България отказала внос на турски плодове
/ брой: 235
Турция е получила само за един ден три уведомления за "митнически отказ" за хранителни продукти, които се е опитала да внесе в страни от ЕС, съобщава турският сайт "Хаберлер", цитиран от БТА.
В Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) на ЕС са били публикувани два отказа от България - за нарове и сушени смокини, и един от Италия - за сушени смокини, с мотив, че съдържат токсични вещества. В случая със спрените смокини отказът за внос както на българските, така и на италианските власти е заради наличие на токсичния афлатоксин В1.
Афлатоксините (В1, В2, G1 и G2) са токсични съединения с канцерогенно действие, които по естествен път могат да се появят в нашата храна. Те се продуцират от плесенни гъби и се срещат най-често в царевица, пшеница, ориз, подправки, сушени смокини и ядки. Подобно на други плесени, развитието на афлатоксините се благоприятства от влагата.
В изпратените за България нарове пък са открити високи количества пестициди.