22 Септември 2019неделя11:23 ч.

"Може да мислим за утре, но да помагаме днес!", категорична е Нана Гладуиш

Изхвърляме 100 000 тона стари облекла

Кампанията "Дрехите не са боклук" ще подкрепи жени с рак на гърдата в България и фондацията "Една от 8"

/ брой: 78

автор:Альона Нейкова

visibility 957

Годишно изхвърляме близо 100 000 тона отпадъци от стари дрехи и обувки. Специално направено проучване сочи, че близо 95% от запитаните заявяват, че одобряват рециклирането на текстил, а 65 на сто дори биха взели участие в него. Също така доста хора са готови на определени действия, ако по този начин ще протегнат ръка на хора в нужда. От желанието да се помогне както на природата, така и на жените с рак на гърдата в България се ражда идеята за инициативата под наслов "Дрехите не са боклук".

Целта на новата социална кампания е да се затвори цикълът, като се приемат ненужните облекла, обувки и домашен текстил, които вече не се ползват. Няма изисквания за състоянието им или за начина на предаване. Цялото получено количество, оставено в специалните пунктове, разположени във всеки магазин "Мания" в София, ще бъде обработено и изпратено на нуждаещите се в Африка и Азия. А със събраните средства ще се подкрепят жени с рак на гърдата в България и фондацията "Една от 8".

Нейната основателка и основен двигател - Нана Гладуиш, призова всеки да прегледа гардероба си и да прецени дали има нужда от повечето дрехи в него. "Когато аз го направих преди няколко дни, пресметнах 22 броя дънки, 93 блузи, 59 чифта обувки и... се уморих. А мъжът ми само повтаряше: не искам да знам колко са!", сподели чаровната тв водеща. Тя е убедена, че старият текстил трябва да се преработва, а не да се изгаря. "Колкото повече хора разберат, че дрехите не са боклук, толкова повече ще помогнат", убедена е Нана Гладуиш. И добави със завидното си чувство за хумор: "След две диагнози рак на гърдата и аз вече станах за рециклиране!"

Първи протези за жени, преживели мастектомия, не се поемат от НЗОК. Затова с парите от кампанията ще бъдат закупени необходимите бройки и ще се дадат на нуждаещите се.

Кампанията "Дрехите не са боклук" е подкрепена от Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба, която също усилено работи в посока образоване на гражданите за възможностите за събиране и рециклиране на ненужен текстил.

Честваме 111 години независима България

автор:Дума

visibility 43

Слънчево в празничния ден

автор:Дума

visibility 44

До 100 000 лева глоба за БНР

автор:Дума

visibility 299

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 686

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 572

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 459

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 447

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ