04 Май 2024събота22:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Новите реалности

/ брой: 78

visibility 1932

Иван Иванов

От два дни всичкото български либерал изпада във възторг и умиление, които на моменти прерастват в колективно ликуване. Поводът са отпуснатите от страна на САЩ над 60 млрд. долара на Украйна. Привиждат им се победи на евроатлантизма, нови грантове за борба с руската заплаха и пропаганда и ред други такива благини.
Тук е ясно, че ние не очакваме от тях адекватна човешка реакция и преценка на това, че отпуснатите средства ще удължат войната и това означава още хиляди загинали украински момчета, а сигурно и момичета. Освен това косвените последствия са колосални. Даже не споменавам, че ще умират и руснаци, че току виж ме обвинили, че не съм верен последовател на госпожа Урсула.
Има обаче един тънък момент в цялата история. Част от огромната сума е от конфискувани активи на руски олигарси, живеещи в Щатите. На пръв поглед смела и справедлива постъпка на властите зад океана. Въпросът е дали е достатъчно умна и дали тези действия не означават точно обратното на мечтите на умнокрасивата общност?
Най-сигурният лост за въздействие върху Путин и властовите му поддръжници не са санкциите, както стана ясно, нито комичните псевдозаплахи от страна на НАТО.
Това, което не даваше мира на Кремъл, са мощните олигарси, които имат бизнеси по целия свят и нямат интерес нито от войната в Украйна, нито от промяна на статуквото в Русия. Абрамович беше на преговорите в Истанбул преди време, без реално да е ясно в каква роля и защо е там. Дерипаска има огромни активи в железниците на украинска територия. И негови активи отнеха още миналата година. Това са прозападни, либерално ориентирани богаташи и не са единствените.
Те бяха и все още са донякъде основният коз срещу руската власт, защото са милиардери, които дърпат конците на редица политици и реално работят срещу руската държава. Те са готови на всичко, за да си запазят милиардите и привилегиите.
Сега с тези санкции, се оказва, че вече нямат избор, налага се да застанат на страната на Путин, за да оцелеят. Вече нямат полза да са на страната на Запада. Тук едното предположение е за грешка на САЩ, но другото, доста екстравагантно, но не невъзможно е, че на американските елити им стана ясно, че няма връщане назад, нямат полза да обгрижват олигарсите на Русия, след като те вече няма да могат да им вършат работа и действат радикално.
Огромните отпуснати средства са помощ за Украйна, но дали зад тях не стои разбирането и осъзнаването, че нещата вече са ясни, очертава се нова геополитическа подредба и няма смисъл от приобщаване на руските милиардери. Окончателен разлом, който не пречи да се поддържа още известно време огънят около Киев, за да се създават проблеми на руснаците.
Дали точно отпуснатите по такъв начин милиарди не са израз на новите геополитически реалности, въпреки радостта на "демократичната общност"?

Фейсбук

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1339

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1312

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1183

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1359

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1562

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1309

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1301

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1513

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1324

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1449

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ