10 Август 2022сряда02:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°.

Иван Таков: Столичната община се провали с бюджет 2021

Трябва да вървим обединени към следващите местни избори, казва новият лидер на столичните социалисти и председател на групата на БСП в СОС

/ брой: 62

автор:Деси Велева

visibility 58

Интервю на Деси ВЕЛЕВА


- Г-н Таков, за поредна година Столичната община се похвали с рекордно висок бюджет, който предлага за 2022 г. Не се говори обаче за изпълнението на миналогодишния. И то ли е рекордно?

- Историята е най-добрият съдник. Като погледнем забележките на БСП за бюджета за 2021 г., ще видим колко сме били прави, като твърдяхме, че предложеният от общината документ не е добър и няма да бъде изпълнен отново. Затова и инвестиционната програма за 2021 г. е с рекордно неизпълнение. Едва 46 на сто от средствата, заложени в нея, са усвоени. Иначе казано, 300 милиона лева са останали неизразходвани. Цялостното изпълнение на бюджета е около 80 на сто.

Това е сериозен провал и в планирането на приходите, и в планирането на разходите от страна на кметството. Тази политика не е учудваща за нас, виждаме я в последните десет години, но става все по-зле. А градът се нуждае от сериозни инвестиции, тъй като много сектори закъсват.

Един пример е системата на градския транспорт, която е в тежко състояние. Същото важи за вътрешнокварталната инфраструктура. Има нужда от нови образователни и детски заведения - градини и ясли. За миналата година 10 000 деца останаха отново без места в тях.

Затова е необяснимо защо управляващите продължават да упорстват и не се вслушват в гласа на опозицията. През миналата година дадохме нашите предложения за промени, дори бяхме консервативни, като предвидихме само 30 милиона лева увеличение в данъчната част. Тогава отново имаше обвинения срещу нас, че се опитваме да торпилираме бюджета. Оказа се, че по отношение на данъчните приходи са събрани над 50 милиона лева повече от предвиденото. Това са пари, които можеше да бъдат планирани още в началото на годината и да отидат за важни за града системи. Затова прогнозирам, че съдбата и на бюджет 2022 ще бъде същата - подценяване на приходната част и голямо неизпълнение на разходната.

- Защо тогава от общината продължават да отказват да правят анализ на неизпълнението на заложените параметри, за което настоявате?

- Всяка година критикуваме управляващите, че не правят анализ на неизпълнението. Текстовата част на новия бюджет е 60-70 страници и е пълна с ненужна информация, а има едва няколко реда за неизпълнението, но не и защо се е случило. Без анализ не можеш да си вземеш поуки и си осъден следващата година да направиш същите грешки.

Още по-тревожно е, че най-същественото неизпълнение е по-сериозно перо - инвестиционната програма. Тя е това, което прави живота на столичани по-добър. В нея са образователната, социалната, транспортната, здравната, вътрешнокватралната инфраструктура.

- Кои са конкретните пропуски в бюджета, който общината предлага за тази година?

- Инвестиционната програма е нараснала в сравнение с миналата година и имаме огромни съмнения, че ще бъде изпълнена. За 2021 г. са били предвидени около 100 милиона лева за улична инфраструктура - за нови булеварди и рехабилитация на съществуващи. От тях 70 на сто са усвоени, а 30 милиона лева са останали неизползвани. За тази година теглят заем за нови булеварди като "Тодор Каблешков", "Филип Кутев" и новия зелен ринг от кв. "Изток". В това перо стоят 153 милиона лева и според нас и тук ще има много сериозно неизпълнение.

Друга важна функция е здравеопазването. Капиталовата програма в тази дейност е изпълнена само на 11%. Иначе казано, над 20 милиона лева са останали неизразходвани. Това говори за капацитета на кмета и неговия екип. За нас управляващите са се изчерпали откъм административен капацитет и потенциал.

- Какви са предложенията на социалистите за промени в този основен финансов документ?

- Нашите предложения вече са входирани в деловодството и ще бъдат разглеждани в комисиите на СОС през тази седмица. Направихме малко корекции по приходната част и показахме откъде може да бъдат събрани почти 40 милиона лева повече.

Насочихме допълнителните средства към важни за града функции. 24 милиона лева от тях искаме да отидат за районните кметове, тъй като групата на БСП от години настоява за децентрализация на бюджетите им. Те са избрани пряко от гражданите и имат ангажименти към своите общности, а за да ги изпълнят, им трябват средства. Кметовете имат най-добра представа за проектната готовност на важни обекти и така наистина ще има по-добър процент на усвояемост.

Иначе кметството предвижда на районните кметове отново да бъдат дадени общо 10 милиона лева, което е между 300 и 400 хиляди лева на район. С тези средства те не могат да правят собствена политика.

- Бяхте избран за председател на Градския съвет на БСП в София с огромна разлика в резултата и единодушно за председател на групата на социалистите в СОС. Какво означава това за вас?

- Преди всичко огромна отговорност. Благодаря на всички другари за доверието. Градската конференция е най-мъдрият орган на БСП в София. Този факт беше безспорно доказан и на заседанието миналата седмица. Тогава показахме, че обединението в името на принципи и каузи е възможно. Много се надявам цялата партия да го види и чуе. И да разбере правилно този сигнал. Крайно време е да спре този процес на разделение, на хули между приятели и другари. Вярвам, че оттук-нататък ще можем заедно и обединени да вървим напред. Ако искаме да постигнем целта, която сме си поставили, разбира се. Предстоят ни местни избори и трябва да се представим добре през есента на следващата година - не само в София, а в цялата страна.

- Какви ще бъдат приоритетите в бъдещата ви работа?

- В градската организация приоритет номер едно ще бъде да тръгнем обединени към изборите през 2023 г. Имаше достатъчно разделения през последните години, затова е важно да сплотим организациите и да върнем другарските отношения в районните и в Градския съвет. Само обединени можем да вървим напред и да реализираме целите, които си поставяме. Имаме работа и по изготвяне на новата платформата на БСП в София. Много е важно да помислим и да изберем най-полезния и ефективен за нас начин за явяване на местните избори. Не е изключено да заложим и на коалиционна формула.

Има и още нещо важно, което казах и пред делегатите на Градската конференция. Дори го поставиx като една от трите ни най-важни задачи - да спечелим битката за историята. Тук няма място за отстъпление. Защото от години, но особено осезаемо в последните месеци, сме свидетели на брутална атака с цел подмяна на историята. Тези опити са от страна на временно пребиваващи в политиката субекти. И само заедно можем да дадем категоричен отпор на натиска за премахване на паметници, на всекидневното им поругаване, на исканията за преименуване на знакови за София улици. На нас ни е отредено да сме спасители и пазители на историческата памет. Защото БСП е неразделна част от тази история. 

  • Успява ли БСП да бъде социалният стълб в управляващата четворна коалиция - така, както се заяви при съставянето й?
  • Със сигурност БСП е гласът на разума в управляващата коалиция. Със своите над 130 години история Партията има сериозен опит, за да може да различава правилното от неправилното, особено в това сложно управление.

ИВАН ТАКОВ е роден на 24 април 1979 г. в София. Завършил е 133 СОУ "А. С. Пушкин". Висшето си образование получава в университета "Макгил" в Монреал, Канада, със специалност "Финанси". Притежава следдипломна квалификация от БНБ. Бил е директор в банка и е управлявал чуждестранен инвестиционен фонд. Член е на БСП от 2003 г. Председател е на Районния съвет на БСП във "Възраждане". От 2020 г. е заместник-председател на Градския съвет на БСП в София. Трети мандат е общински съветник. От 23 март 2022 г. е председател на групата на "БСП за България" в СОС. Ден по-рано Иван Таков бе избран за председател на Градския съвет на БСП в София от делегатите на XIV конференция на софийската организация на партията.

Роджър Уотърс обвини Байдън за войната в Украйна

автор:Дума

visibility 889

Докладът на "Амнести интернешънъл" за Украйна предизвика гняв

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 152

САЩ с нова военна помощ за $1 млрд. за Украйна

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 152

Забравен в болница

автор:Аида Паникян

visibility 375

/ брой: 153

Двуцифрената инфлация сложи край на партито в Европа

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 153

Проучване: Правителствата и ЕС са виновни за скъпия газ

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ