24 Юли 2024сряда18:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Музиканти от 12 страни ще свирят джаз в Боровец

/ брой: 139

автор:Дума

visibility 328

Третият международен джаз фестивал на името на д-р Емил Илиев ще се състои от 2 до 7 август в Боровец, съобщават организаторите. По думите им, на поканата на фестивала са се отзовали седем световноизвестни групи и двама индивидуални изпълнители, които идват за първи път в България. Музиканти от 12 страни ще озвучат планинския курорт (Португалия, Индонезия, Швеция, Норвегия, Дания, Канада, Унгария и др.).
Публиката, със сигурност, ще аплодира вокалната група от Белгия "Just Vox", които със своите тембри възпроизвеждат звуците на китара, бас, тромпет и клавишни, а бийтбоксерът им - на вокалните перкусии, и звучат като цял оркестър, коментират организаторите.
"Shuffle Demons" са хит на фестивалите по целия свят с над 1000 концерта и 10 албума, владеят сцената не само с феноменалното си свирене, събрани са едни от най-талантливите музиканти на Канада, но и с танцувален фънк, поезия, посочват от екипа на фестивала. По думите им триото "Rymden" ще е сред акцентите. Басистът и барабанистът са от E.S.T. - Есбьорн Свенсон трио.
В Боровец пристига още едно трио, но от Швеция - Jacob Karlzon Trio. Унгарският Parniczky Quartet, създаден 2016 г. да изпълнява адаптации на пиеси от Бела Барток с басист, саксофонист и барабани, плюс китара, съчетава модерен камерен джаз, съвременна музика и фолклор. Има турнета в Европа, САЩ. През 2023 г. издава нов албум.
Българското участие е в лицето на триото на Константин Костов, Kornazov & Dupas Quartet, Калин Вельов, "Jeremy?". Откриването е с бигбенда на БНР под диригентството на Антони Дончев, със солисти Васил Петров и неговото откритие - 16-годишната Валерия Стоянова. След тях на сцената излизат групата от Индонезия "Keubitbit" и Лина Родригес (Португалия). Фестивалът продължава рубриката "Класика в джаза" с ансамбъл "5/4 танго", създаден от пианиста Людмил Ангелов.
Съпътстващата програма предвижда джемсешъни, лятна джаз академия за деца, представяне на книги и личности. Тази година гост ще бъде творческото семейство Владимир Зарев и Мирела Иванова, съобщи БТА.

Глобалният Юг аплодира Китай

автор:Дума

visibility 324

3000 престъпления на ден срещу жени

автор:Дума

visibility 482

/ брой: 139

Словакия получи от САЩ два Ф-16

автор:Дума

visibility 473

/ брой: 139

14 палестински фракции се споразумяха в Китай

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 139

Унищожител и гробар

автор:Александър Симов

visibility 531

/ брой: 139

Светът пак е Олимпиада

автор:Марин Милашки

visibility 495

/ брой: 139

Напразни надежди

автор:Евгени Гаврилов

visibility 514

/ брой: 139

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ