15 Август 2024четвъртък01:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акценти

Доц. Григор Сарийски:

Еврото стои нестабилно

С тези темпове на развитие Европа не я чака добро бъдеще, коментира икономистът

/ брой: 154

автор:Дума

visibility 843

Еврото от години има амбицията да се превърне във валута-убежище, но големите инвестиционни банки не го възприемат по този начин. Еврото стои нестабилно. Това каза икономистът Григор Сарийски в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.
По думите му няколко са условията, за да бъде определена една валута като валута-убежище. "Трябва да има сигурност в геополитически план, относително устойчиви темпове на развитие и нещо, с което да може да го защитите. Опасявам се, че Европа не притежава нито едно от тези три неща. Идеята на валутата-убежище е, когато се притеснявате от евентуални турбуленции в икономиката и геополитиката, да си купите от тази валута и да знаете, че тя ще бъде относително стабилна“, обясни икономистът.
Доклад на Европейската централна банка оценява позициите на еврото в няколко различни направления, като взема предвид валутните резерви и делът на разплащанията. Според този доклад еврото заема дял от около 19%. За сравнение американският долар е с три пъти по-голям дял, обясни Сарийски.
Сравнението между американската и европейската икономика също е показателно за стабилността на валутата, отбеляза той. "За месец юли германските промишлени предприятия изкараха катастрофални данни. Само през този месец има 1500 фалирали предприятия, което е ръст спрямо предходния месец с 20%, а на годишна база – с 37%. При такива темпове на увеличение на фалитите не може да се говори за стабилно икономическо развитие“, посочи икономистът.
Аналогична е ситуацията и във Франция. "През май месец беше намален кредитния рейтинг във Франция заради свръхдефицит – 5,5%, което е рекорд“, допълни Сарийски.
От 2023 г. насам делът на еврото в международните разплащания и в  международните резерви постепенно намалява. Причините за това са няколко – геополитическата нестабилност, икономическото развитие. "С тези темпове на развитие Европа не я чака добро бъдеще. Ако сте търговци на валутните пазари, не е добре да поддържате позиции в евро“, посъветва икономистът.
Благодарение на фискалните стимули еврозоната успява да поддържа прилични темпове на растеж. Ядрото на еврозоната обаче – Германия, Италия, Франция, произвежда все по-малко, подчерта Сарийски.
Европа няма дори собствена рейтингова агенция, допълни икономистът. "Това е индикативно за потенциала на еврозоната да разработи свой собствен проект, камо ли нещо, което да носи висока добавена стойност, интегрирана икономика и т.н. Европа изпуска нещата отвсякъде“, коментира Сарийски.
Това, което диктува позиционирането в една или друга валута, е лихвеният диференциал, като предпочитанията винаги са към валутата, която носи по-високи лихви. Федералният резерв все още поддържа голям лихвен диференциал. "Ако сте физическо лице, ще си купите долари, за да може да ги вложите някъде при по-висока лихва, ако депозитът ви носи по-висока лихва, и ще ги предпочетете пред левовете или еврото, ако те ви носят по-ниска. Точно тази разлика в лихвите и по-скоро очакванията за това как ще бъде позиционирана и каква ще бъде тази разлика в бъдеще е това, което движи пазарите“, обясни Григор Сарийски.
При японската йена също се наблюдава нестабилност. Тя вече не се разглежда като сигурна и предсказуема валута. "Японската централна банка може да бъде доста непредсказуема. Това, което направиха по-миналата седмица, де факто доведе до стрес на пазарите и до закриване на около 3/4 от позициите в т.нар. "кери трейд“, обясни Григор Сарийски.
Русия успява да капсулира страните от БРИКС и работи по проекти, които ще доведат до промяна на баланса на силите. "Едното от нещата, които очакваме през октомври, е създаване на собствена валута. Ефектът от това ще се прояви във времето, тъй като дяловете все още са малки. Но това, което е по-важно, е създаването на транспортни коридори. Проектът "Един пояс, един път“ не е изоставен. Работи се по изграждането на нови транспортни коридори север-юг. През май пък беше подписано споразумение за дигитализация на железопътните транспортни коридори между 14 страни – Русия, бившите съветски републики, Индонезия, Индия, Пакистан. Капсулирането на тези икономики в рамките на БРИКС ще доведе до създаването на все по-жизнеспособни проекти, които ще късат от залъка на западните икономики“, обясни икономистът.


Инфлацията в Хърватия пак
е сред най-високите в ЕС

Стоян Панчев

Данните за инфлацията от Хърватия, последната въвела еврото държава, отново са тревожни.
Докато иначе разни „експерти” - любители на преждевременното вкарване на България в еврозоната , по някаква тяхна си причина не харесват българския лев и стабилността на валутния ни борд. Мине малко време и пак пробват да манипулират по темата, по която особено боли – инфлацията в Хърватия, причинена от приемането на еврото там.
Те избягват да коментират официалните статистически данни, показващи увеличаващата се разлика между темпа на инфлацията в Хърватия и в еврозоната, от момента на вземането на решението за вкарване на еврото в Хърватия (графики за което съм публикувал многократно). Избягват да коментират и многобройните разкази на очевидци за драстични увеличения на цени на стоки и услуги в Хърватия след еврото.
Същите „експерти” освен това обичат да бъркат намаляване на темпа на инфлацията (т.е. на скоростта на растежа на цените) с намаляване на самото ценово равнище.
Вместо тенденцията и голямата инфлационна картина в Хърватия, „експерти” от време на време публикуват някое епизодично число за инфлацията там. Крайно несериозно и аматьорско като икономическа експертиза.
Да не забравяме и ценовите контроли, наложени от правителството в опит да се справят с високите цени.
Но Евростат публикува последните данни (т.нар. експресни оценки) от м. юли за инфлацията в еврозоната. Накратко:
- Хърватия заема топ 2-ро място по най-висока месечна инфлация (заедно дели това почетно място на стълбицата с Кипър, а месечен „победител” е Нидерландия)  
- Хърватия заемо топ 3-то място по най-висока годишна инфлация (първенец е Белгия, а второто място си поделят Нидерландия и Естония – друга от последните въвели еврото, при това след като премахват валутния си борд)
Изводът е, че Хърватия продължава да страда от инфлация вече втора година след еврото. Евростат го показва!

Фейсбук


Гласуваха скорострелно
закона, но не сме готови

Миналата сряда привечер в края на дълъг работен ден парламентът набързо изгласува на второ четене законопроекта за въвеждане на еврото у нас. Текстовете минаха почти без дебат с изключение на няколко изказвания от "Възраждане", които видимо имаха за цел да препотвърдят позицията си против влизането в еврозоната. Партията беше инициатор и на подписка за референдум по темата, който така и не се реализира.
Текстовете минаха основно с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС-Пеевски и без промени спрямо приетото в бюджетна комисия преди това, когато бяха гласувани няколко по-скоро редакционни поправки и уточнения. Съществени промени не се и очакваха, тъй като законопроектът беше вече съгласуван с ЕЦБ и Европейската комисия, като двете институции вероятно ще трябва да се съгласят и с козметичните редакции, но това вероятно ще е по-скоро формалност.
Така реално вече може да се брои, че България е постигнала пълно нормативно съответствие с изискванията да влезе в еврозоната и единственото препятствие остава покриването на инфлационния критерий, което правителството се надява да стане факт в края на годината.

Хората на Кьовеши влязоха в "Булгартрансгаз"

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 154

Нивите поскъпнаха повече от два пъти за 7 години

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 154

Митниците монтират суперскенери по границата

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 154

Българският износ изостава с 6% на полугодието

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 154

Банди вилнеят в Дания и Швеция

автор:Дума

visibility 573

/ брой: 154

Потушени са повечето пожари в РС Македония

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 154

Нов руски командващ за Курска област

автор:Дума

visibility 543

/ брой: 154

Накратко

автор:Дума

visibility 1822

/ брой: 154

Лявото обединение и неговите душмани

автор:Александър Симов

visibility 645

/ брой: 154

Вакханален танц

автор:

visibility 1044

/ брой: 154

Бойното кръщение на военноморския ни флот

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 154

Що е ляво и има ли то почва у нас?

visibility 587

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ