14 Октомври 2019понеделник13:41 ч.

Разговор

Иво Христов: ГЕРБ ще рухнат на тези избори

С масивно участие на вота ще намерим демокрацията, категоричен е кандидатът за евродепутат от "БСП за България"

/ брой: 96

автор:Павлета Давидова

visibility 1501

Иво ХРИСТОВ има висше юридическо образование от СУ "Св. Климент Охридски". Преводач е на множество романи от френски. Дългогодишен журналист. Създател на сдружение "Солидарна България". Редактор в списанието за политически анализи "A-specto". Учредител и член на Общото събрание на Института за социална интеграция. От януари 2017 г. е началник на кабинета на държавния глава. Владее френски, английски, руски и испански език.

"ГЕРБ не е партия, а сбор от корупционни скандали"

"Българската журналистика никога не е била в по-самоунизителна поза, приела ролята да слугува на властта"

- Г-н Христов, сякаш се оказахте един от най-големите дразнители на премиера. Защо Борисов се е втренчил толкова много във вас?

- Вероятно заради работата ми за президента Румен Радев, от когото Борисов и ГЕРБ претърпяха тежко поражение. Самото присъствие на Радев в политиката създава изобличителен фон за всяко действие на властта, защото хората правят паралели между достойното и отговорно отношение на президента и корупционната поквара, която е поразила мнозинството.  

- Появата ви в листата на БСП изненада много хора, дори партийни функционери, какво ви накара да приемете номинацията за евродепутат?

- Считам, че тези избори ще предопределят дали България остава демокрация, или се превръщаме в диктатура. Ако ГЕРБ победи, наесен просто ще си назначи кметовете, а ние ще бъдем поканени да се разходим до урните като статисти в демократичния театър. ГЕРБ разполагат с пари и власт, които ще предопределят резултатите от всеки следващ избор. Единственият начин да ги спрем е чрез масиран вот за "БСП за България" сега. Другите листи нямат потенциал да застрашат хегемонията на ГЕРБ. Повечето са бивши коалиционни партньори на Борисов. С тях той няма проблем. 

- Казвали сте, че в България живеем в подобие на демокрация, как може да намерим истинската?

- С масивно участие. Спомнете си президентските избори, когато над два милиона гласуваха за Румен Радев и това помете всички схеми на манипулаторите. Днес никой не съжалява за избирането на Радев освен манипулаторите. Демокрацията може да работи за нас, но това изисква нашето активно участие. 

- Как се чувстват в днешната ситуация журналистите в България? Какви медии имаме и къде е свободното слово?

- Свободното слово се свежда до няколко издания, сред тях е и ДУМА. Останали са шепа почтени професионалисти и неколцина талантливи автори в социалните мрежи. Българската журналистика никога не е била в по-самоунизителна поза, приела ролята да слугува на властта.

- Възможно ли е резултатите от евровота да имат отражение върху българската действителност, а предвид последните скандали около правителството - да доведат и до предсрочни парламентарни избори?

- Ако броенето е обективно, ГЕРБ ще рухнат на тези избори. Това вече не е партия, а сбор от корупционни скандали. Но тя владее изборния процес. При победа на БСП предсрочни избори ми се струват неизбежни. Мнозинството в парламента е напълно дискредитирано и проядено от вътрешни конфликти. 

- Къде според вас е по-комфортно - като началник на кабинета на президента или в Европейския парламент?

- Трудно ми е да преценя. Аз се чувствах добре в президентската администрация, защото Радев е много отговорен и справедлив лидер, който уважава сътрудниците си и води много аргументирани дискусии преди всяко решение. Личното при него не надделява над обективната преценка. Надявам се да съм бил полезен и да продължа да бъда също толкова и занапред. За Европарламента е рано да говорим.

- От каква Европа има нужда и ще успеят ли новите членове на ЕП да намерят пътя към единението?

- Европа трябва да е социална или ще заприлича на всички останали конкуренти в глобалната икономика. Десницата внушава, че социалната държава тежи на икономиката, но това е повърхностно твърдение. Добре платеният и сигурен в бъдещето си работник е по-мотивиран и по-отговорен. Експлоатацията може да извлече повече труд от обезправените работници в Третия свят, но тя е източник и на социални конфликти, които периодически забавят или дори връщат назад общественото развитие. Арабската пролет тръгна от социален бунт в Тунис. Днес страните още търсят стабилност и нов модел на растеж и развитие.

- Какви трябва да са приоритетите на българските представители в ЕП и какво приемате за ваша лична кауза?

- Най-напред съхраняването на съюза като гарант на сигурността в Европа. Изграждането на така наречения социален стълб, който трябва да се превърне в конкретни мерки. Моя лична кауза са единната минимална заплата и минимална пенсия в рамките на съюза, законодателството срещу офшорните зони, където изтичат парите ни. А с тези пари ще можем да предприемем действена социална политика. Днес голяма част от недобросъвестния бизнес изнася богатството си по островите, за да не плаща данъци. И го прави, защото съществува такава възможност.

Над 400 000 са мъртвите души в избирателните списъци

автор:Дума

visibility 28

Корнелия Нинова: Над 500 млади хора са част от нашите кандидати

автор:Дума

visibility 35

Явор Божанков с четири съвета към младежите за успех в живота

автор:Дума

visibility 34

18-годишен пиян шофьор уби петима край Казанлък

автор:Дума

visibility 164

Забавянето на българската икономика ще продължи

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 196

Членството ни в еврозоната продължава да се отлага

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 196

Сметната палата заличила данни от доклада си за НАП

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 196

В БДЖ има недостиг на 20 локомотива

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 196

Франция спира Скопие и Тирана за ЕС?

автор:Дума

visibility 0

Между 9 и 13 години затвор получиха каталунските сепаратисти

автор:Дума

visibility 28

Тежко поражение за „Фидес“ на местните избори в Унгария

автор:Дума

visibility 160

Сирийската армия се включи в отпора на турските бойци

автор:Дума

visibility 146

Илиян Йончев: Да подредим нашия дом Плевен

автор:Павлета Давидова

visibility 187

/ брой: 196

Задава се ново дране с банкови такси

автор:Евгени Гаврилов

visibility 342

/ брой: 196

Кметска надпревара

автор:Лозан Такев

visibility 151

/ брой: 196

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ