10 Декември 2019вторник06:26 ч.

Излишно хъбясване

/ брой: 154

автор:Евгени Гаврилов

visibility 602

Неотдавна ДУМА писа, че ако една от тръбите на газопровода "Южен поток" мине през България, толкова хваленият и очакван газов хъб "Балкан" може да се окаже излишен, защото от него няма да има никаква потребност. През последните десетилетия в какви ли не хъбове се превръщаше България. Поне на книга. Щяхме да бъдем електроенергиен разпределителен център на Балканите. В нашата страна трябваше да се пресичат от пет до седем европейски транспортни коридора. Оттук даже трябваше да се разпределя и хуманитарната помощ за Африка. Почти нищо от това не стана, но сега сме на друга вълна. Модерно е да се говори за газов хъб. "Балкан" се превърна в еманация на енергийнатa политика на България. След провала на газопровода "Южен поток" неговото изграждане може би имаше някакъв смисъл. Но след развитието на събитията около заместника му - "Турски поток", ситуацията коренно се промени. 

Ако приемем хипотетично, че край Варна наистина бъде изграден хъб, остава открит въпросът с какъв газ ще се захранва той. Наши делегации се извървяха до Азербайджан, Иран, Катар. До вчера премиерът Борисов беше в Туркменистан, но азерски, ирански, катарски и туркменистански газ така и не се задават на хоризонта. Стигна се дотам българският премиер от Туркменистан да признае, че "Балкан" може да стане само с руско участие. Затова щял да моли руския си колега Медведев за възможността за осъществяване на суапови сделки (сделки през трети страни), тъй като всички тръби на Туркменистан минават през Русия. Вероятно Борисов не знае, че подобни сделки Москва не разрешава. Друг вариант е до хъба да се кара втечнен газ, но при тази сложна обстановка в Черно море това е немислимо. Ако се направи връзка с тръбата на "Турски поток", това няма да бъде хъб, а дериват на газопровода. И хъбясването ще се окаже излишно.

Жълт код за мъгла за 13 области на 10 декември

автор:Дума

visibility 67

12% от младите признават, че са продали гласа си

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 237

1/5 от икономиката е в сивия сектор, смята синдикат

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 237

БАБХ пропуснала 7 предупреждения за салмонела

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 237

Еврокомисар иска разхлабване на правилата за бюджетния дефицит

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 237

В МФ и НАП денонощно мислели мерки срещу сивите обороти

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 237

Четвърти сме в Европа по разходи за храна

автор:Дума

visibility 141

Нормандската четворка се събра в Париж

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 237

Вулкан изригна в Нова Зеландия

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 237

Турция върна на Франция джихадисти

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 237

Кратки новини

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 237

Ампутацията на "Под игото"

автор:Велислава Дърева

visibility 98

/ брой: 237

Срам е да облагаме книгите с най-високия ДДС в Европа

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 237

Датата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 237

Чудото Стоянка Мутафова

автор:Надежда Ушева

visibility 279

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ