04 Август 2021сряда23:03 ч.

Книга-албум за Михаил Шапкарев

Българщината респектиращо присъства в подтекста при замисъла и реализацията на сътвореното от големия майстор

/ брой: 213

автор:Христо Цеков

visibility 2777

Не смятам, че ще преувелича оценката си, ако кажа, че в ръцете ни е уникален творчески труд в памет на художника-скулптор Михаил Шапкарев, който на 16 декември т.г. щеше да чества 70-годишнината си, ако не беше се разделил с белия свят на 24 май 2007 г. Една респектираща личност като автор, оставил на поколенията множество сътворени от него медали, портрети, декоративни композиции, гербове на селища, юбилейни монети, монументални пана, паметници, жанрови пластики, изложбени експонати и т.н.
Даденост, която дава отговор за мотива на съставителката на книгата-албум (издадена от "Валдекс" ООД) архитект Здравка Шапкарева да ни поднесе информацията за житейския и професионалния път тъкмо с илюстрация на сътвореното от Мишо, както сърдечно и любезно приживе се обръщахме към него.
Безспорно госпожа Шапкарева (сестра на художника) заслужава акламация за подхода и начина, с който ни връща към твореца, за който в подтекста при замисъла и реализацията си респектиращо присъства българщината. Всъщност ние сме свидетели на една закономерна приемственост от Мишо Шапкарев като правнук на възрожденския деец Кузман Шапкарев (1834-1909). И знаменателното е, че изявите на М. Шапкарев се покриват с философията на френския живописец, един от предшествениците на импресионизма в първата половина на ХIХ век Густав Курбе, според когото "Талантът на художника не е нищо друго, освен средство за прилагане на личните му способности към идеите на епохата".
Доказателство за такова високо признание е присъствието му в днешния, утрешния ден и в далечното бъдеще чрез керамиките и каменните му пластики, бронзовите скулптури и композициите от метал. Не без основание с неговото име се приемат успешните му експерименти с монументални и декоративни творби, адресирани в редица градове като Златица, Елхово, Копривщица, Балчик, Шабла и др., където Шапкарев въведе нови композиционни и пластични прийоми.
Без да изпадаме в подробности, нека все пак припомним авторството на М. Шапкарев на паметниците на Апостола на свободата Васил Левски, в Монтана, Разлог, с. Леденика - Великотърновско, паметника в Аржентина, орелефите в Якоруда и Джебел, бюст-паметника на Найден Геров в Копривщица и тези на братя Кършовски в Елена, паметника на Тодор Лефтеров във Велико Търново и др. Завидна в горните творби е симбиозата на бронза с врачанския камък при реализацията от автора, с което се осигуряват безспорно дълголетие, измерено в стотици години.
Към посочените изяви, като прибавим сътворените портрети на Ромен Ролан, Георги Кирков, Васил Коларов, Константин Величков... е още по-лесно да възприемем професионалните оценки на колегите на Шапкарев, че "всички образи на Мишо - скулптурни и портретни, са душевно устойчиви и са продукт на позитивна човешка даденост".
Освен голямата благодарност към идеята и реализацията със създаването на книгата-албум за Мишо Шапкарев не остава нищо друго за читателя, освен да я разгледа и да се преклони пред сътвореното от големия майстор в изобразителното изкуство Михаил Шапкарев.
 

Боян Ангелов е новият главен редактор на ДУМА

автор:Дума

visibility 7

Парламентът отряза ГЕРБ за комисия срещу МВР

автор:Юлия Кулинска

visibility 118

/ брой: 149

БСП не дава безусловна подкрепа на ИТН

автор:Павлета Давидова

visibility 117

/ брой: 149

Ще има компенсации за децата, останали извън забавачките

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 149

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 105

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 128

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 129

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ