08 Юли 2020сряда11:00 ч.

Стефка Минева

Петолиния

Интригуващи премиери и ярки годишнини на ФОБИ

"Африканката" от Майербер открива Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

/ брой: 215

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 558

50-ото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство - ФОБИ, в Стара Загора, организирано от Старозагорската опера и община Стара Загора, ще се проведе от 22 ноември до 7 декември. Програмата впечатлява с подбора на спектакли на рядко изпълнявани оперни произведения, оперни и балетни премиери, отбелязването на знакови за музикалния живот на България и света годишнини, забележително международно участие, атрактивни съпътстващи събития, изложби и срещи с публиката, научи ДУМА от Сийка Лапачка, пиар експерт.

Официалното откриване на ФОБИ е на 22 ноември с премиерата на грандиозната опера "Африканката" от Джакомо Майербер. Спектакълът е копродукция на Старозагорската опера с Дойче опер - Берлин. Режисьорка е Вера Немирова - едно от най-ярките имена в съвременната оперна режисура в Европа. В досегашната история на българския оперен театър "Африканката" не е поставяна у нас. Т.нар. "голяма опера" - утвърдила се на сцената на френския музикален театър през 20-40-те години на XIX век, достига своя своеобразен връх в творчеството на Майербер. Техническите параметри на сцената на Старозагорската опера позволяват да се осъществи адаптация на създадената сценография и оборудване за спектакъла. В реализацията на проекта, освен Вера Немирова, участва и част от постановъчния екип на Дойче опер. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев. В ролята на Васко да Гама гостува румънският тенор Даниел Магдал, който е в солистичния състав на спектакъла на Дойче опер през 2015 г. 

Специално внимание е отделено на 50-годишната сценична дейност на оперната прима Стефка Минева. На 30 ноември в нейна чест, под диригентството на Владимир Бошнаков, ще пеят Цветелина Василева, Мария Белчева, Беса Лугичи, Татяна Шиварова, Саня Анастасия, Калуди Калудов, Веселин Михайлов, Нико Исаков и Александър Крунев. Среща на публиката отблизо със Стефка Минева ще се състои непосредствено преди празничния концерт. На срещата ще бъдат прожектирани уникални избрани кадри от Златния фонд на БНТ. С поглед-равносметка е и премиерата на балетния спектакъл "Шопениана" с посвещение на 70-годишнината от началото на балетното изкуство в Стара Загора. "Шопениана" ще бъде поставен от примабалерината на Старозагорския балет и почетен гражданин на Стара Загора Снежана Дескова.

Още три годишнини са във фокуса на програмата. 120 години от рождението на Панчо Владигеров ще бъде отбелязана с изложба на къщата-музей "Панчо Владигеров" и концерт на Академичния симфоничен оркестър на НМА "Проф. Панчо Владигеров" с диригент Григор Паликаров на 29 ноември. С почит и уважение към основателя на ФОБИ - диригента Димитър Димитров (1929-1999), ще бъде припомнено за неговия голям принос към българската музикална култура на 1 декември с прожекция на спектакъла на "Набуко" от Верди - телевизионна продукция от фонда на БНТ (1983). Специално събитие на 3 декември, с представяне на книга и документален филм, е посветено на 100-годишнината от рождението на един от "строителите" на българските оперни театри и симфонични оркестри Руслан Райчев.      

В последните си издания фестивалът поддържа и редовно международно участие с представянето на непознати или рядко изпълнявани в България заглавия. Тази година ще гостуват два ансамбъла: Опера Балтик от Гданск ще представи рядко изпълняваната творба "Таис" от Масне на 27 ноември под диригентството на бразилския диригент Жозе Мария Флоренсио. В главните роли зрителите ще видят Беса Лугичи (Косово), Марчин Брониковски, Ивайло Михайлов. Националният оркестър на консерваториите на Италия на 28 ноември ще изпълни концертна програма, чийто акцент са фрагменти от сравнително непопулярни италиански опери. Концерта ще дирижира Алесандро Пинзаути.

Най-новият спектакъл на "Фалстаф" от Верди на Пловдивската опера ще сложи финалния акорд на фестивалните дни и вечери на 7 декември под диригентството на Павел Балев със специалното участие на Кирил Манолов, титулуван ласкаво като най-добрия Фалстаф в света, и световната оперна прима Мариана Пенчева в ролята на мисис Куикли. 

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 213

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 259

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 181

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ