25 Април 2019четвъртък15:06 ч.

Здраве

Кампания за профилактика на внезапната сърдечна смърт

/ брой: 218

автор:Дума

visibility 1283

Асоциация „Детско сърце” и Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология започнаха кампанията „За всеки един удар на сърцето” за профилактика на внезапната сърдечна смърт (ВСС). 

През ноември от асоциацията ще организират арт ателиета и дискусии с пациенти на 11 и на 17 ноември от 11 до 13 ч. в Центъра за психо-социална и здравна помощ на Асоциация „Детско сърце“ в София на ул. “Яков Крайков”, 3.

Внезапната сърдечна смърт е неочаквана в рамките на половин час след настъпването на симптоматиката, която може да застигне и човек в привидно добро здраве. Рисковите фактори за ВСС са прекаран инфаркт, сърдечна недостатъчност, заболявания на сърдечния мускул, вродени заболявания на йонните канали на сърцето, вродени сърдечни малформации. Тези хора трябва да доплащат от 2500 до 5000 лв. за имплантирането на кардиовертер дефибрилатори, които спасяват живота им при настъпване на тежка аритмия, обясниха д-р Васил Трайков и доц. д-р Васил Велчев от сдружението. 

За поредна година НЗОК отказа да плаща напълно имплантируемите кардиовертер дефибрилатори или поне да увеличи процента на реимбурсацията им. 

"За нас, лекарите, е унизително да говорим с пациентите за пари. А сме длъжни да кажем на рисковите пациенти, че без имплантирането на това устройство може да умрат при всяка по-тежка аритмия. Те доплащат около 5000 лв. за кардиовертер дефибрилатора. Някои продават имоти, други взимат кредити, а трети се отказват и в крайна сметка умират. Проблемът е и батерията на устройството, което издържа до 7 години и трябва да се замени. Тя е много скъпа. Случва се пациентът тъкмо е изплатил кредита за дефибрилатор и взема нов за батерия", коментира д-р Трайков.

България е на едно от последните места по имплантиране на кардиовертер дефибрилатори. Лидери в това отношение са Германия и Италия със 700 устройства на 1 млн. население, средноевропейското ниво е 300-400 дефибрилатора на 1 млн., а в България са само 10 на 1 млн., казват от асоциацията.

 

 

 

 

Голямото пътуване започва

автор:Дума

visibility 6

Развалят договорите с американските централи

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 80

"Локхийд Мартин" отваря ремонтна база за F-16 в България

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 80

Горивата ще поскъпват още

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 80

Брюксел разреши държавна помощ за суровото мляко

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 80

Първа среща между Путин и Ким

автор:Дума

visibility 0

Плашат Русия със "100 хил. тона" дипломация

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 80

Иран: Ще отговорим на санкциите

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 80

САЩ убиват повече цивилни от талибаните

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 80

Пазарният джихадизъм удари онкоболните

автор:Юри Михалков

visibility 220

/ брой: 80

Нюрнберг - светлина и сенки

автор:Ева Костова

visibility 141

/ брой: 80

Раздвоеният

автор:Ростислава Иванова

visibility 134

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ