26 Март 2019вторник15:05 ч.

Как изкуството може да обедини хората

"Пътеводител" за разнообразни практики с отделни общности в България и Европа ще бъде представен през май

/ брой: 51

автор:Дума

visibility 311

Първият етап от проекта "Обединени чрез изкуство" ще се състои днес и утре, 15 и 16 март, от 10 до 17 ч. в галерия "Сердика" в София. Двудневният форум ще постави началото на събиране на колекция от артистични практики за работа с различни общности, за интегрирането и по-интензивното участие на разнородни групи в културните процеси на града. Първата част включва конференцията "Обединени чрез изкуство" с участието на артисти и културни оператори, които чрез творческа дейност правят опит да компенсират различни видове социално неравенство, да премахнат фокусирането върху етнически, религиозни, социални и физически различия. Специалните гости Алексис Джонсън и Мег Бадорек-Мишчук от Великобритания ще представят опита си в тази сфера.

Мег Бадорек-Мишчук е сред ръководителите на Middle Child Theatre, чиято типична дейност е да разширява театралното преживяване до пълния комфорт на аудиторията. В техните представления публиката може да действа свободно по време на това, което трупата определя като гиг-театър. Алексис Джонсън е част от екипа на артистичната група "Walk the Plank", която близо 30 години създава градския парад в Манчестър и събира на едно артисти, пиротехници и инженери, включвайки представители на различни местни общности.

Срещата в София ще се превърне в своеобразно отворено пространство за споделяне на идеи и опит. Проекти, свързани с деца в риск, възрастни, мигранти, хора в неравностойно положение и местни общности ще представят Снежина Петрова ("Медея"), Християн Бакалов ("Pure"), Стефан А. Щерев (Квартално радио), Възкресия Вихърова (Премълчаното разказано), Наталия Цекова, Ашод Дерандонян (Заслушай се), Васил Спасов (Театър "Цвете"), Малка театрална компания в Габрово, Мануела Саркисян (Джобни чародейства), Павилион 19, Деница Езекиева (Изкуство в контейнер) и др.

Заключителният етап ще бъде създаването на "пътеводител" за разнообразни практики на работа с отделни общности в България и Европа. Подобна карта ще освети добри примери, които спомагат повишаването на толерантността в обществото. Пътеводителят ще бъде представен през май и ще бъде достъпен онлайн, научи ДУМА от Демна Димитрова, пиар.

Ново мащабно прекъсване на тока във Венецуела

автор:Дума

visibility 304

Искат да направят "Св. София" джамия

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 58

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 230

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 58