22 Септември 2019неделя11:08 ч.

Използвай тайните на мозъка си

Бестселърът на известна норвежка мозъчна изследователка излиза у нас

/ брой: 122

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1570

Мозъкът те прави това, което си - той е центърът на личността, разума и интелигентността. Той учи езици, създава спомени и интерпретира сложни модели. Но също така е отговорен за лошите решения, които вземаме, както и за вредните ни навици. За това разказва в книгата си "Мозъкът - твоята суперзвезда" (издание на "Персей", превод  Василена Старирадева) Кая Нурденген. Българското издание включва предговор на носителката на Нобеловата награда за физиология и медицина Май-Брит Мосер.

По какъв начин функционира мозъкът? Какво е свободната воля и наистина ли я притежаваме? Може ли яденето на определени храни да подобри паметта? Можем ли да активираме частите на мозъка, които не използваме? Ако се усмихваме повече, ще станем ли по-щастливи? Какво представлява джипиесът на мозъка и как ни помага да се ориентираме в пространството?

Забележителната норвежка мозъчна изследователка Кая Нурденген отговаря на тези въпроси и разкрива добре пазените тайни на най-изумителния и загадъчен орган, който притежаваме. Описва със завладяващи детайли както физическата структура на мозъка и сложните взаимоотношения между невроните, синапсите и мозъчната кора, така и функционирането му на по-абстрактно ниво - как стигаме до самоосъзнаването, как работи паметта, какво се случва, когато се влюбим. Мозъкът е изключително сложен орган, който практически контролира взаимодействията ни с външния свят. Той филтрира и обработва впечатленията, които получаваме чрез сетивните си органи, и ни представя адаптирана картина на всичко, което ни заобикаля. Мозъкът - това сме ние.

Чрез книгата може да придружим д-р Нурденген в удивителното й пътуване през безбройните неизследвани територии на единствения незаменим човешки орган и да открием защо мозъкът ни е истинско чудо.

Доктор Кая Нурденген е защитила докторат по невробиология в Университета в Осло. От 2015 г. специализира в Университетската болница в норвежката столица. През 2016 г. публикува станалата изключително популярна своя книга "Мозъкът - твоята суперзвезда", преведена на много езици.

Честваме 111 години независима България

автор:Дума

visibility 43

Слънчево в празничния ден

автор:Дума

visibility 44

До 100 000 лева глоба за БНР

автор:Дума

visibility 299

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 686

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 572

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 459

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 447

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ