксел

автор:Нора Стоичкова

visibility 168

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ