05 Юни 2020петък23:27 ч.

Интервю

Христо Проданов: Внасяме нови закони, не вярваме на властта

Няма да мълчим за престъпленията на това управление, заяви зам.-председателят на ПГ "БСП за България"

/ брой: 105

автор:Юлия Кулинска

visibility 1742

Христо ПРОДАНОВ е роден през 1977 г. в Панагюрище. Завършил е Минно-геоложкия университет в София, специалност минен инженер. Има магистърска степен по индустриален мениджмънт. Бил е председател на РС на БСП в район "Триадица". Зам.-председател на ГС на БСП в София. Депутат от ПГ "БСП за България" в 44-то НС. Зам.-председател е на ПГ "БСП за България". Член е на парламентарните комисии по икономическа политика и туризъм и по въпросите на децата, младежта и спорта. Владее английски и руски език.

"Корупцията е основният бич, който унищожава държавата" 

- Г-н Проданов, през миналата седмица БСП се върна в парламента. Какво ще е поведението ви в пленарната зала?

- Естествено, ние продължаваме с твърдата опозиционна линия, защото в крайна сметка това е ролята на опозицията - да показва недъзите на това управление, което в момента ограбва, изсмуква европейските ресурси, предназначени за България. Ще увеличим нашата законодателна инициатива във връзка със законите, свързани със социалните придобивки на най-уязвимите социални групи. БСП ще продължи да бъде конструктивна опозиция. Очакваме конструктивна работа в парламента през следващите месеци до изборите за местна власт. 

Ще акцентираме на темите за доходите, социалните неравенства, както и на темата за минимална работна заплата, начина на нейното определяне и минимална пенсия. Ако искаме да се прави сериозна политика, нещата трябва да започнат от сега, а не в края на годината, когато се приема държавният бюджет. Корупцията е основният бич, който унищожава България. Искаме нов закон за КПКОНПИ, защото се доказа, че този в момента не работи. 

Предстои избор на европейски прокурор, като той ще има двама наместници във всяка страна. В България нямаме правила за техния избор. Искаме гаранции, че тези хора няма да бъдат посочени от незнайно кого и да вършат това, което ще им каже той.  

- Какво се случи в парламента в отсъствието на социалистите? Успешен ли е според вас този ход на БСП?

- Стана ясно едно, че без присъствието на левицата в парламента цареше губене на време. Нямаше законодателна инициатива. Пленарните заседания бяха изкуствено запълвани с изслушвания на различни министри, агенции и т.н., на които управляващите задаваха удобни въпроси. Според мен с отсъствието ни от заседания стана ясно, че властимащите не са в състояние да предложат нищо ново на хората въпреки гръмките обещания, с които спечелиха преди време парламентарните избори. 

- Как ще коментирате представянето на БСП на евровота?

- Не е тайна за никого, че ние очаквахме да спечелим евроизборите. Това показваха и социологическите проучвания преди вота, но, за съжаление, не се случи. Независимо от това БСП е единствената партия, която увеличи в абсолютна стойност гласовете си и имаме с един евродепутат повече.

Според мен тези избори бяха пропуск за БСП, но това ще бъде поправено. Няма да мълчим, а ще се борим и ще говорим за престъпленията на това управление, дори това да ни носи негативи. 

- С какви послания изпращате своите представители в ЕП? Чуха се обвинения, че предизборната кампания за евровота на БСП е била негативна. Какво е вашето мнение?

- Задължително е да спазват всичко, записано във "Визия за Европа", свързано с борбата срещу Европа на двойните стандарти, Европа на две скорости, пренебрежителното отношение на големите европейски държави към по-малките, имам предвид и Шенген, и еврозоната. На първо място, социалистите в ЕП трябва да работят за увеличаване на средните европейски заплати и пенсии. Знаете, че в мултинационални компании, които оперират на германския пазар, работниците получават едни заплати. Същите тези компании на българския пазар дават в пъти по-ниски трудови възнаграждения. 

Не съм съгласен с тезата, че кампанията на БСП е била негативна. Няма как да не коментираме "Апартаментгейт" и къщите за гости, но не сме залагали само на тези теми. В кампанията говорихме за европейската минимална работна заплата и нейното формиране, както и Европа на две скорости. Съжалявам, че дебатите бяха изместени от скандалите около управляващите, но те ще продължават, докато това правителство управлява България.

Левицата ще бъде по-силна в Брюксел. Смесването на лявото и дясното е път, който докара Европа до положението в центъра на политиките да не са хората, а корпорациите и банките. Неслучайно на всички европейски избори избирателната активност у нас е ниска. Това е така, защото хората приемат ЕП като нещо далечно, което не ги касае. Но ние искахме наистина да има по-висока избирателна активност, защото това дава политическа легитимност на тези, които са избрани.  

- Разби ли БСП мита, разпространяван от ГЕРБ, че БСП е антиевропейска партия?

- Въпросът за легитимацията на БСП като европейска партия за мен не стои по простата причина, че Сергей Станишев е президент на ПЕС. Корнелия Нинова има още по-малко нужда от международна легитимация, защото тя е вицепрезидент на Социалистическия интернационал, който е световната социалистическа организация, в която членуват над 160 държави. Тя беше избрана единодушно на мястото на Антонио Гутериш, когато той стана председател на ООН. Нека припомним, че България стана член на ЕС по времето, когато управляваха социалистите. Така че пред БСП, пред политиките на БСП, пред представителите на БСП въпросът за европейска легитимация изобщо не стои. Това просто беше поставяно, както винаги преди всички избори, от ГЕРБ като насаждане на някаква омраза и страх у хората, който няма почва според мен.

- Вие сте народен представител от София. Готвят ли се столичните социалисти за победа на местните избори?

- Напълно сериозни основания имаме за това да вярваме, че можем да спечелим местните избори в София. Основание за това ни дава фактът, че на европейските избори БСП постигна по-голям ръст на подкрепа в сравнение с предишните. Спечелихме в три от софийските райони, а в същото време ГЕРБ имаха доста сериозен спад. Реално 12-13 хил. е разликата между гласовете на ГЕРБ и БСП в София, което е пренебрежимо малко и може да бъде елиминирано. 

От нас зависи каква кампания ще проведем и какви послания ще дадем на избирателите в София. Защото през последните повече от 20-25 години ресурсът, който е отреден за София, се харчи единствено и само за лъскавия център, но в същото време хората, които живеят в крайните квартали, са забравени. Там проблемите със застрояването, презастрояването, с паркирането, с инфраструктурата, с градския транспорт не се решават. От 2-3 месеца работим по изготвянето на програмата "Визия за София", с която да бъдем по-убедителни пред столичани и те да ни повярват.

Гърция обяви готовност за война с Турция

автор:Дума

visibility 515

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 855

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ