22 Януари 2021петък09:22 ч.

"Може да мислим за утре, но да помагаме днес!", категорична е Нана Гладуиш

Изхвърляме 100 000 тона стари облекла

Кампанията "Дрехите не са боклук" ще подкрепи жени с рак на гърдата в България и фондацията "Една от 8"

/ брой: 78

автор:Альона Нейкова

visibility 1589

Годишно изхвърляме близо 100 000 тона отпадъци от стари дрехи и обувки. Специално направено проучване сочи, че близо 95% от запитаните заявяват, че одобряват рециклирането на текстил, а 65 на сто дори биха взели участие в него. Също така доста хора са готови на определени действия, ако по този начин ще протегнат ръка на хора в нужда. От желанието да се помогне както на природата, така и на жените с рак на гърдата в България се ражда идеята за инициативата под наслов "Дрехите не са боклук".

Целта на новата социална кампания е да се затвори цикълът, като се приемат ненужните облекла, обувки и домашен текстил, които вече не се ползват. Няма изисквания за състоянието им или за начина на предаване. Цялото получено количество, оставено в специалните пунктове, разположени във всеки магазин "Мания" в София, ще бъде обработено и изпратено на нуждаещите се в Африка и Азия. А със събраните средства ще се подкрепят жени с рак на гърдата в България и фондацията "Една от 8".

Нейната основателка и основен двигател - Нана Гладуиш, призова всеки да прегледа гардероба си и да прецени дали има нужда от повечето дрехи в него. "Когато аз го направих преди няколко дни, пресметнах 22 броя дънки, 93 блузи, 59 чифта обувки и... се уморих. А мъжът ми само повтаряше: не искам да знам колко са!", сподели чаровната тв водеща. Тя е убедена, че старият текстил трябва да се преработва, а не да се изгаря. "Колкото повече хора разберат, че дрехите не са боклук, толкова повече ще помогнат", убедена е Нана Гладуиш. И добави със завидното си чувство за хумор: "След две диагнози рак на гърдата и аз вече станах за рециклиране!"

Първи протези за жени, преживели мастектомия, не се поемат от НЗОК. Затова с парите от кампанията ще бъдат закупени необходимите бройки и ще се дадат на нуждаещите се.

Кампанията "Дрехите не са боклук" е подкрепена от Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба, която също усилено работи в посока образоване на гражданите за възможностите за събиране и рециклиране на ненужен текстил.

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 15

Байдън върна САЩ в Парижкия екодоговор

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 15

Унгария регистрира ваксината "Спутник V"

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 257

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 296

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 279

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 198

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ