24 Януари 2019четвъртък00:18 ч.

Истината срещу фалшификациите противопоставиха в СБЖ

С международна конференция синдикалната организация отново открои проблемите пред журналистиката

/ брой: 238

автор:Павлета Давидова

visibility 626

Проблемите на гилдията бяха основна тема на провелата се онзиден международна конференция "Истината срещу фалшификациите. Ролята на журналистите в събитията по света". Домакин на срещата бе Съюзът на българските журналисти, който събра в София колеги от няколко европейски страни.
Акцент на дебата отново бе една от основните задачи на журналистите - да отразяват обективно събитията, съобщиха от СБЖ. Медиите не бива да се превръщат в проводник на фалшификации или в инструмент за политически поръчки, категорични бяха участниците в дискусията. Засегнато бе и влиянието на цензурата и автоцензурата в сферата.
"Борбата с двойните стандарти и фалшивите новини, както и защитата на свободата на словото са основните задачи на СБЖ. Поради това тази среща е много важна за нас", заяви председателят на СБЖ Снежана Тодорова.
Модератор на дискусията бе Зорница Илиева, която е автор и на ДУМА. Според нея медиите и политиката са скачени съдове, които твърде често са повлияни един от друг. Разбираемо е твърдението, че пропагандата и манипулацията са свързани понятия, а връзката между тях се осъществява чрез медийната среда, отбеляза тя. В своя анализ за търсенето на истината Илиева се спря на отразяването на противопоставянето между Украйна и Русия и едностранчивото представяне на конфликта у нас.
Сръбската журналистка Милияна Балетич засегна темата с финансирането на медиите, като констатира, че професията е станала слугиня на властта. Сръбкинята съжали, че медиите са отстъпили от обективността, а неуки, но амбициозни журналисти "промиват" съзнанието на читателите и зрителите.
Колегата Горан Игич наблегна на голямото значение, което визуализацията на новините е придобила. Според него с напредъка на технологиите са се увеличили и анонимните автори, което дава възможности за по-добра реализация на пропагандатори и дезинформатори. Той съжали, че анонимното публикуване и онлайн терорът вече са масова практика.
Журналистът от Черна гора Гойко Райчевич отбеляза, че много западни медии първо сатанизират дадени държави, а чак след това дават информация за тях.
Едностранчивата пропаганда, подклаждането на конфликти и манипулацията на информации също бяха част от дебата в СБЖ.

БАБХ не казва има ли умрели от чума животни в Болярово

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 16

ГЕРБ пуснаха предизборната машина

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 16

Очакват износ за над 57 млрд. лв. тази година

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 16

Кога ще си научим уроците?

автор:Зорница Илиева

visibility 118

/ брой: 16

Конгресът спря Тръмп да напусне НАТО

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 16

Фронтекс: Не отнемаме суверенитета на държавите в ЕС

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 16

Русия е за мирен договор с Япония

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 16

Лихвоточките - 30 години по-късно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 88

/ брой: 16

Преход без изход

visibility 55

/ брой: 16