03 Октомври 2023вторник03:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

И при пълна либерализация КЕВР ще определя цената за бедните

Социалната тарифа трябва да бъде с 30% по-евтина от стойността на тока, заплащан от останалите потребители

/ брой: 234

автор:Дума

visibility 57

Дори и при пълна либерализация на пазара на електроенергия Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще продължи да определя регулираната цена за енергийно бедните потребители. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов по време на конференция "Енергийният преход в България - анализи и перспективи", която се провежда в Националния дом на науката и техниката. По думите му КЕВР ще бъде органът, който ще определя тяхната социална тарифа.
Когато се говори за мерки по отношение на "енергийно бедни потребители", те са в два сегмента - финансови и нефинансови. Финансовата мярка е една-единствена и тя е приета със съгласието на ЕК. Тарифата трябва да бъде 70 процента от реалната стойност на електроенергията, заплащана от останалите потребители, т.е. да се постигне намаление с 30 на сто. Според Иванов това трябва да бъде временна мярка в рамките на 5 г. Освен това тази мярка е ограничена по стойност до 100 киловатчаса месечно на домакинство, което ползва услугите на централно топлоснабдяване или природен газ за подгряване на вода за битови нужди, и 150 киловатчаса за месец за домакинство, ползващо електрически бойлер за топла вода. Това са ниски стойности, но се касае за подпомагане на тези домакинства, а не изцяло за плащане на потребяваната от тях електрическа енергия.
ЕС ще даде съгласие за пълна либерализация на пазара тогава, когато въпросът за "енергийно уязвимите потребители" намери своето решение, изтъкна Иванов. Той уточни, че критериите за "енергийно уязвими потребители" са три: по доход, по възраст и по здравословни причини. Първата категория са лицата, изпаднали в енергийна бедност. Основната концепция за дефиниране на енергийната бедност би трябвало да бъде от дохода на домакинството да се извадят разходите за енергия, необходима за постигане на температура от 20 градуса в дома. Ако оставащият разполагаем доход на човек е под линията на бедност - 413 лв. (504 лв. от 2023 г.), домакинството е енергийно бедно. КЕВР ще определя тяхната социална тарифа. За уязвими потребители по здравословни причини важи забраната за спиране на електроенергията, захранваща животоподдържаща апаратура. За възрастовата категория уязвими потребители - това са лица над 70-годишна възраст, живеещи сами, трудноподвижни, с 90 на сто намалена работоспособност, с пенсия до линията на бедност. При тях е необходимо отсрочване на спирането на електроснабдяването през зимния период за 30 дни след крайната дата за заплащане.
Понастоящем КЕВР определя регулирани цени за всички битови потребители. Съгласно Закона за енергетиката цените трябва да останат регулирани до края на 2025 г. При подготовката на Плана за възстановяване и устойчивост, който беше внесен в ЕК от последното редовно правителство на Кирил Петков, бяха заложени срокове и цели, които са непостижими, добави Иванов. Той даде пример, че до края на 2022 г. трябва да бъде премахната фигурата на "обществен доставчик" и крайните снабдители трябва да купуват електрическата енергия за крайните потребители от енергийната борса. Това би довело до неблагоприятни резултати, смята председателят на КЕВР. Поради това преди месец настоящото Народно събрание прие решение, че регулираните цени за бита остават до края на 2025 г.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

За осем месеца банките са спечелили рекордните 2,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 189

НАП публикува новите си сметки

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 189

ЕК дава още пари за терминала в Александруполис

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 189

"Булгаргаз" предлага газът през октомври да е с 4,6 % по-евтин

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 189

Словашките социалисти начело след вота

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 189

Взрив в центъра на Анкара

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 189

Няма българизация, а сърбизация в РСМ

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 189

Китай празнува за пръв път след КОВИД-19

автор:Таня Глухчева

visibility 209

/ брой: 189

Под игото на ЕС

автор:Нора Стоичкова

visibility 295

/ брой: 189

Есесовците на властта

автор:Александър Симов

visibility 320

/ брой: 189

Путин спечели в Словакия

автор:Таня Глухчева

visibility 281

/ брой: 189

Време е за промяна на порочния модел на управление!

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 189

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ