20 Юни 2019четвъртък08:08 ч.

Разговор

Иво Христов: ГЕРБ ще рухнат на тези избори

С масивно участие на вота ще намерим демокрацията, категоричен е кандидатът за евродепутат от "БСП за България"

/ брой: 96

автор:Павлета Давидова

visibility 1137

Иво ХРИСТОВ има висше юридическо образование от СУ "Св. Климент Охридски". Преводач е на множество романи от френски. Дългогодишен журналист. Създател на сдружение "Солидарна България". Редактор в списанието за политически анализи "A-specto". Учредител и член на Общото събрание на Института за социална интеграция. От януари 2017 г. е началник на кабинета на държавния глава. Владее френски, английски, руски и испански език.

"ГЕРБ не е партия, а сбор от корупционни скандали"

"Българската журналистика никога не е била в по-самоунизителна поза, приела ролята да слугува на властта"

- Г-н Христов, сякаш се оказахте един от най-големите дразнители на премиера. Защо Борисов се е втренчил толкова много във вас?

- Вероятно заради работата ми за президента Румен Радев, от когото Борисов и ГЕРБ претърпяха тежко поражение. Самото присъствие на Радев в политиката създава изобличителен фон за всяко действие на властта, защото хората правят паралели между достойното и отговорно отношение на президента и корупционната поквара, която е поразила мнозинството.  

- Появата ви в листата на БСП изненада много хора, дори партийни функционери, какво ви накара да приемете номинацията за евродепутат?

- Считам, че тези избори ще предопределят дали България остава демокрация, или се превръщаме в диктатура. Ако ГЕРБ победи, наесен просто ще си назначи кметовете, а ние ще бъдем поканени да се разходим до урните като статисти в демократичния театър. ГЕРБ разполагат с пари и власт, които ще предопределят резултатите от всеки следващ избор. Единственият начин да ги спрем е чрез масиран вот за "БСП за България" сега. Другите листи нямат потенциал да застрашат хегемонията на ГЕРБ. Повечето са бивши коалиционни партньори на Борисов. С тях той няма проблем. 

- Казвали сте, че в България живеем в подобие на демокрация, как може да намерим истинската?

- С масивно участие. Спомнете си президентските избори, когато над два милиона гласуваха за Румен Радев и това помете всички схеми на манипулаторите. Днес никой не съжалява за избирането на Радев освен манипулаторите. Демокрацията може да работи за нас, но това изисква нашето активно участие. 

- Как се чувстват в днешната ситуация журналистите в България? Какви медии имаме и къде е свободното слово?

- Свободното слово се свежда до няколко издания, сред тях е и ДУМА. Останали са шепа почтени професионалисти и неколцина талантливи автори в социалните мрежи. Българската журналистика никога не е била в по-самоунизителна поза, приела ролята да слугува на властта.

- Възможно ли е резултатите от евровота да имат отражение върху българската действителност, а предвид последните скандали около правителството - да доведат и до предсрочни парламентарни избори?

- Ако броенето е обективно, ГЕРБ ще рухнат на тези избори. Това вече не е партия, а сбор от корупционни скандали. Но тя владее изборния процес. При победа на БСП предсрочни избори ми се струват неизбежни. Мнозинството в парламента е напълно дискредитирано и проядено от вътрешни конфликти. 

- Къде според вас е по-комфортно - като началник на кабинета на президента или в Европейския парламент?

- Трудно ми е да преценя. Аз се чувствах добре в президентската администрация, защото Радев е много отговорен и справедлив лидер, който уважава сътрудниците си и води много аргументирани дискусии преди всяко решение. Личното при него не надделява над обективната преценка. Надявам се да съм бил полезен и да продължа да бъда също толкова и занапред. За Европарламента е рано да говорим.

- От каква Европа има нужда и ще успеят ли новите членове на ЕП да намерят пътя към единението?

- Европа трябва да е социална или ще заприлича на всички останали конкуренти в глобалната икономика. Десницата внушава, че социалната държава тежи на икономиката, но това е повърхностно твърдение. Добре платеният и сигурен в бъдещето си работник е по-мотивиран и по-отговорен. Експлоатацията може да извлече повече труд от обезправените работници в Третия свят, но тя е източник и на социални конфликти, които периодически забавят или дори връщат назад общественото развитие. Арабската пролет тръгна от социален бунт в Тунис. Днес страните още търсят стабилност и нов модел на растеж и развитие.

- Какви трябва да са приоритетите на българските представители в ЕП и какво приемате за ваша лична кауза?

- Най-напред съхраняването на съюза като гарант на сигурността в Европа. Изграждането на така наречения социален стълб, който трябва да се превърне в конкретни мерки. Моя лична кауза са единната минимална заплата и минимална пенсия в рамките на съюза, законодателството срещу офшорните зони, където изтичат парите ни. А с тези пари ще можем да предприемем действена социална политика. Днес голяма част от недобросъвестния бизнес изнася богатството си по островите, за да не плаща данъци. И го прави, защото съществува такава възможност.

Православната църква почита паметта на Св. Наум

автор:Дума

visibility 0

До 34 градуса в четвъртък

автор:Дума

visibility 44

Земетресение от 6.5 по Рихтер в провинция Папуа

автор:Дума

visibility 520

Пеевски прегъна ГЕРБ за субсидиите

автор:Юлия Кулинска

visibility 241

/ брой: 116

Георги Гьоков: С намаляване на ДДС ще падне цената на хляба

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 116

Едрият бизнес свали шефа на НЕК

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 116

Дончев праща шпиони в администрацията

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 116

Турция иска да намали зависимостта си от долара

visibility 148

/ брой: 116

Техеран се държи твърдо в битките си с Тръмп

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 116

Тръмп иска втори мандат

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 116

Испанка оглави групата на социалистите в Европарламента

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 116

Герой на света - наци № 1 на САЩ

автор:Христо Георгиев

visibility 217

/ брой: 116

Сагата с язовирите продължава

автор:Ростислава Иванова

visibility 132

/ брой: 116

Поредната "случка" с журналист

visibility 135

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ