10 Ноември 2024неделя13:46 ч.

ВРЕМЕТО:

В неделя ще остане ветровито, а застудяването ще продължи. Превалявания се очакват главно в Северна България, а над югозападната половина от страната ще има и слънчеви часове. Райони с валежи ще има и в началото на новата седмица. Температурите ще останат без съществена промяна. В неделя ще остане ветровито, а застудяването ще продължи. Превалявания се очакват главно в Северна България, а над югозападната половина от страната ще има и слънчеви часове. Райони с валежи ще има и в началото на новата седмица. Температурите ще останат без съществена промяна.

Туризмът отрязан от парите на ПВУ

Ресторантьори се оплакват, че не могат да внесат работници

/ брой: 126

автор:Дума

visibility 6387

Асоциациите в туристическия бранш са недоволни, че секторът не е бил включен в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), който Еврокомисията създаде, за да бъдат подпомогнати държавите след КОВИД-кризата.
"Туризмът и транспортът пострадаха най-много от КОВИД-кризата. За транспорта има предвидени средства в ПВУ, но за туризма няма." Това обясни Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на ресторантьорите в България, на кръгла маса за проблемите в туризма. Той посочи, че конкурентни страни като Гърция и Хърватска получават по 150-200 млн. евро специално за туризма и ще дръпнат още повече от България.
Една от причините за отлива на работна ръка от сектора на туризма е, че много хора отидоха да работят в чужбина, подгонени от частни съдебни изпълнители и фирми за бързи кредити. Най-често това са млади хора, без необходимата финансова култура, които са теглили заеми и не може да ги върнат. Или са си взели телефони за 2000 лв. и мислят, че те вече са техни, но не може да ги изплащат с по 200 лева месечно.
Алибегов се оплака, че никой в държавата не обръща внимание на проблема с фирмите за бързи кредити, които безразборно отпускат пари без проверка на финансовото състояние на кредитополучателя.
Оказва се, че проблемът с непогасени просрочени задължения е често срещана причина работниците в заведенията и в туризма като цяло да отказват да бъдат осигурявани на пълния размер на заплатата.
"90% от персонала не иска да му се удържа лична осигурителна вноска. От една страна, трудно може да обясним на младите какво е осигуровка и какво е пенсия. От друга, голяма част от тези хора дължат пари и се притесняват от запори, а съдия-изпълнители и фирми за бързи кредити ги търсят да си вземат парите. Трябва да се намери начин заплатите да са недосегаеми от запори", призова Алибегов.
От ресторантьорския бранш посочиха, че нивата на заплащане у нас вече се доближават до тези в много държави в Европа. В момента средната заплата за сервитьор е 1200-1400 лв., без бакшишите, които по думите на Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация може да достигнат до 400 лв. на ден.
След КОВИД-кризата голяма част от работещите не се върнаха - те си намериха работа в други сектори или в чужбина. В чужбина наши кадри намират работа за по 200 евро отгоре, но живеят по осем души в стая при много мизерни условия, посочиха ресторантьори.
Като се прибави и демографският срив, не останаха хора в страната, които да работят тази тежка професия, която, подобно на спорта, е до време, защото е много амортизираща, каза Димитров.
Ресторантьорите се оплакаха от невъзможност навреме да осигурят и внос на работна ръка. "След като сме изминали цялата процедура да осигурим визи на работници от Индия, те вече цял месец чакат някой в нашето посолство в Делхи да им сложи печат. От МВнР обясниха, че нямат бюджет да командироват там двама служителя да помогнат. Тези хора ще дойдат в края на сезона, когато няма да са ни нужни", заявиха от сдружението на ресторантьорите.
Там, където вече са пристигнали работници от страни извън ЕС, започва да се забелязва сблъсък с българските им колеги. Причината е, че работодателят трябва да осигури на чуждите работници безплатна квартира. "Някои от българския персонал недоволстват защо те, след като идват от Ямбол в София, например, не ползват същия бонус. Започваме да губим нашата работна ръка", казаха ресторантьори.
Те се оплакаха още, че други държави дават всякакви преференции на сектора, за да привличат туристи, но у нас само на думи туризмът бил приоритетен.
На напомнянето, че за ресторантите все още важи ниската 9-процентна ставка на ДДС, те опонираха, че тя била само за храната, но не и за алкохолните напитки. "Храната е 50% от оборота на заведенията. Това означава, че реално облагането с ДДС е общо 14-15%", обясни Алибегов.

Служители в АЯР на протест за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 2606

/ брой: 214

"Лукойл": Не продаваме рафинерията в Бургас

автор:Дума

visibility 2511

/ брой: 214

25 нови влака от "Шкода" пристигат до 2026 г.

автор:Дума

visibility 1481

/ брой: 214

Брюксел разследва "Виза" и "Мастъркард" за таксите

автор:Дума

visibility 2326

/ брой: 214

Управляващата коалиция в Германия се разпадна

автор:Дума

visibility 2466

/ брой: 214

Харис обеща помощ на Тръмп до инаугурацията

автор:Дума

visibility 2553

/ брой: 214

В САЩ разработват план за мир в Украйна

автор:Дума

visibility 2650

/ брой: 214

Накратко

автор:Дума

visibility 2801

/ брой: 214

Пътят на разбитите надежди

автор:Александър Симов

visibility 2238

/ брой: 214

Непредсказуемият Тръмп

visibility 2270

/ брой: 214

БСП е микросвят, отражение на прехода

visibility 2322

/ брой: 214

Агнето сито и вълкът цял

автор:Гарабед Минасян

visibility 1971

/ брой: 214

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ