24 Август 2019събота03:05 ч.

Излишно хъбясване

/ брой: 154

автор:Евгени Гаврилов

visibility 404

Неотдавна ДУМА писа, че ако една от тръбите на газопровода "Южен поток" мине през България, толкова хваленият и очакван газов хъб "Балкан" може да се окаже излишен, защото от него няма да има никаква потребност. През последните десетилетия в какви ли не хъбове се превръщаше България. Поне на книга. Щяхме да бъдем електроенергиен разпределителен център на Балканите. В нашата страна трябваше да се пресичат от пет до седем европейски транспортни коридора. Оттук даже трябваше да се разпределя и хуманитарната помощ за Африка. Почти нищо от това не стана, но сега сме на друга вълна. Модерно е да се говори за газов хъб. "Балкан" се превърна в еманация на енергийнатa политика на България. След провала на газопровода "Южен поток" неговото изграждане може би имаше някакъв смисъл. Но след развитието на събитията около заместника му - "Турски поток", ситуацията коренно се промени. 

Ако приемем хипотетично, че край Варна наистина бъде изграден хъб, остава открит въпросът с какъв газ ще се захранва той. Наши делегации се извървяха до Азербайджан, Иран, Катар. До вчера премиерът Борисов беше в Туркменистан, но азерски, ирански, катарски и туркменистански газ така и не се задават на хоризонта. Стигна се дотам българският премиер от Туркменистан да признае, че "Балкан" може да стане само с руско участие. Затова щял да моли руския си колега Медведев за възможността за осъществяване на суапови сделки (сделки през трети страни), тъй като всички тръби на Туркменистан минават през Русия. Вероятно Борисов не знае, че подобни сделки Москва не разрешава. Друг вариант е до хъба да се кара втечнен газ, но при тази сложна обстановка в Черно море това е немислимо. Ако се направи връзка с тръбата на "Турски поток", това няма да бъде хъб, а дериват на газопровода. И хъбясването ще се окаже излишно.

Пожар край старото сметище на завод "Арсенал"

автор:Дума

visibility 23

Пожар край Бегово

автор:Дума

visibility 79

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 162

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 473

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 244

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 311

/ брой: 162

Датата

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ