04 Август 2020вторник05:43 ч.

Здраве

И все пак КОВИД-19 май подбира кръвната група

/ брой: 110

автор:Дума

visibility 741

Изглежда, че хората с O кръвна група са по-защитени срещу вируса SARS-CoV-2 в сравнение с всички останали кръвни групи. Това сочат предварителни данни от текущо генетично проучване на 23andMe - частна компания за лични геномики и биотехнологии със седалище в Сънивейл, Калифорния, САЩ. Информацията е набрана от над 750 000 участници в проучването, хоспитализирани и диагностицирани с КОВИД-19.

Според анализа в цялата популация индивидите с О кръвна група са с 9-18% по-малко вероятно да дадат положителни резултати при тестовете в сравнение с другите кръвни групи. 

Припомняме, че предишно проучване установи, че кръвната група O е защитна само за резус фактор плюс. Но в проучването на 23andMe сякаш разликите в резус фактора (кръвна група + или -) не са значими.

Други проучвания съобщават, че кръвната група играе роля както за чувствителността, така и за тежестта на протичане на болестта. Сред анкетираните в проучването на 23andMe процентът на хората, отчели положителен тест, е най-нисък при тези с кръвна група O и най-висок сред тези с АВ. Хората с кръвни групи A и B не се различават статистически една от друга.

От други изследвания се знае, че кръвната група може да играе пряка роля при други видове инфекции. Предварителните констатации от данните на 23andMe сочат връзката между съсирването на кръвта на КОВИД-19 и сърдечно-съдовите заболявания.

От 23andMe започнали проучването си в началото на април, но и в момента твърдят, че данните им не са достатъчно, за да бъдат направени окончателни изводи дали КОВИД-19 се повлиява от кръвната група. "В крайна сметка се надяваме да публикуваме нашите резултати от научните изследвания, за да предоставим повече познание за КОВИД-19 за научната общност", пишат от 23andMe.

Борисов радва администрацията с 30% скок на заплатите

автор:Дума

visibility 5

Търсят кой е записвал Борисов

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 147

Половината българи не одобряват Гешев

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 147

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 147

В АПИ още не знаят колко са опасните мантинели

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 132

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 142

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ