18 Юни 2024вторник15:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимки БТА

Геополитика

Конференция за мир или "път към нищото"

Заявилите участие в двудневния форум в Швейцария започнаха да се отказват, Русия дори не е поканена

/ брой: 111

автор:Таня Глухчева

visibility 1724

Тази събота и неделя - на 15 и 16 юни в луксозния швейцарски планински курорт Бюргенщок ще се проведе конференция за мир в Украйна, но... без участието на другата заинтересована страна - Русия.
В изявление на швейцарското правителството се казва, че срещата ще има за цел "съвместно да определи пътна карта" за това как да се включат както Москва, така и Киев в бъдещия мирен процес.
Володимир Зеленски не спря да пътува по света и да кани колегите си да присъстват. Някои приемаха веднага - прозападно настроените, други се съгласяваха от учтивост, а трети бяха най-откровени и или директно му отказваха или направо не се срещаха с него. Разбира се, те бяха веднага обвинени в сътрудничество с Русия.

Кога се ражда идеята?

През януари т. г. Швейцария се съгласи да бъде домакин на срещата на върха по молба на украинския президент Володимир Зеленски и положи усилия да събере подкрепа сред държавите, които имат по-добри отношения с Москва, отколкото водещите западни сили.
Анализатори твърдят, че още тогава Русия отхвърлила срещата на върха като "загуба на време". Така оправдават домакините факта, че Москва не е поканена да участва - тъй като е показала, че "няма интерес към подобна среща". Т.е. отново искат да покажат колко "кръвожадни" са руснаците.
Президентът Владимир Путин заяви, че страната му няма да настоява за участие, щом не е желана на конференцията. Според външния министър Сергей Лавров събитието е "път към нищото" и Русия не вижда желанието на Запада за честна игра. Москва многократно е заявявала, че никога не е отказвала да търси мирно уреждане на конфликта с Киев.

Какво ще бъде обсъдено?

По време на срещата на върха ще бъдат обсъдени въпроси от широк международен интерес, като необходимостта от ядрена и продоволствена сигурност, свободата на корабоплаването, както и хуманитарните въпроси, в това число и военнопленниците, заяви швейцарският министър на външните работи Иняцио Касис. В нито една от изброените точки не присъства думата "мир" или "прекратяване на огъня". Тогава - за каква "конференция за мир" може да става въпрос? По-скоро Западът иска да изчисли още колко ще му струва подкрепата за Украйна и какви загуби ще понесе.

И все пак - кой ще присъства?

Около четиридесет световни лидери ще участват в мирната конференция, а общо са били поканени над 160, заяви швейцарската президентка Виола Амхерд, включително делегации от страните от Г-7, Г-20 и БРИКС. Други 40 държави ще бъдат официално представени на по-ниско равнище. На този етап е известно, че американският държавен глава Джо Байдън ще изпрати вицепрезидентката си Камала Харис. На срещата на върха ще участват и представители на ООН и други международни организации.
По всичко личи, че на форума няма да бъдат постигнати каквито и да било резултати, но поне присъстващите ще се насладят на двудневна безплатна почивка в скъп курорт, докато симулират някаква дейност. Дори самият Зеленски, който твърди, че е толкова загрижен за родината си, ще се наслаждава на живота, докато сънародниците му проливат кръвта си на фронта.
Дали са осъзнали случващото се или не, но

спада ли подкрепата за Украйна

Броени дни преди събитието 15 страни вече са отменили участието си, пише ТАСС, позовавайки се на украинската служба на "Радио Свобода". Така броят на участниците в срещата на върха намалява от 93 на 78.
Информацията е предоставена от неидентифицирани дипломати от ЕС, но без да се посочват имената на държавите. Един дипломат дори изразил предположение, че броят на размислилите страни може да нарасне.


Китай предлага алтернатива

Като държава, която винаги се обявява за мирно решение на конфликти и за провеждане на диалог, когато заинтересованите страни са седнали на една маса, съвсем естествено, Китай отказа да участва. Не може да се говори за прекратяване на войната, а Русия да не участва в конференцията. И предложи по-нататък да бъде организира "истинска" мирна конференция.
Отговорът на Поднебесната империя намали очакванията за какъвто и да е било голям пробив по време на преговорите, отбелязаха световните медии.
Същата позиция зае и Камбоджа, която макар и в началото на войната да подкрепи Украйна, не може да допусне едностранно решаване на проблема.
"Тези, които твърдят, че Камбоджа няма да участва на конференцията в Швейцария под китайски диктат - лъжат", коментира бившият премиер на страната Хун Сен новините в западните медии, които обсъждат и осъждат сближаването на Пном Пен с Пекин. "Народът ни е живял дълги години във война, така че много добре знаем как се постига мир. А то не е, когато се вземе предвид мнението само на едните заинтересовани лица".

Канят се да забранят най-старите коли у нас

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 113

Енергийният министър обещава под 1,5% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 343

/ брой: 113

Реконструират Бетонния мост в Пловдив за 6 месеца

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 113

Експерт: Докладът ще каже, че не сме готови за еврото

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 113

НАТО иска още ядрени оръжия в готовност

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 113

Визита на Путин в Ханой скара САЩ и Виетнам

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 113

Нетаняху разпусна военновременния кабинет

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 113

ООН: Светът се проваля в битката с бедността

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 113

Екощуротии

автор:Мая Йовановска

visibility 327

/ брой: 113

Пламъкът, който продължава да гори

автор:Евгений Белий

visibility 351

/ брой: 113

Нови "ценности"

автор:Таня Глухчева

visibility 323

/ брой: 113

Социално инженерство

/ брой: 113

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ