22 Януари 2019вторник04:12 ч.

Здраве

Кампания за профилактика на внезапната сърдечна смърт

/ брой: 218

автор:Дума

visibility 874

Асоциация „Детско сърце” и Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология започнаха кампанията „За всеки един удар на сърцето” за профилактика на внезапната сърдечна смърт (ВСС). 

През ноември от асоциацията ще организират арт ателиета и дискусии с пациенти на 11 и на 17 ноември от 11 до 13 ч. в Центъра за психо-социална и здравна помощ на Асоциация „Детско сърце“ в София на ул. “Яков Крайков”, 3.

Внезапната сърдечна смърт е неочаквана в рамките на половин час след настъпването на симптоматиката, която може да застигне и човек в привидно добро здраве. Рисковите фактори за ВСС са прекаран инфаркт, сърдечна недостатъчност, заболявания на сърдечния мускул, вродени заболявания на йонните канали на сърцето, вродени сърдечни малформации. Тези хора трябва да доплащат от 2500 до 5000 лв. за имплантирането на кардиовертер дефибрилатори, които спасяват живота им при настъпване на тежка аритмия, обясниха д-р Васил Трайков и доц. д-р Васил Велчев от сдружението. 

За поредна година НЗОК отказа да плаща напълно имплантируемите кардиовертер дефибрилатори или поне да увеличи процента на реимбурсацията им. 

"За нас, лекарите, е унизително да говорим с пациентите за пари. А сме длъжни да кажем на рисковите пациенти, че без имплантирането на това устройство може да умрат при всяка по-тежка аритмия. Те доплащат около 5000 лв. за кардиовертер дефибрилатора. Някои продават имоти, други взимат кредити, а трети се отказват и в крайна сметка умират. Проблемът е и батерията на устройството, което издържа до 7 години и трябва да се замени. Тя е много скъпа. Случва се пациентът тъкмо е изплатил кредита за дефибрилатор и взема нов за батерия", коментира д-р Трайков.

България е на едно от последните места по имплантиране на кардиовертер дефибрилатори. Лидери в това отношение са Германия и Италия със 700 устройства на 1 млн. население, средноевропейското ниво е 300-400 дефибрилатора на 1 млн., а в България са само 10 на 1 млн., казват от асоциацията.

 

 

 

 

Търговци на горива отново плашат с протести

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 14

Кой е отговорен за хаоса с е-винетките

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

МВФ прави преглед на икономиката ни

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 14

Задава се най-слабият от 3 г. икономически ръст в света

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 14

Германия въвежда ограничение от 130 км/ч по магистралите

автор:Дума

visibility 82

10 души загинаха при взрив на кораб в Керченския проток

автор:Дума

visibility 83

Тереза Мей: Втори референдум е невъзможен

автор:Дума

visibility 73

Китайската икономика забави ръст

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 14

Изоставената държава

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 14

Читалищата имат нужда от подкрепа

visibility 53

/ брой: 14

Властчица - масчица

visibility 80

/ брой: 14