01 Юни 2024събота15:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

„Солидарна България”, цанили се за пръв защитник на правата на работниците може би са забравили, че европейските и българските социалисти са единствените, които последователно и от години отстояват тези права

Вигенин: БСП не отстъпи и на милиметър от обещаното за по-високи доходи, пенсии и работеща икономика

Лявото обединение ще го решат избирателите, когато спрат да пилеят гласа си за проекти, които нямат шанс да влязат в парламента и вотът се съсредоточи със силно представителство около БСП

автор:Дума

visibility 1788

„За различията на БСП с Партията на европейските социалисти  се спекулира от участници в кампанията, опитващи се да бъдат наши конкуренти в лявото. Да, имаме различия, но те не са по чак толкова ключови и основни въпроси. Имаме много повече общи неща. Когато говорим за социалната политика, икономическите виждания, екологията, правата на гражданите, трудовите права, правата на работниците и ред други въпроси, и в земеделието, и в регионалното развитие и процесите на сближаване – там нямаме никакви различия. И това, че имаме силно политическо семейство в ЕП, ни дава възможност да имаме много по-голямо влияние”.

Това заяви водачът на евролистата на „БСП за България” Кристиан Вигенин в предаването „Лице в лице” на bTV.

В разговора за позициите на българските социалисти и ПЕС той добави: „ПЕС все пак не е комунистически интернационал – там се уважава различното мнение. Аз участвам в ръководството на ПЕС и мога да кажа, че по тези въпроси, по които имахме най-сериозни различия като Истанбулската конвенция и още по-конкретно по някои въпроси, свързани с правата на ЛГБТ- общността, не по принцип, а по отношение на образованието в училищата, както и по въпросите на миграцията - постепенно има сближаване на нашите позиции”, подерта водачът на българските социалисти за Европейския парламент.

По дуите му сближаване има, не защото БСП са променили позиците си, а защото партиите от ПЕС, особено в Западна Европа, тъй като в Източна ситуацията е по-близка – са започнали да разбират, че емиграцията, когато не може да бъде контролирана, се превръща в заплаха за работещите семейства в техните страни.

„Защото емигрантите са склонни да започват работа при по-ниско заплащане и трудовите хора в тези страни, чийто естествен защитник са социалистите, започват да страдат и се обръщат към други семейства, които не дават решения, но са добри популисти и използват този проблем. И аз виждам как има известно връщане по тази тема”, посочи Кристиан Вигенин.

На репликата означава ли това, че ПЕС е по-консервативна на темата миграция, той отговори: „Бих казал - по-разумна. И един от основните принципи в нашата платформа е - здравият разум преди всичко. Здрав разум във всяко решение. Защото, когато липсва здравият разум, когато решения в Брюксел се взимат на база на някакви идеологически виждания, които не са базирани на реалностите, стигаме да ситуации като със Зелената сделка. Която уж трябва да спаси планетата и бъдещето на нашите деца след 100 години, но унищожава бъдещето на нашите деца сега, защото, унищожава малкия и средния бизнес, унищожава работни места”, подчерта Вигенин.

Кристиан Вигенин бе категоричен: „БСП искаме преразглеждане на Зелената сделка. Имаме подкрепата на нашето политическо семейство, което казва: Зелената сделка добре, но тя трябва да бъде преди всичко социална сделка, за да може да има адекватно приложение”.

За въглищните централи: „БСП има ясна политика, тя е и в националната, и в европейската ни платформа. Ние ще предложим, но това трябва да се реши и на европейско равнище – въглищните региони в Европа да бъдат формирани в икономически зони, които са освободени от данъци за известен период от време, за да може да се привлече нов бизнес, докато се извърши този преход. Който обаче ние държим да не става сега и веднага, за сроковете, в които се планира, а постепенно, поетапно, за да няма сътресения и хората да не губят перспектива за тези райони”, заяви водачът на евролистата на „БСП за България”.

„В тази ЕК и в сегашния парламент няма разбиране, но аз съм убеден, че в следващия ще има. Вярвам, че в следващия европейски парламент ще има много повече членове на парламента, които стъпват на здравия разум”, посочи Вигенин.

Той обаче акцентира върху това, че има национални теми, които трябва да бъдат прокарвани в ЕП и които са важни. На последвалия въпрос трябва ли България да продължи да подкрепя военно Украйна, Кристиан Вигенин отговори:

„Тук спор няма. Като говоря за сближаване на позициите, ще добавя: Мнозинството от ПЕС са за военна подкрепа на Украйна, като те доскоро поне считаха, че този конфликт ще завърши само когато и ако Украйна победи Русия. Без някой да дефинира какво значи това. И виждате, че това изглежда все по-нереалистично към днешна дата. По наше предложение, на БСП в платформата на ПЕС от общоевропейската ни платформа – иначе всяка партия си има своите програми, успяхме да запишем, че крайната цел е постигането на справедлив и траен мир. Защото думата мир отсъстваше от проекта на ПЕС”, каза водачът на българските социалисти за Европарламента и добави:

„Виждате как, когато подхождаш разумно и аргументирано, може да не успеем веднага и сега с нашата позиция, но тя все пак намира разбиране, защото е базирана на здравия разум. Ето, оттам тръгваме. Така че спекулациите трябва да спрат и нека да кажем – Европа е демократична, ПЕС е съставена от демократични партии, различното мнение се уважава, когато го поставиш по адекватен начин. И аз нямам притеснения за това”, заяви Кристиан Вигенин.

За сглобката и разглобката: „Това беше един неестествен съюз, който намери своя естествен завършек. Съюз, основан на предателство към избирателите на всички формации, които участваха в него. Няма как да не бъдеш наказан, когато предаваш принципите си, след като си се борил за едно нещо в кампанията, но веднага след това правиш нещо друго”, заяви социалистът.

Вигенин бе категоричен: „БСП е последователна години наред и във времето от предишните избори до тези, категорично ще кажа, че не сме пристъпили на милиметър от това, което сме обещавали. Не сме спрели да се борим, както се казва - 24 часа, може би затова ни се падна и номер 24, за това което сме обещали на хората: За по-високи заплати, за по-високи пенсии, за икономическо развитие на страната, сближаване на регионите, по-добро здравно осигуряване”, посочи зам.-председателят на БСП.

На репликата на водещата, че Асен Василев вдигнал пенсиите и в поседните месеци работната заплата се е вдигнала рязко, Вигенин реагира: „Толкова рязко се е вдигнала, че все още сме последни по заплати в Европа. Така че – нека си поставяме правилно целите и коментираме факти”. И заяви: 

„Не съм съгласен, че Асен Василев вдигнал пениите, сякаш си е извадил от джоба, от собствените пари и е вдигнал пенсиите. Политиката за по-високи пенсии е политика на БСП, която беше наложена, когато заедно участвахме в правителството през 2022. И беше продължена с наша подкрепа, когато Асен Василев продължи да бъде министър в това правителство. Но това е политика на БСП – спекулации са, че ПП са дошли и изведнъж заобичали възрастните хора. Нищо подобно”, посочи Вигенин.

Социалистът припомни, че благодарение на категоричното настояване на БСП месеци наред парламентът е приел предложението минималната работна заплата да бъде половината от средната. „Това нямаше да се случи без нас. Тя се увеличи сериозно, сега ще се увеличи повече – ще стане около 1100 лева от 1 януари по нашите сметки”, посочи Вигенин. 

По думите на водача на евролистата на „БСП за България” хората не бива да смятат, че европейските избори са толкова далеч или че българските са по-важни. „Българските също са европейски, европейските са и национални. Защото ако не беше решението в Брюксел, което препоръча минималната заплата да бъде половината от средната в страните-членки, ние нямаше да можем да го наложим. Но, позовавайки се на нуждите на България и на европейското решение, което беше прокарано и с гласовете на социалистите в европейските институции, успяхме да направим това в България”, подчерта Кристиан Вигенин.

Защо българските избори са европейски: „От нашите избори зависи какво ще бъде следващото правителство. Следващото правителство ще излъчи следващият български еврокомисар, т.е. какъв ще е еврокомисаря на България, какви решения ще взима еврокомисията зависи от това как българите ще гласуват през юни. Дали искат пак един абсолютно анонимен еврокомисар, не искам да навлизам, но общо взето някой да е чул за една година, че има български комисар който се казва Илиана Иванова? Мисля, че не”, коментира социалистът.

Вигенин добави още аргументи: „Министрите участват във взимането на решения в Съвета на ЕС – това е съзаконодателя в Брюксел, наред с ЕП. Ако имаме министри-социалисти, които отидат в Брюксел, те ще защитават едни позиции, едни решения ще се взимат там. Като отидат пак ПП или ГЕРБ и ДПС – те имат съвсем друга визия по отношение на социалните въпроси”.

И в хода на разговора за политиките, водачът на евролистата на „БСП за България” добави: „Има една формация, която се е цанила, някак си, за пръв защитник на правата на европейските и българските работещи и според нея ПЕС не обръщала внимание на тези неща. „Солидарна България” да ги нарека.  Те може би са забравили - кандидатът за председател на ЕК на Партията на евроейските социалисти е Никола Шмит, който е сегашният еврокомисар по работни места и социални права. Това, само по себе си, ясно показва къде са приоритетите на европейското социалистическо семейство. Ако погледнете и нашата платформа, говорим за по-високи заплати, за безопасност в условията на труд, изравняване на заплащането между жени и мъже, участие на работниците във взимането на решения по отношение на стратегиите на предпирятията. Целият този кръг от въпроси европейското семейство и ние от БСП, тук в България сме единствените, които го поставяме”, коментира Кристиан Вигенин.

„И Възраждане ли причислихте към левите – „Възраждане” са и крайнодясна партия, която си контактува с крайннодесните в Европа и се е нагласила там да ходи”, реагира Вигенин на реплика на водещата за много партии в ляво и добави: Неведнъж съм казвал: обединението вляво ще го направят избирателите, когато престанат да експериментират и спрат да си пилеят гласа по малки формации, които нямат шанс да влязат нито в българския, още по-малко в европейския парламент. А вотът се концентрира вота на едно място – в „БСП за България”, за да може в следващите години, лявото да има по-силно представителство в ЕП”.

И в разговора дали лявото е раздробено добави: „Много бих искал като идват ваши гости от ГЕРБ – да ги питате защо има толкова десни партии на тези избори и защо не са се обединили всички в ГЕРБ. Защото десните и центристите формации са може би три четвърти от партиите, които участват в изборите, левите са само три или четири. В Европейския парламент – в ЕНП има 5 или 6 десни партии, това не е ли раздробяване? В ПЕС е само една”, каза Кристиан Вигенин и заключи:

„Лявото изобщо не е толкова разединено, колкото се опитват да го представят. Този въпрос се задава, защото целта е малките партии да рутат БСП, за да няма ляво, което да е перспектива за развитието на страната”.

Водачът на евролистата на „БСП за България” изрази увереността си, че на тези избори – и на национално и на европейско равнище, БСП се отличава като алтернатива, с политиките си, с плана за развитие на България и за реформи в ЕС. „Отличава се като политическо поведение - последователна и принципна партия. И аз вярвам, че избирателите ще започнат да ценят положително това и ще гласуват с 24 и в двете бюлетини”, заяви Кристиан Вигенин.

 

Личните карти поскъпват почти двойно

автор:Дума

visibility 668

/ брой: 101

Въвеждат таван на изпитите за шофьорска книжка

автор:Дума

visibility 666

/ брой: 101

Газът от Азербайджан ще покрие 81% от вноса през юни

автор:Дума

visibility 613

/ брой: 101

Животновъди блокират Подбалканския път

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 101

Сигнално действие в ядрената сфера

автор:Дума

visibility 714

/ брой: 101

Българи в затвора за измама на Острова

автор:Дума

visibility 666

/ брой: 101

Фетхуллах Гюлен бил отвлечен в САЩ

автор:Дума

visibility 874

/ брой: 101

По-високи мита за зърното от Русия и Беларус

автор:Дума

visibility 643

/ брой: 101

Здравето като бизнес

автор:Таня Глухчева

visibility 649

/ брой: 101

Идеология в технологията

visibility 671

/ брой: 101

Най-важно е да не губиш връзката с хората

автор:Юлия Кулинска

visibility 638

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ