И свиневъдите на загуба от шапа
Прозиводителите от засегнатите райони искат компенсации по пазарни цени
/ брой: 95
Ограничителни мерки заради шапа са засегнали и свиневъдите и са причинили на стопаните големи финансови загуби, заяви вчера шефът на Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България Антон Игнатов, цитиран от "Фокус". Загубите са основно заради невъзможността за реализиране на продукцията, причинена от затварянето на съседните на Бургас области и ограничаване на движението на свине извън тях.
Според Асоциацията на свиневъдите в България и Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България в момента се надига недоволство сред свинепроизводителите в страната във връзка с избухването на нови огнища на шап в съседство с Турция и невъзможността на контролните ветеринарни органи да овладеят ситуацията. Това те са отбелязали в декларация, адресирана до земеделския министър Мирослав Найденов.
Свиневъдите искат завишаване на контрола върху шапа в област Бургас, но не за сметка на стопаните извън надзорната зона. Те настояват да бъде сформиран съвет от специалисти-вирусолози за борба с болестта. Според тях трябва да се осигури зърненият баланс за изхранване на животните, което ще предотврати унищожаването на свиневъдството. Това може да стане чрез въвеждане на пределни цени на изкупуване на зърното с цел избягване спекулативните сделки на пазара и контрол върху износа, призовават свиневъдите.
От двете организации смятат, че трябва да се организират търгове за продажба на ечемик от Държавния резерв като началната тръжна цена да бъде калкулирана съобразно цената на закупуване на ечемика от резерва и съответните разходи за съхранение, както и нормална печалба за държавата в рамките на 5-10%. Това ще действа коригиращо на пазара, тъй като е известно, че ечемикът е едно от основните зърна за изхранване на животните.
Свиневъдите искат повишаване на изискванията към предлаганото на пазара на месо, което не е българско производство. Те настояват и за компенсиране за понесените загуби. Нормативно трябва да се уреди обезщетението до размера на разликата между себестойността на килограм произведено живо тегло продукция и цената, по която то се реализира на българския пазар.