27 Април 2024събота20:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Атанас ЗАФИРОВ:

Единственото полезно решение са незабавни парламентарни избори

Бузлуджа е свят символ за нас и няма да позволим да бъде присвоена за користни цели, заяви зам.-председателят на БСП и на ПГ "БСП за България"

/ брой: 59

автор:Юлия Кулинска

visibility 5325

АТАНАС ЗАФИРОВ е роден в Бургас. Завършил е български език и история, а след това и финанси във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Има специализации по политология и политически мениджмънт в НБУ, Българското училище за политика и Московската школа за политически изследвания. Бил е старши експерт в община Бургас. Зафиров е зам.-председател на БСП, член е на ИБ и на НС на партията. Депутат е в 42-рото, 43-тото, 45-ото,46-ото, 47-ото, 48-ото и 49-ото НС. Зам.-председател е на ПГ "БСП за България". Член е на комисиите за контрол над службите за сигурност и по отбрана и на временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов.


"Сглобката - девет месеца агония, надлъгване, грабеж, взаимни обиди и подигравки и в крайна сметка предсрочни избори"


 - Във вторник парламентът гласува отказа на номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел. Какво доведе до тази развръзка и до провала на първия мандат за съставяне на кабинет, а от там и на Сглобката?
- До тази развръзка се стигна заради начина, по който беше създадена отвратителната Сглобка и начина, по който тя консумираше властта. Още в началото на управлението въпросът беше не дали ще падне предсрочно, а кога.
Няма как правителство, създадено под външен натиск, с приоритет външна политика и то най-вече в частта Украйна да бъде устойчив политически субект. Имаше надежда все пак, че то може да реши някои най-важни въпроси пред българското общество, загърбвайки личната непоносимост между водещите лица в него. Е, нищо подобно не се случи - девет месеца агония, надлъгване, грабеж, взаимни обиди и подигравки и в крайна сметка предсрочни избори. Междувременно публичният характер на т.нар. преговори за ротацията извади на бял свят всички най-грозни черти на подкрепящите го партии, които с особено наслаждение разказваха пред камерите всички детайли по течащите пазарлъци, като затвърдиха напълно публичния образ на сглобката - хора зависими от външни фактори, алчни за постове и регулатори, предатели на интересите на собствените си избиратели. Това, съчетано с огромна дилетантщина в политиката, доведе и до логичния край на това позорно управление.
- Как ще коментирате последните напъни на ПП-ДБ да останат във властта като предложиха на ГЕРБ преговорите да продължат и партията на Бойко Борисов да излъчи своя кандидат за министър-председател?
- Като аматьорство, предателство, алчност за власт. Всичко това, съчетано с основателния страх от крушение и провал на евентуални избори. Тези хора тотално загубиха политическата си ориентация и предстои да се насладят на резултата от деветмесечните си “усилия”.
- Каква е позицията на БСП по отношение на втория и на третия проучвателен мандат, ако президентът го връчи на вашата парламентарна група?
- Ясна и заявена категорично позиция - не желаем мандата да идва при нас, мислим, че този парламент е напълно изчерпан и не може да роди нищо смислено в никаква конфигурация. Единственото полезно решение за България са незабавни парламентарни избори и наказване на националните предатели.
- ГЕРБ и ДПС се опитаха да провалят заседанието на комисията за Мартин Божанов - Нотариуса, на което трябваше да бъдат изслушани поканените Илияна Кирилова, градски прокурор на София, апелативния прокурор Радослав Димов и съпругата му. Ще се стигне ли, според Вас до дълбините на корупцията в съдебната система по този казус?
- Че тази комисия няма да свърши нищо, предупредихме още в самото начало. Тя беше порочно създадена. От 17 места в нея БСП получи едно.
Още на първото заседание поставих въпроса за неравномерното разпределение на местата, което явно подсказваше намерението на управляващите да предотвратят в зародиш всяка възможност комисията да стигне до уличаваща информация. Подобни комисии, установяващи факти и обстоятелства, които могат да стигнат много дълбоко в сърцевината на един отвратителен модел на управление на държавата, характеризиращ се със срастване на политическа, съдебна власт и криминални структури в едно, може да нанесат непоправими щети в крехкия баланс между управляващите. Това, разбира се нямаше да бъде позволено.
Предупредих, че това ще става с един елементарен трик - липсата на кворум. Това се случи и във вторник. Всъщност тази комисия трета седмица не провежда заседание. Предните две бяха удобно ”проспани” от ръководството й, защото вървяха пазарлъците за Сглобката и не беше прилично партньорите в нея да си разменят взаимни обвинения кой е по-голям съдебен лобист и покровител на мафията. Защото от самото начало тази комисия това прави - тя беше създадена с рекламна цел за кандидат-евродепутати, както и за параван на хора с гузни съвести, предали интересите на собствените си избиратели. Когато стана ясно, че правителство няма да има, ПП-ДБ включиха пропагандната машина и се опитаха да влязат в роля. Казах им го и от трибуната на Народното събрание - не можеш да бъдеш опозиция на самия себе си, уважаеми и неуважаеми колеги, и хем да обясняваш пред камерите в каква ужасна реалност сме живели, хем да тичаш след заседанието  в съседната зала и да делиш министерства и регулатори! Изпитвам човешка симпатия към г-н Никола Минчев, но мисля че претърпя истинско крушение и пълен провал като председател на тази комисия и вчера беше поантата на този провал.
- Как бихте определили сбирката на т.нар. „бузлуджанци“? Каква е целта им?
- Това е елемент от дългогодишната борба за овладяване на БСП и превръщането й в послушен, удобен придатък на всякакви форми на управление на държавата. Това е истината, колкото и да я крият зад гръмки послания. Разгледайте лицата на първия ред и ще разберете за какво говоря - тези хора успешно са го правили през годините, последствията още ги носим на гърба си. Иначе от сбирката няма как да има последствия за БСП, просто защото не може хора извън партията да решават чисто партийни въпроси. По отношение на претенцията им да представляват лявото в България, бих ги посъветвал да си премерят силите на избори, а не пред камерите. Оставаме отворени за разговор с всеки честен, лявомислещ човек, който иска да работи за доброто на България и социалистическия идеал.
Бузлуджа е свят символ за нас и няма да позволим да бъде присвоена за користни цели!
- Вие участвате в конференциите на много партийни организации в страната. Готова ли е БСП за нови парламентарни избори и за европейския вот?
- БСП и нашите коалиционни партньори са в напълно работен режим и висока степен на готовност за предстоящите избори. Предстои динамична кампания с ясни послания, най-важното е да кажем на хората: ние не ви предадохме, не влязохме в безпринципни договорки, отстоявахме според силите си вашите интереси, мафията няма да ни пробие!

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 643

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 637

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 631

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 720

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 530

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 699

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 704

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 621

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 646

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ