26 Юни 2024сряда16:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Концертът "Salve Regina" е посвещение - послание за надежда, мир, любов

/ брой: 116

автор:Дума

visibility 1215

Диана Банчева - сопран, Николай Димов - баритон, Ивелина Иванчева - пиано, Десислава Чолакова - цигулка, Симеон Владов - четец, Пенка Казанджиева - сценичен дизайн, са участниците в концерта-спектакъл "Salve Regina" на 23 юни от 11 ч. в камерна зала "България".
Концертът е посвещение - послание за надежда, мир, любов и упование в силата на духа на Божията Майка. В светлината на взаимодействието на музика, образ и слово, различните нива на възприятие водят към едно съкровено преживяване, като молитвено общение, отправено към Дева Мария. От Благовестието до Увенчанието Богородично, асоциацията с времето и произрастването, милостта и застъпничеството красноречиво съвпада с деня на концерта - 23 юни, непосредствено преди празника на Йоан Кръстител и с приемането на Божествените дарове на Петдесетница.
Канонични молитви и химни за Богородица са основно съдържание на програмата. Произведенията са от Й. С. Бах, Дж. Б. Перголези, В. А. Моцарт, Р. Прайзман, Ц. Франк, С. Рахманинов, Дж. Качини, Ф. Шуберт. Някои от творбите са специално аранжирани от Атанас Атанасов. С гласа на актьора Симеон Владов словото е спойката между музикалните произведения.
Визуална проекция пренася публиката в библейски градини, пред страдащата майка, на крилете на ангели. Проекцията и играта на светлини и сенки са дело на Михаил Михайлов от "Студио 1+1". Сценичният дизайн, подборът на поетичните текстове са на Пенка Казанджиева.
Концертът е част от фестивалната програма на 55-ото издание на МФ "Софийски музикални седмици" и част от културния календар на Столичната община за 2024 г.

Джулиан Асанж излиза на свобода

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 119

Еманюел Макрон плаши с гражданска война

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 119

Мицкоски иска промяна на преговорната рамка

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 119

Накратко

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 119

Колко да е ново?

автор:Ина Михайлова

visibility 560

/ брой: 119

Учи здраво, за да печелиш добре

автор:Аида Паникян

visibility 295

/ брой: 119

Мъченикът на свободата

автор:Александър Симов

visibility 264

/ брой: 119

Колкото повече, толкова повече...

автор:Юлия Кулинска

visibility 304

/ брой: 119

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ