25 Юни 2021петък04:52 ч.

Дали гласуването с хартиени бюлетини ще остане само спомен ще стане ясно тази седмица

Актуално

Изборните правила - трилър с много неизвестни

Реформата е на път да постави рекорд и да приключи за около седмица

/ брой: 80

автор:Юлия Кулинска

visibility 1767

Промените в Изборния кодекс (ИК) все повече започнаха да приличат на филм от Студио "Х". В първата серия те изглеждаха по един начин, след внасянето им в парламента - по друг, а след  дебатите в правната комисия много от сюжетите претърпяха драстични изменения. Приемането им на първо четене в Народното събрание пък показа, че ни очакват още много неизвестни сценарии и изненади. Какво ще се случи след окончателното им гласуване вече едва ли някой може да прогнозира. 

Предложени бяха общо шест законопроекта - по два на "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се! Мутри вън!" (ИМВ) и по един на "Има такъв народ" (ИТН) и ГЕРБ. Приет на първо четене бе само документът на депутатите на Слави Трифонов. Според него на следващите парламентарни избори ще гласуваме изцяло с машини в секции с над 300 избиратели, включително и в чужбина, освен в случаите, когато устройствата са технически неизправни. Ще можем да наблюдаваме броенето на бюлетините във всички СИК и РИК. Експериментално ще можем да дадем гласа си дистанционно на президентските избори наесен. Депутатите решиха съставът на сегашната ЦИК да бъде сменен и от 19 броят на членовете й да стане 15. Те вече няма да се избират от Народното събрание, а процедурата ще се води от президента. Предложението бе подкрепено само от представителите на трите нови формации без БСП, ДПС и ГЕРБ. В момента комисията се състои от 20 души. 

  

"Зелена светлина" за вота по пощата

Одобрено бе предложението да се гласува по пощата, но то се нуждае от още детайли, за да получи подкрепата на повечето депутати.  Създаването на избирателен район в чужбина ще се случи само след преброяването на населението, което трябва да се проведе от 7 септември до 3 октомври. Ако това не се случи, обещанието към сънародниците ни зад граница остава неизпълнено. Това на практика означава, че ако има предсрочен вот, българите в чужбина отново няма да могат да гласуват с преференции и да издигат свои кандидати. След преброяването ще се извършат и промени в броя и разпределението на мандатите в многомандатните избирателни райони. Ще бъде премахнато изискването броят на мандатите в районите да не може да бъде по-малък от четири. Депутатите приеха да отпадане лимитът 35 секции извън ЕС и да се върнат старите правила за разкриване им. Това означава, че ако през последните пет години в някое населено място е имало секция, в която са гласували повече от 100 избиратели, там автоматично тя се образува отново.

   

Активната регистрация не се хареса

Отхвърлен бе проектът на ИМВ, с който се въвежда активна регистрация при съставяне на избирателните списъци. С него се предлага и намаляване на пpaгa за разместване на листата чрез преференциално гласуване от 7 на 5 процента. Не бе прието и искането на Николай Хаджигенов за отмяна на разпоредбата, с която се забранява да бъдат посочвани и регистрирани от името на партии и коалиции като кандидати за депутати лица на държавна служба - военнослужещи, служители в дипломатическата служба, от МВР, ДАНС, съдии, прокурори и следователи.

Не получиха подкрепа идеите на ДБ, които залагат на гласуване по пощата на национални избори и отпадане на ограничението общият брой избирателни секции да не надхвърля 35 в държава, която не е член на ЕС. В проекта се предвижда ясен времеви хоризонт от три години за система за дистанционно електронно гласуване. Хората на Христо Иванов искаха намаляване на членовете на ЦИК на 9 и разпределението им да не следва съотношението на партиите в парламента, както е сега. Вторият проект на ДБ също не получи необходимия брой гласове. В него се предлага дистанционното електронно гласуване да се осъществява в период не по-рано от 7 дни преди и не по-късно от 3 след изборния ден. Записана е възможност за паралелно преброяване на подадените електронни бюлетини, както и публикуване на всички протоколи в машинно четим формат.

Уникално е, че първите законопроекти, депозирани още в първия работен ден в деловодството на 45-ото НС, са свързани с промени в ИК и са на път да бъдат приети в спешен порядък. Досега традиционно измененията се правеха при наближаването на някакъв вид избори или ако на мнозинството му хрумнеше някоя идея. В действията на новите три партии всъщност няма изненада, защото още при откриването на парламента от ИТН обявиха, че избирателната реформа е тяхната основна цел като депутати, защото вероятността да има предсрочни избори тропа на вратата. Това потвърди и председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, който бе категоричен, че не може да си позволим да работим по "този смотан, некадърен и вреден Изборен кодекс". 

      

Мажоритарни избори, ама друг път

Най-голямата интрига с много неизвестни се оказа въвеждането на изцяло мажоритарен вот с абсолютно мнозинство в два тура. Това бе и основното искане на партията на Слави Трифонов, залегнало в референдума, който шоуто проведе през 2016 г. Запознати с делата на ИТН коментират, че формацията е основана единствено върху идеята, след като влезе в НС, да реализира резултатите от допитването, подкрепени от 2,5 милиона българи. В законопроектите на ИТН липсва предложение за намаляване на броя на депутатите на 120 и за въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите, които бяха сред въпросите на допитването. Не е сигурно дали дистанционното гласуване по електронен път ще бъде гласувано на второ четене, защото мнозинството го прие под условие. Не мина и искането за намаляване на годишната държавна субсидия за партиите, преминали бариерата от 1% от гласовете за парламентарните избори. Въпросът за пряк избор на областните шефове на МВР въобще не бе поставен.

Парадоксално, но ГЕРБ отмъкнаха "гвоздея" в искането на ИТН за мажоритарен вот и законопроектът за въвеждането му бе внесен от тях. Веднага след изборите премиерът в оставка Бойко Борисов нареди на депутатите си да внесат искането. Това явно бе оферта към Слави Трифонов за съвместна работа в настоящия парламент. Притиснати в ъгъла, от ИТН отвърнаха на удара с уговорката, че мажоритарният вот ще бъде приет от друго НС, защото основната цел сега е партията на Борисов да изчезне от политическата сцена.

Темата предизвика бурни спорове, разправии и взаимни обвинения между партиите на Борисов и Трифонов. Партията на Борисов обвини хората на Трифонов, че са излъгали избирателите си и участниците в допитването. От ИТН поеха ангажимент пропорционалната избирателна система да бъде заменена с мажоритарна за следващите редовни парламентарни избори. По думите на парламентарния шеф Ива Митева от партията на Слави Трифонов, преходът към мажоритарен вот изисква дълга и сложна подготовка. Тя нарече предложението на ГЕРБ несериозно. Според Митева в проекта не е изяснено кой е органът, който ще отговаря за изборите в чужбина. Тя твърди, че предвиденото в рамките на 31 РИК да се образуват 234 едномандатни избирателни района е нонсенс, защото е част от смесената избирателна система. Митева е категорична, че няма как границите на избирателните райони да се определят от президента, а едномандатните избирателни райони в чужбина са фиксирани на 6 и той да определя и многомандатни избирателни райони.

 

Дебатите - популизъм и политическо надцакване 

  

Депутатите от БСП бяха доста лаконични по време на дебатите в пленарната зала. Един провал на изборния процес няма да тежи на ГЕРБ-СДС, а на новото мнозинство и отговорността и очакванията към нас са огромни, предупреди Явор Божанков. Той припомни, че от партията на Бойко Борисов са създали проблемите, които сега всички други политически сили се опитват да решат. Според Божанков едно е народните представители да работят с хоризонт два месеца, друго - за година или четири години. "Тъй като не се знае колко живот ше има това НС, вече сме по наклонената крива на популизма, политическото надцакване и предизборната кампания. Ние от БСП сме готови да внесем още толкова законопроекти с ясното съзнание, че те ще бъдат отхвърлени вероятно, и да атакуваме и пришием някого в някакво мнозинство", подчерта Божанков. Той определи като консенсусни видеонаблюдението, активната регистрация, изчистването на избирателните списъци и създаването на район "Чужбина". Социалистите подкрепиха законопроекта на ИТН с уговорката, че ще направят предложения между първо и второ четене. 

По искане на депутатите на Слави Трифонов срокът за предложения за второто четене бе съкратен до 3 дни. На практика това означава, че с повече усилия цялата изборна реформа може да приключи за около седмица. Това стана повод за пореден порой от обвинения от страна на гербаджиите, които скочиха на ИТН, че правели промени за една нощ. 

Задава се рязко поскъпване на парното

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 120

Комитова откри още нарушения на магистрала "Хемус"

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 120

Премахват обществените телефони

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 120

Меркел предложи среща ЕС-Русия

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 120

Размирици с нелегални мигранти в Литва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 120

Церемония в Мемориала на убитите евреи в Берлин

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 120

Главата на Ламята

автор:Ина Михайлова

visibility 257

/ брой: 120

София отива на изборите с призив за промяна

автор:Деси Велева

visibility 158

/ брой: 120

Новата Стара Европа

автор:Юри Михалков

visibility 129

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ