01 Юни 2024събота15:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка БТА

Атентат срещу Роберт Фицо

Състоянието на словашкия премиер е тежко, има опасност за живота му

/ брой: 90

автор:Дума

visibility 2189

Словашкият премиер Роберт Фицо беше тежко ранен при стрелба след заседание на правителството на страната в град Хандлова, на около 150 км североизточно от столицата Братислава. Словашката новинарска агенция ТАСР цитира зам.-председателя на парламента Любош Блаха, който заяви, че Фицо е прострелян в стомаха и гърдите и откаран в болница. През цялото време е бил в съзнание.
Според местната телевизия JOJ мъж от тълпата е започнал да стреля по министър-председателя, след като той е излязъл да поздрави жителите на Хандлова. Когато се приближил до хората, били произведени няколко изстрела. Той паднал на земята.
Полицията е задържала предполагаемия стрелец. Той е 71-годишен от Левице, съобщи Газета.ру. Прострелял е премиера със законно притежавано оръжие.
Състоянието на Роберт Фицо е животозастрашаващо, съобщи правителствената пресслужба в Братислава. Оттам добавиха, че той е транспортиран с хеликоптер в град Банска Бистрица, тъй като макар и със стабилизирани жизнени функции, състоянието му не позволява да бъде прехвърлен в столицата Братислава.
"Следващите няколко часа са решаващи", написаха в официалния профил на Фицо във Фейсбук. До редакционното приключване на броя нямаше повече информация за състоянието на словашкия премиер.
Президентката на страната Зузана Чапутова осъди "бруталното и безразсъдно" нападение: "Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент."
Зам.-председателят на парламента и председател на опозиционната "Прогресивна Словакия" Михал Шимечка заяви: "Недвусмислено и категорично осъждаме всяко насилие. Вярваме, че министър-председателят Фицо ще се оправи и че този ужасен акт ще бъде изяснен възможно най-скоро."
Главният прокурор на страната обеща да бъдат предприети "всички действия, така че извършителят да бъде безкомпромисно и справедливо наказан".
"Решително осъждам подлото нападение срещу премиера Роберт Фицо", написа председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен в социалната мрежа Екс. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че "нищо не може да оправдае насилието или подобни нападения".

Личните карти поскъпват почти двойно

автор:Дума

visibility 696

/ брой: 101

Въвеждат таван на изпитите за шофьорска книжка

автор:Дума

visibility 686

/ брой: 101

Газът от Азербайджан ще покрие 81% от вноса през юни

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 101

Животновъди блокират Подбалканския път

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 101

Сигнално действие в ядрената сфера

автор:Дума

visibility 735

/ брой: 101

Българи в затвора за измама на Острова

автор:Дума

visibility 687

/ брой: 101

Фетхуллах Гюлен бил отвлечен в САЩ

автор:Дума

visibility 897

/ брой: 101

По-високи мита за зърното от Русия и Беларус

автор:Дума

visibility 662

/ брой: 101

Здравето като бизнес

автор:Таня Глухчева

visibility 672

/ брой: 101

Идеология в технологията

visibility 695

/ брой: 101

Най-важно е да не губиш връзката с хората

автор:Юлия Кулинска

visibility 672

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ